Ce este Castle Craig?

Castle Craig, una dintre cele mai cunoscute clinici pentru adictii din Europa, a fost fondat n 1988 de Peter i Margaret McCann. Experiena lor n implementarea unui program de tratament pentru dependentele de droguri si alcool a nceput n aprilie 1983, cnd au fondat Clouds House din Wiltshire. Dup derularea cu succes a programului de la Clouds House, dupa numai cinci ani a aparut clinica privata din apropiere de Edinburgh. Clinica este situata la aproximativ 20 de mile de Edinburgh, Scotia. Proprietate, care include 50 de hectare de parcuri si paduri, este nconjurata de dealuri, crend un mediu relaxat i linitit, care favorizeaza vindecarea i recuperarea.
La 22 de ani de la infiintare, clinica este foarte cunoscuta in Europa, avand un numar de 7000 de pacienti care au trecut pe aici. Tratamentul laCastle Craigeste recunoscut de sistemul de asigurari medicale din Regatul Unit, din Tarile de Jos si este preferat de Guvernul Statelor Unite in cadrulProgramului TRICARE.
Ce terapii ofera Castle Craig?
Spitalul de la Castelul Craig este unul dintre cele mai avansate spitale europene care trateaz dependența de alcool și droguri.

Tratamentul la Castle Craig se bazeaz pe Modelul Minesotta, celebrul model al celor 12 pași. Filosofia Craig placa de la axioma ca dependenț este o boal care poate fi vindecat. Castelul Craig este fidel scopului de a ajuta pacienții s și revin și s scape de adictii și de complicațiile medicale care decurg de aici. Fondatorii clinicii acorda o mare importanta grupurilor Alcoolicilor Anonimi si, mai nou, Narcoticilor Anonimi. Aceste grupuri de suport au o mare importanta in filosofia Craig.
Un client care vine in comunitate beneficiaza de evaluare, detox, terapii specializate, inclusiv terapie edicationala, consiliere psihologica. Toate aceste servicii sunt acordate de unpersonalfoarte bine pregatit.Spitalul dispune de peste 150 de locuri pentru pacienti si o echipa formata din peste 80 de persoane, dintre care urmatorii experti medicali sunt angajati cu norma intreaga: 4 doctori, un psihiatru, 12 asistente medicale si 17 terapeuti. ingrijirea medicala este disponibila 24/7, iar consultatiile de natura terapeutica sunt mereu discrete si realizate in functie de nevoile fiecarui pacient.
Tratarea dependentei de alcool si droguri cu oxigen hiperbaric
Clinica nu este tributara unor modele terapeutice vechi. Drept dovada este faptul ca, din 2009, aici se aplica un model-pilot pentru tratarea dependentei de alcool si droguri cuoxigen hiperbaric.
Oamenii de stiinta au constientizat in urma cu mai bine de 200 de ani importanta si proprietatile terapeutice ale oxigenului. In urma cu 100 de ani au inceput sa fie tratate anumite disfunctii si boli cu ajutorul oxigenului.
Specialistii au constatat ca o oxigenare insuficienta poate duce la dezvoltarea agentilor patogeni, in timp ce o oxigenare in exces poate deteriora tesuturile normale. Totusi oxigenarea folosita sub control strict si sub o atenta ingrijire poate avea efecte terapeutice pozitive.
Dr. Otto Warburg, laureat de doua ori al Premiului Nobel, afirma ca lipsa oxigenului de la nivelul celulelor poate constitui o prima cauza pentru aparitia cancerului si ca terapia cu oxigen poate fi un tratament eficient pentru tratarea sa. El a ajuns la concluzia si a demonstrat ca celulele normale din culturi de tesuturi, atunci cind sint lipsite de oxigen, se transforma in celule canceroase si ca oxigenul poate distruge celulele canceroase din culturile de tesuturi.
Folosita pentru inceput in Statele Unite, din 1967, terapia cu oxigen poate fi administrata oral, rectal, vaginal, intravenos, intraarterial, prin inhalare sau prin absorbtie prin piele.
Cu toate ca nu este agreat de toate statele, in SUA acest tip de terapie este folosit in primul rind pentru tratarea unor traume cum ar fi accidente, arsuri, rani, cangrene, intoxicare cu monoxid de carbon, ulcer decubit, staza, necroza.
Astazi, in Germania metoda este folosita pe scara larga pentru a trata victimele care au suferit un atac; in Franta, pentru tratarea problemelor arteriale si de circulatie periferice; in Rusia, pentru dezintoxicarea victimelor alcoolului si drogurilor; iar in Marea Britanie, pentru tratarea pacientilor suferinzi de scleroza multipla.
Metoda a fost adoptata, dupa cum am mai scris, si la Castle Craig din 2009.
Spitalul Castle Craig și Departamentul de Hepatologie de la Univesitatea din Edinburgh au lansat un studiu-pilot (The Hyperbaric Oxygen Treatment Trust – HBOTT) pentru a studia efectul tratamentului cu oxigen ntr-un mediu cu presiune ridicat.
”Am mai vorbit despre dependența de alcool și nu numai și am spus și atunci c este o boal a creierului. Pentru a ajuta creierul afectat s și revin explorm folosirea tratamentului n mediu cu presiune ridicat. Acest tratament presupune șederea ntr-o incinta n care presiunea este crescut, iar nivelul oxigenului este de asemenea sporit. Asta nseamn c mai mult oxigen ajunge la creierul afectat, iar acest lucru ajut vasele de snge, neuronii, celulele nervoase s și revin și s funcționeze mai bine. ncurajeaz transportarea mai eficient a nutrientelor n organism, este o form de tratament foarte ncurajatoare pentru toate felurile de boli ale creierului”, declar profesorul Robert James Craig.
Studiul, care a primit deja acceptul Comitetului Etic, urmrește s descopere dac tratamentul determin eliberarea de celule stem n snge n cazul persoanelor care au consumat alcool n exces și dac funcționarea ficatului este, de asemenea, mbuntțit.
”Creșterea nivelului oxigenului nu va fi bun doar pentru creierul afectat, dar și pentru alte organe care ar fi putut fi afectate de alcool. Alte prți ale sistemului nervos, ficatul, rinichii, oriunde alcoolul a produs pagube, tratamentul cu oxigen suplimentar va ajuta”, a mai declarat Robert James Craig.
Este pentru prima data cand tratamentul cu oxigen n mediu cu presiune sporit va fi folosit mpotriva dependenței de alcool și de droguri, n Marea Britanie. n acest scop, a fost construit o incinta cu 18 locuri, beneficiind de un staff antrenat special pentru a interveni in mod oportun atunci cand pot aparea probleme.
”n acest moment este doar un studiu, vrem rezultate concrete pentru a impune acest tratament ca soluție mpotriva dependenței”, au mai declarat reprezentantii Castle Craig.
Dar in Romania?
In Romania nici nu poate fi vorba despre implementarea unui astfel de model de tratament, el fiind necunoscut. Prin 2006-2007 a existat o incercare din parteaCastle Craigde a extinde modelul clasic de terapie practicat aici si in Romania, sens in care au avut loc cateva vizite la Agentia Nationala Antidrog, iar cativa dintre reprezentantii acesteia au vizitat comunitatea din Scotia. Din nefericire, nu s-a ajuns prea departe…
Sursa imagini: YouTube
Petre Craciun

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares