Securitatea națională este, probabil, una din cele mai complicate și cele mai necesare funcții a instituției statului. Nu mă refer aici doar la securitatea economică, politică sau militară – toate acestea sunt mult mai ușor de asigurat, pentru că acțiunile inamice, în aceste cazuri, sunt mult mai evidente și mult mai ușor de prevenit.

Mult mai grea este lupta atunci când este vorba de subminarea securității informaționale, ideologice și morale a statului. Aici dușmanul acționează iscusit și indirect, iar operațiunile de acest gen, îndreptate împotriva suveranității noastre, deseori, sunt în afara atenție instituțiilor abilitate cu asigurarea securității naționale.

Lipsa unei politici de stat clare legate de activitatea sistemului de educație și societății civile permite activitatea unor organizații, efectul cărora este unul distructiv pe termen lung. Până în prezent, nici o organizație non-guvernamentală care pune în pericol securitatea națională a statului nu a fost scoasă în afara legii, chiar mai mult, deseori li se acordă asistență din partea puterii.

În acest sens, este lăudabilă inițiativa premierului Vladimir Filat de a retrage de pe rafturile librăriilor „Sexul povestit celor mici”, destinată copiilor de grădiniță. Reacțiile unor reprezentanți ai așa-numitei „societăți civile”, care s-au arătat nemulțumiți de măsurile luate împotriva pervertirii copiilor, a fost una de așteptat. Iată de ce ar fi timpul să fie pus în discuție rolul pe care le au unele organizații non-guvernamentale finanțate din afara țării.

Din păcate, statului îi lipsește o doctrină națională (în care să fie definite valorile și interesele noastre naționale), o strategie de dezvoltare națională (o realizare practică a doctrinei naționale) și un concept de securitate națională clar, care ar coordona politica instituțiilor de stat și a reprezentanților societății civile, stabilind limitele permisibilului, făcând o distincție clară între „interesul național” și „activitate antinațională”. Atât timp cât Republicii Moldova îi lipsesc astfel de documente fundamentale, societatea noastră este lipsită de imunitate, iar așa-numiții „reprezentanți ai societății civile”, care își fac glas în mass-media primind finanțare de la structurile internaționale inamice, nu vom putea purcede la construcția unui stat puternic, a unei societăți sănătoase și prospere.

Suntem într-un război global pentru supraviețuire. Propaganda ideologică și a imoralității este cea mai eficientă armă, întrecând efectele bombei atomice. Iată de ce trebuie să ne întrebăm: oare cei care sar în apărarea campaniilor de pervertire a copiilor noștri, ne vor binele sau sunt dușmanii noștri?

Poate unii ar spune că a ridica astfel de probleme la nivel de „securitate națională” e prea mult. Cu toate astea, să nu uităm că, în perioada războaielor militare, forțele inamice acționau anume în acest fel, împărțind literatură și fluturași care conțineau informații ce aveau drept scop demoralizarea și slăbirea armatei. Cel mai recent este cazul ocupației militare și informaționale americane a Iraqului, care începuse cu distribuirea gratuită a literaturii pornografice în rândul populației.

de Octavian RACU

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares