TATUAJUL ELECTRONIC 666 de pe MÂNĂ:„Tehnologia te poate conecta către lumea fizică și cibernetică într-un mod natural ce este în același timp confortabil.”

Citez:Senzorii se pot pune direct pe piele, ca un tatuaj

Inginerii Universității Illinois au dezovltat o platformă ce combină sisteme electronice pentru furnizarea informațiilor senzoriale, diagnostic medical, comunicare și interfață mașină, toate pe un strat ce se poate atașa pe piele într-un mod similar cu tatuajele temporare.

Circuitele se pot răsuci, întinde și comprima având aceleași proprietăți mecanice ca și pielea. Cercetătorii și-au prezentat proiectul sub forma unei matrici ce conținea diverse componente montate pe un strat subțire cauciucat, incluzând senzori, LED-uri, tranzistori, condensatori, antene, bobine și celule fotovoltaice pentru alimentare.

„Am pus tot ceea ce aveam mai bun pe această platformă și apoi am adăugat câteva idei inovatoare pentru a demonstra că se pot construi ușor astfel de dispozitive,” spune Rogers, profesor în științe inginerești.

Platforma cu senzori este inițial montată pe un substrat din material plastic solubil în apă, apoi transferul pe piele se realizează cu ajutorul apei într-o manieră similară aplicării unui tatuaj temporar. De asemenea, componentele electronice pot fi aplicate direct pe un astfel de tatuaj temporar, făcându-se în același timp izolarea lor din punct de vedere electric.

„Credem că acesta ar fi un mare avans în modul în care gândim echipamentele electronice ce pot fi purtate, prin dezvoltarea acestui sistem ce este aproape insesizabil când este purtat,” spune Todd Coleman, cel care a condus această echipă multidisciplinară. „Tehnologia te poate conecta către lumea fizică și cibernetică într-un mod natural ce este în același timp confortabil.”

Dispozitivele electronice destinate aplicării directe pe piele oferă un grad mare de dezvoltare și flexibilitate echipamentelor medicale. Un avantaj al acestor circuite este faptul că nu necesită un gel special, pini care să pătrundă în piele sau fire, ce adeseori sunt incomode pentru utilizator și de asemenea au o eficiență redusă în furnizarea rezultatelor. Noile sisteme sunt mult mai confortabile și mai puțin deranjante decât tradiționalii electrozi, oferind în același timp utilizatorului libertate de mișcare.

„Dacă dorim să înțelegem modul în care lucrează creierul uman în mediul natural, atunci rezultatele ce pot fi obținute cu ajutorul acestor dispozitive au o valoare mult mai mare decât tradiționala electroencefalogramă ce se realiza doar în laborator,” spune Coleman. „Ideal este să putem înregistra semnalele nervoase atunci când subiectul se află în mediul său, iar dispozitivul nu trebuie să-l incomodeze.”

De asemenea monitorizarea subiecților de-a lungul unei perioade mari de timp poate scoate mult mai bine în evidență evoluția stării generale de sănătate, a anumitor tipare comportamentale.

Pe lângă culegerea informațiilor, sistemele montate pe piele pot furniza purtătorului informații în plus. De exemplu, pacienții ce au probleme cu musculatura sau tulburări neurologice, pot folosi dispozitivul pentru a comunica sau pentru transmiterea informațiilor printr-un computer. Cercetătorii au descoperit faptul că atunci când dispozitivul este montat pe gât, senzorii pot fi setați să distingă sunete pe baza mișcării mușchilor. Sistemul a fost folosit pentru controlarea acțiunilor dintr-un joc video, demonstrând potențialul de a crea o interfață fiabilă om-computer.

„Sistemele dezvoltate de noi anterior nu se puteau aplica direct pe piele. În mod special datorită faptului că pielea este foarte fină și a faptului că prezintă o textură aparte. Toți acești factori cereau o nouă abordare în ceea ce privește design-ul și principiul de funcționare.”

„Toate dispozitivele electronice cunoscute nouă sunt rigide, solide. În același timp tot ce este biologic este moale și flexibil. Cheia stă în găsirea combinației optime ce poate unii aceste două lumi.”

Cercetătorii au folosit tehnici din industria materialelor semiconductoare, astfel că sistemele dezvoltate sunt mult mai ușor de produs. Ei doresc să înceapă comercializarea unor variante ale acestor dispozitive cu aplicații directe în medicină. Pentru viitor se lucrează la integrarea diferitelor funcții platformelor, astfel încât ele să poată lucra ca un sistem, în locul unor echipamente individuale, apoi adăugarea comunicării WiFi.

Sursa: news.illinois.edu

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares