dpa Nigel Farage 1 1035261a 300x200 Nigel Farage, eurodeputat britanic: „UE nu are mari șanse de supraviețuire“ euroscepticUnul dintre cei mai vocali eurosceptici de la Bruxelles, Nigel Farage, declară pentru „Adevărul Europa“ că moneda unică e „un dezastru fără egal“ și că libera circulație e „o prostie“. Nigel Farage spune că nu e surprins deloc de criza zonei euro și consideră că valuta comunitară e „o închisoare monetară“.

„Adevărul Europa”: Ce părere aveți despre criza din UE?

 Nigel Farage: Inevitabilă, previzibilă. Acum patru ani, ne-am așezat în fața Parlamentului European de la Strasbourg care era în sesiune plenară și am împărțit monede euro de ciocolată, împreună cu o vedere pe care am scris mesajul: “Vă rugăm să le mâncați cât nu se topesc”. Spunem acest lucru de mult timp – că se va sfârși printr-un dezastru. Nu poți forța state cu politică diferită într-o uniune economică. Am fost foarte norocoși în Marea Britanie că ne-am dat seama la timp că va fi un dezastru și că nu ne-am alăturat. Acest lucru ne-a salvat de la închisoarea monetară care este moneda euro. Ce se întâmplă acum nu mă surprinde deloc.

Ce șanse are structura politică a UE? E în pericol?

Da, evident. Cea mai interesantă realizare a monedei euro e că acum toți se urăsc între ei. Nu e fantastic? În Grecia, acum oamenii desenează svastica pe steaguri UE și apoi le dau foc. Este vorba de o nouă ruptură în Europa, anume Nord contra Sud. Înainte era Vest contra Est. Statele din sudul Europei spun: “Dați-ne banii voștri și primiți-ne imigranții!” Iar statele din nord spun: “Nu, nu acceptăm așa ceva”. Vedem deci schimbări politice dramatice, care au început în Finlanda, care se dezvoltă în Olanda și care se întâmplă chiar în acest moment și în Germania.

Cum arată viitorul UE în următorii cinci ani?

E greu să stabilești un termen limită. Dar UE nu va supraviețui. UE are la fel de multe șanse ca Belgia să supraviețuiască. E o construcție artificială, nimeni nu și-a dorit vreodată  această uniune, nimeni n-a cerut-o. Nimeni nu a votat într-un referendum lucruri precum: “Vrem să renunțăm la democrația noastră, la independența noastră, vom renunța la tot ce avem și vrem ca oameni precum Herman Van Rompuy (n.n. președintele Consiliului European) să ne dicteze ce să facem cu viața nostră”. Nimeni nu a spus vreodată așa ceva. Chiar dacă vrem cooperare economică, comerț și mai puțină birocrație în ceea ce privește granițele europene, cine vrea un stat european?

Și atunci ce șanse au Statele Unite ale Europei? 

Singurii care vorbesc despre o astfel de idee sunt cei plătiți să  vorbească despre ea. Uitați-vă la state precum România. Toți politicienii de la voi sunt bogați, toți funcționarii pro-EU sunt bogați. Există o clasă politică în UE care e complet coruptă în acest sistem. Avem în fața noastră un sistem care a eșuat, iar remediul nostru este să întărim acest sistem. Cu cât mai mult vom păstra aceste aparențe, cu atât mai mare va fi colapsul. Și se va dărâma, e clar, cel puțin în privința Euro. Nordul și sudul (Europei) nu se vor mai putea înțelege. Eu cred că vor sfârși prin a avea o zonă cu marca germană, nu Euro, în nord, iar olandezii și finlandezii se vor întreba dacă vor să fie parte din această zonă, mai ales din punct de vedere politic. Grecia nu va mai fi parte din zona euro în următorii doi ani. Nu are cum.

Există experți care spun că Euro ar putea deveni una dintre cele mai solide monede. 

Da, sigur, va fi cea mai cea dintre toate. Ai fost cumva de curând în Atena? Dar în Dublin? Mergi și apoi să te întorci și să-mi spui că euro s-a stabilizat. E un dezastru fără egal! Milioane de oameni sunt obligați să devină șomeri pentru a păstra “visul” european în care oricum nimeni nu a crezut de la bun început.

Credeți că decizia Danemarcei de introduce din nou controale la granițele UE a fost justificată?

Da, sper că va crea o reacție în lanț, pentru că toată lumea își dorește acest lucru.

Dar de ce au ales să fie parte din Schengen, atunci?

Pentru că acesta era “visul”. Nimeni nu a îndrăznit să se opună  “visului”. La fel ca și comunismul. “Aceste lucruri sunt bune, trebuie să le acceptăm pentru că sunt bune pentru noi”. E o nebunie, cum să crezi așa ceva? Cum ai putea vreodată să ai  liberă circulație, plus cea a forței de muncă între țări bogate și țări sărace? E o prostie. În orice direcție te uiți – Euro, zona Schengen – UE să dărâmă ca un castel sub privirile noastre. Paradoxul este că, prin măsuri de guvernare economică, liderii de la Bruxelles încearcă să obțină și mai multe puteri.

De ce nu sunt primite România și Bulgaria în spațiul Schengen? Este această amânare politică o atitudine care va persista de acum înainte?

Statele nordice spun acum, pe bună dreptate: “Destul! Destul! Destul! Nu mai vrem așa ceva, ne-a ajuns!” Serviciile noastre de asistență socială nu mai fac față. Deja s-a ajuns la niște limite – în Danemarca, în Finlanda, în Suedia chiar. Aceste schimbări politice sunt foarte, foarte mari. Este ironic, ideea care promitea alăturarea tuturor oamenilor din Europa într-o uniune de fapt îi forțează să devină din nou naționaliști. Există o creștere reală a naționalismului în Europa. Partidele de extremă dreapta reprezintă de fapt oamenii care nu mai vor să fie guvernați de lideri de la Bruxelles. Din cauza aceasta le-au crescut alegătorii. Oamenii simt că li se fură democrația sau abilitatea de a-și controla singuri viețile.

Deci susțineți că europenii nu își doresc libera circulație?

Nu, pentru că e o nebunie, absolut o nebunie. Înțeleg atitudinea aceasta în țările din Estul Europei, dar în țările din nord, acest flux de imigranți a cauzat mari probleme. Deci, cred că  putem spune că Europa se află la răscruce de drumuri. Sper că euro se va prăbuși, sper că piețele vor aduce colapsul zonei euro. Pentru că, dacă vom continua în acest fel, ne vom trezi cu o situație mult mai urâtă decât ce avem în momentul de față.

“Toți politicienii de la voi sunt bogați, toți funcționarii pro-UE sunt bogați. Există o clasă politică în UE care e complet coruptă.”

Un eurosceptic convins

Nigel Farage (47 de ani) este europarlamentar britanic și reprezintă sud-estul Angliei în Parlamentul European. Este liderul Partidului pentru Independență din Regatul Unit (UKIP), un partid de dreapta, populist și eurosceptic. De asemenea, este vicepreședinte al grupului de eurosceptici “Europa pentru Democrație și Libertate” din Parlamentul European și se consideră libertarian. În mai multe discursuri ale sale în Parlamentul European, a criticat lideri importanți ai UE. El susține că aceștia nu au nicio legitimitate, nefiind aleși direct de cetățenii europeni.

sursa: Adevărul

CategoryUncategorized

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer