Vila de protocol, cu nouă camere, primită în 1990 de fosta concubină (actuală soție) a lui Gelu Voican Voiculescu

FOTO: ADEVĂRUL

Vila de protocol, cu nouă camere, primită în 1990 de fosta concubină (actuală soție) a lui Gelu Voican Voiculescu

Fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu ocupă o vilă de lux a RAAPPS, cu toate că i-a expirat contractul de închiriere și nici nu a plătit chiria adusă la prețul pieței din 2008. Timp de 18 ani, Voican Voiculescu a plătit o chirie simbolică pentru o vilă de lux cu nouă camere. El ține cu dinții de casa de protocol și se  judecă cu statul pentru a nu fi evacuat.

Nici nu se încheiase bine Revoluția, că potentații noului regim s-au și grăbit să-și atribuie privilegiile fostei nomenclaturi. Cu toții s-au înghesuit să obțină vile luxoase în Primăverii sau  Kisseleff. Printre ei, Gelul Voican Voiculescu (70 de ani). În 1990 a fost viceprim-ministru, timp de șase luni, perioadă în care concubina sa, viitoare soție, Carmen Voiculescu (52 de ani), a primit repartiție de la ICRAL: o vilă de lux, cu nouă camere, pe strada Barbu Iscovescu, cartierul Primăverii.

Click pe imagini pentru fotogalerie cu vila ocupată de familia lui Voican Voiculescu

  

Vila aparține acum Regiei Protocolului de Stat, dar ei tot acolo stau. Până în 2008  au profitat de luxul statului aproape gratis, plătind o chirie simbolică. În 2008, Guvernul Tăriceanu a emis celebra ordonanță prin care chiriile locuințelor de lux administrate de RAAPPS au fost aduse la prețul pieței. Măsura a stârnit o adevărată revoltă printre foștii demnitari, tolerați în casele statului, care nu doreau cu niciun chip să renunțe la privilegii. Mulți au refuzat să mai plătească chirie și au atacat statul în instanță.

Restanțier cu pretenții

În 2009, RAAPPS l-a dat în judecată pe Gelu Voican Voiculescu pentru neplata chiriei, cerând instanței constatarea rezilierii contractului de închiriere și evacuarea familiei fostului demnitar. La data pornirii procesului, Voiculescu avea o datorie la RAAPPS de 82.400 de lei (19.100 euro), la care se adaugă penalizări de 14.554 de lei (3.400 de euro). Au trecut de atunci trei ani. Procesul trenează, dar debitul lui Gelu Voican Voiculescu a ajuns la 139.216 euro. Până ca justiția să constate rezilierea contractului de închiriere, actul a expirat. Cu toate acestea, fostul demnitar a refuzat să plece din casă.

Ar fi vrut să cumpere vila cu 13.000 de euro

În fața instanței, Gelu Voican Voiculescu nu a argumentat de ce nu a mai plătit chiria din 2008, ci a încercat să folosească tot felul de tertipuri avocățești pentru a trena procesul. Mai întâi, a invocat nelegalitatea scutirii RAAPPS de la plata taxei de timbru. După ce instanța a respins această cerere, fostul viceprim-ministru a găsit o altă chichiță. Gelu Voican Voiculescu a cerut suspendarea procesului până la soluționarea unui alt dosar, aflat pe rolul Tribunalului București.

În respectivul proces, Voiculescu a cerut revizuirea unei sentințe judecătorești, din 2001, prin care i-a fost respinsă solicitarea de a cumpăra imobilul din strada Barbu Iscovescu. RAAPPS a explicat atunci că vila are statut de locuință de serviciu, fiind ocupată, înainte de Revoluție, de către fostul demnitar comunist Nicolae Giosan și, prin urmare, este exceptată de la vânzare. Prețul la care Voiculescu voia să cumpere vila era unul de chilipir: 357 de milioane de lei vechi (aproximativ 13.000 de euro).

Supărat pe judecători și pe Guvern

Iritat că cererea de suspendare a procesului i-a fost respinsă, Gelu Voican Voiculescu și-a vărsat mânia pe magistrat, recuzându-l. Motivul este unul hilar: „Judecătorul a dat dovada extremei sale toleranțe față de consilierul juridic reprezentant al reclamantei (RAAPPS), căreia i-a permis prezentarea în fața instanței în ținută obișnuită, deși acesta avea obligația legală de a purta roba cuvenită”.

Nici Guvernul nu a scăpat de acuzele lui Gelu Voican Voiculescu: “RAAPPS este reprezentanta Secretariatului General al Guvernului și, deci, a acestei guvernări abuzive și totalitare care urmărește cu înverșunare să mă evacueze din locuința mea (…)”. Fostul demnitar uită însă că nu este proprietarul imobilului, ci doar chiriaș. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel București, după ce Gelu Voican Voiculescu a cerut instanței să se pronunțe asupra nelegalității preluării imobilului, prin HG nr. 39/1996, de către RAAPPS.

Vila este situată pe strada Barbu Iscovescu, în cartierul Primăverii

Lux pe bani puțini

Vila de pe strada Barbu Iscovescu, ocupată de Gelu Voican Voiculescu, are o suprafață utilă de 291 de metri pătrați și o curte de 456 de metri pătrați. Până în 2007, fostul demnitar a plătit o chirie de numai 140 de lei (38 de euro). În perioada 2007-2008, Voiculescu a plătit lunar 760,91 lei (195 de euro). Din 2008, chiria a crescut la 3.440 de euro. La 23 august 2011, Gelu Voican Voiculescu datora RAAPPS suma de 139.216 de euro, reprezentând chirie restantă și penalități.

Casa este compusă din:
– nouă camere – 133 de metri pătrați
– dependințe (trei bucătării, trei grupuri sanitare, două vestibule etc.)  – 158 de metri pătrați
– teren curte – 456 de metri pătrați
– garajul vilei – 20,51 metri pătrați.

Cine are dreptul la locuințe RAAPPS

Conform reglementărilor în vigoare, „pot beneficia de locuință de serviciu persoanele care ocupă funcții de demnitate, precum și persoanele care sunt încadrate pe funcții din cabinetul demnitarului. Contractul de închiriere încetează de drept la data încetării calității care a determinat atribuirea locuinței de serviciu”.

Profil Gelu Voican Voiculescu

– Are 70 de ani. Este de formație geolog. Revoluția l-a adus la vârful unei societăți dezorganizate, imediat în 1990.
– Este considerat unul dintre personajele-cheie ale evenimentelor din decembrie 1989. A participat, ca delegat al Frontului Salvării Naționale (FSN), alături de generalul Victor Atanasie Stănculescu și de Virgil Măgureanu, la procesul intentat dictatorului Nicolae Ceaușescu, din 25 decembrie 1989. După execuția soților Ceaușescu, Voican Voiculescu s-a ocupat de înhumarea acestora.
– După Revoluție, Gelu Voican Voiculescu a deținut funcțiile de viceprim-ministru în primul guvern provizoriu (28 decembrie 1989-28 iunie 1990). În urma alegerilor de la 20 mai 1990, a fost ales senator de Buzău pe listele FSN. În 1992 a demisionat din Parlament.
– În perioadele 1994-1996, Gelu Voican Voiculescu a fost numit ambasador în Tunisia de președintele de atunci, Ion Iliescu. El a fost rechemat din funcție doi ani mai târziu.
– În iulie 2001, Voiculescu a fost acreditat din nou ambasador, tot de Ion Iliescu, în Maroc. S-a reîntors în România în ianuarie 2005, când i-a expirat mandatul.
– Deși Gelu Voican Voiculescu a primit verdict de la CNSAS de necolaborare cu Securitatea, asupra sa planează suspiciuni că ar fi fost informator. El a fost acuzat că a dat note la Securitate despre liderul MISA, Gregorian Bivolaru.

În vilă a stat Nicolae Giosan

Vila ocupată de Gelu Voican Voiculescu a fost construită, în 1939, de un antreprenor italian. După război, imobilul a fost naționalizat. În 1949, locatarii mai multor vile din actualul cartier Primăverii au fost evacuați cu forța, pentru a face loc unor consilieri și militari sovietici. Printre aceste imobile s-a numărat și vila din str. Barbu Iscovescu nr. 25.

Timp de mai mulți ani aici a locuit un general sovietic. Ulterior, vila a fost repartizată demnitarului comunist Nicolae Giosan (foto), membru supleant al Comitetului Central al PCR și președinte al Marii Adunări Naționale. În 1988, Giosan s-a mutat într-o altă casă, din str. Herăstrău, imobilul rămânând nelocuit până la Revoluție. În decembrie 1989, Nicolae Giosan a fost arestat. El a murit în Penitenciarul Jilava, la 30 iulie 1990, din cauza unor afecțiuni cardiace, înainte de a fi judecat în procesul comunismului. În 1990, până în luna iunie, vila a fost închiriată, pentru câteva luni, unui club, care a fost evacuat pentru neplata chiriei. În iulie 1990, imobilul din str. Barbu Iscovescu nr. 25 a fost repartizat familiei viceprim-ministrului de la acea vreme, Gelu Voican Voiculescu. ;

139 de mii euro este suma datorată RAAPPS de Gelu Voican Voiculescu, reprezentând chirie restantă și penalități.

38 
de euro a plătit Gelu Voican Voiculescu chirie pentru vila din Primăverii (291 de metri pătrați) cu o curte de 450 de metri pătrați, până în 2007.

198 de euro a plătit Gelu Voican Voiculescu chirie lunară în perioada 2007-2008 pentru vila din cartierul Primăverii.

3.440
 de euro este chiria lunară cerută de RAAPPS după 2008, actualizată la prețurile pieței, dar pe care Gelu Voican Voiculescu refuză să o plătească.

Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru: „Dacă am făcut trafic de influență? Nu contează detaliile, era legal”

„Adevărul”: De ce nu ați mai plătit chiria?

Gelu Voican Voiculescu: Este fals. Am plătit în fiecare lună, dar nu am acceptat tariful exorbitant pe care l-au stabilit. Eu plătesc în continuare vechea chirie.

Care ar fi chiria corectă pentru vila în care locuiți? 

Statul nu stabilește chiriile după prețul pieței. Chiria a fost mărită, mai întâi, în 2007, când a ajuns la 760 de lei. Dar de la 760 de lei până la 3.400 de euro, cât este acum, este o demență.

Ați încercat să discutați cu cei de la RAAPPS?

Da, mi-au spus că dacă devin consilierul unui demnitar, locuința poate fi considerată “de serviciu” și nu mai plătesc atât de mult. Dar ce să fac? Să mă umilesc la oamenii lui Băsescu să mă ia consilier?

Dacă nu vă mai puteți permite să plătiți,  de ce nu plecați?

Nu am unde să plec. Cu o familie formată din șapte persoane nu este foarte simplu. Vă dați  seama câte camere mi-ar trebui?

Gelu Voican Voiculescu a fost demnitar doar șase luni, în 1990 

Înainte de 1990, unde ați locuit?

Până la Revoluție, am locuit în 11 metri pătrați, sigur, tot prin ICRAL. Am cedat acea locuință când am devenit titular de contract în imobilul din strada Barbu Iscovescu.

De când locuiește familia dumneavoastră în vila din Primăverii?

Soția mea a primit repartiția în 1990 Casa a fost contractată de la ICRAL fără nicio legătură cu calitatea mea de demnitar.

În acea perioadă erați al treilea om în stat. Vreți să spuneți că nu v-ați folosit influența pentru ca soția să primească acea casă? 

Din punctul ăsta de vedere, nu contează detaliile. Nu vreau să intru în amănunte, vă pot spune doar că era legal îndrituită să primească această casă.

Chiar în Primăverii? 

A primit unde s-a putut. Încă o dată vă spun, astea sunt detalii, restul sunt lucruri pe care vi le imaginați dumneavoastră, iar eu nu vi le confirm. Ce rost are să discutăm despre asta?

Sunt întrebări pe care nu putem să nu le punem…

Sunt chestiuni delicate, care țin de biografia mea intimă și pe care nu doresc să le fac publice. Vă spun cu toată responsabilitatea. În momentul acela, eu nu aveam niciun fel de… cum să vă spun?

Influență?

Nu influență! Niciun fel de prezență legalizată în acea casă. În 1995 ne-am oficializat legătura și am devenit titular de contract, în calitate de șef de familie. Într-adevăr, am stat acolo din 1990, dar am stat așa… Juridic, nu contează  decât ce este în acte.

De ce nu ați luat repartiție pe numele dumneavoastră?

Fiind o persoană singură, în momentul ăla apărea abuziv ca eu, viceprim-ministru, să-mi trântesc o casă. Vă spun foarte deschis. Nu că sunt un monument de cinste, dar orice abatere aș fi făcut, mie mi-ar fi fost imputată mult mai rapid decât altuia.

Ultima oră

Guvernul a anunțat, ieri, că RAAPPS va scoate la vânzare imobile situate în zone centrale ale Capitalei, dar îi va exclude de la licitație pe chiriașii cu datorii față de regie și îi va despăgubi pentru investițiile deja efectuate în locuințe doar dacă acestea au fost autorizate în prealabil.

Sursa: Adevărul

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer