Falsificatorii istoriei revoluiei din 1989, n frunte cu Ion Iliescu, au rspndit n opinia public romneasc ideea c de exagerarea numrului morilor anunat n revoluia din 1989 ar fi responsabilitatea presei strine.“Cifra victimelor pe care, ntr-un prim moment, am luat-o drept bun, 60000 de mori, nu exista dect n imaginaia corespondenilor de pres”,scria Ion Iliescu n cartea sa “Revoluie i reform”, dezvinovindu-se astfel pentru afirmaia din procesul Ceauescu, organizat la porunca sa, cu privire la existena a 60000 de mori n timpul revoluiei. Aruncarea vinii pe presa strin, prin selectare tendenioas a informaiilor, a fost fcut i de alii, de pild n revista “Zig-Zag” nr. 12/1990 condus de Ion Cristoiu, care numai aparent era ostil lui Ion Iliescu.

Personal am o alt prere. n lipsa unor date oficiale ale regimului Ceauescu i n lipsa unor corespondeni la faa locului (regimul comunist interzicnd intrarea corespondenilor de pres n ar dup nceperea protestelor), mass-media strin a fost silit s se bizuie pe relatri subiective ale unor martori oculari. Aceste relatri erau contradictorii, dar ziarele serioase din Apus le-a preluat cu precauia necesar. Iat mai jos ce scria despre revoluia romn “New York Times” din 21 decembrie 1989:


New York Times vorbete despre sute de persoane omorte sau rnite i despre intervenia tancurilor, vehiculelor blindate i elicopterelor la Timioara. Acestea snt fapte riguros exacte. Deasemeni, riguros exact este prezena a zeci de mii de oameni pe strad. Este pomenit existena unor rapoarte care vorbesc despre mii de victime, dar se precizeaz c datele snt neconfirmate, i se d imediat apoi relatarea unui vizitator din Ungaria a crui sor a vizitat un spital n care erau 50 de mori i 160 de rnii. Dac spitalul respectiv era Spitalul Judeean, numrul morilor i rniilor invocat era aproape de realitate.

Cu obiectivitate menioneaz “New York Times” cuvntarea tovarului Nicolae Ceauescu, faptul c acesta n-a pomenit despre nici un mort dar a vorbit de restabilirea ordinii i c a acuzat Ungaria pentru respectivele tulburri.

Faptul c se pomenete i de rapoarte care vorbeau de mii de victime (dar nu de 60000) nu poate fi considerat ca parte a unei campanii de dezinformare pus la cale la Malta de CIA n alian cu KGB, cum abereaz unii ziariti romni, ct vreme se menioneaz c aceste rapoarte snt neconfirmate, iar articolul acord preponderen unor relatri corecte i obiective. Existena i a unor rapoarte exagerate despre numrul victimelor este fireasc n condiiile n care unii martori erau ocai psihic de cele vzute, nu aveau de unde s cunoasc date exacte i au putut, cu bun credin, exagera numrul morilor. Cnd s-a tras asupra mulimii, unii demonstrani s-au aruncat pe jos pentru a nu fi lovii de gloane, nite martori aflai mai departe puteau lesne crede c toi cei ntini pe jos au fost mori. Combinat cu zgomotul intens de focuri de arm care s-a auzit n Timioara nu e de mirare c au existat relatri despre mii de mori. Momentul n care aceste relatri marginale au cptat credibilitate este procesul Ceauescu, organizat de Ion Iliescu i unii colaboratori ai acestuia (Victor Atanasie Stnculescu, Gelu Voican, Virgil Mgureanu .a.), cnd oficial noua putere a anunat existena a 60000 de mori.

Mai citete, despre ce a scris presa internaional n decembrie 1989:Ruii i revoluia romn – dou preri opuse: Ion Raiu i Virgil Mgureanu
Sursa: Blogul lui Marius Mioc

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.