Vila de protocol, cu nou camere, primit n 1990 de fosta concubin (actual soie) a lui Gelu Voican Voiculescu

FOTO: ADEVRUL

Vila de protocol, cu nou camere, primit n 1990 de fosta concubin (actual soie) a lui Gelu Voican Voiculescu

Fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu ocup o vil de lux a RAAPPS, cu toate c i-a expirat contractul de nchiriere i nici nu a pltit chiria adus la preul pieei din 2008. Timp de 18 ani, Voican Voiculescu a pltit o chirie simbolic pentru o vil de lux cu nou camere. El ine cu dinii de casa de protocol i se judec cu statul pentru a nu fi evacuat.

Nici nu se ncheiase bine Revoluia, c potentaii noului regim s-au i grbit s-i atribuie privilegiile fostei nomenclaturi. Cu toii s-au nghesuit s obin vile luxoase n Primverii sau Kisseleff. Printre ei, Gelul Voican Voiculescu (70 de ani). n 1990 a fost viceprim-ministru, timp de ase luni, perioad n care concubina sa, viitoare soie, Carmen Voiculescu (52 de ani), a primit repartiie de la ICRAL: o vil de lux, cu nou camere, pe strada Barbu Iscovescu, cartierul Primverii.

Click pe imagini pentru fotogalerie cu vila ocupat de familia lui Voican Voiculescu

Vila aparine acum Regiei Protocolului de Stat, dar ei tot acolo stau. Pn n 2008 au profitat de luxul statului aproape gratis, pltind o chirie simbolic. n 2008, Guvernul Triceanu a emis celebra ordonan prin care chiriile locuinelor de lux administrate de RAAPPS au fost aduse la preul pieei. Msura a strnit o adevrat revolt printre fotii demnitari, tolerai n casele statului, care nu doreau cu niciun chip s renune la privilegii. Muli au refuzat s mai plteasc chirie i au atacat statul n instan.

Restanier cu pretenii

n 2009, RAAPPS l-a dat n judecat pe Gelu Voican Voiculescu pentru neplata chiriei, cernd instanei constatarea rezilierii contractului de nchiriere i evacuarea familiei fostului demnitar. La data pornirii procesului, Voiculescu avea o datorie la RAAPPS de 82.400 de lei (19.100 euro), la care se adaug penalizri de 14.554 de lei (3.400 de euro). Au trecut de atunci trei ani. Procesul treneaz, dar debitul lui Gelu Voican Voiculescu a ajuns la 139.216 euro. Pn ca justiia s constate rezilierea contractului de nchiriere, actul a expirat. Cu toate acestea, fostul demnitar a refuzat s plece din cas.

Ar fi vrut s cumpere vila cu 13.000 de euro

n faa instanei, Gelu Voican Voiculescu nu a argumentat de ce nu a mai pltit chiria din 2008, ci a ncercat s foloseasc tot felul de tertipuri avoceti pentru a trena procesul. Mai nti, a invocat nelegalitatea scutirii RAAPPS de la plata taxei de timbru. Dup ce instana a respins aceast cerere, fostul viceprim-ministru a gsit o alt chichi. Gelu Voican Voiculescu a cerut suspendarea procesului pn la soluionarea unui alt dosar, aflat pe rolul Tribunalului Bucureti.

n respectivul proces, Voiculescu a cerut revizuirea unei sentine judectoreti, din 2001, prin care i-a fost respins solicitarea de a cumpra imobilul din strada Barbu Iscovescu. RAAPPS a explicat atunci c vila are statut de locuin de serviciu, fiind ocupat, nainte de Revoluie, de ctre fostul demnitar comunist Nicolae Giosan i, prin urmare, este exceptat de la vnzare. Preul la care Voiculescu voia s cumpere vila era unul de chilipir: 357 de milioane de lei vechi (aproximativ 13.000 de euro).

Suprat pe judectori i pe Guvern

Iritat c cererea de suspendare a procesului i-a fost respins, Gelu Voican Voiculescu i-a vrsat mnia pe magistrat, recuzndu-l. Motivul este unul hilar: „Judectorul a dat dovada extremei sale tolerane fa de consilierul juridic reprezentant al reclamantei (RAAPPS), creia i-a permis prezentarea n faa instanei n inut obinuit, dei acesta avea obligaia legal de a purta roba cuvenit”.

Nici Guvernul nu a scpat de acuzele lui Gelu Voican Voiculescu: “RAAPPS este reprezentanta Secretariatului General al Guvernului i, deci, a acestei guvernri abuzive i totalitare care urmrete cu nverunare s m evacueze din locuina mea (…)”. Fostul demnitar uit ns c nu este proprietarul imobilului, ci doar chiria. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Bucureti, dup ce Gelu Voican Voiculescu a cerut instanei s se pronune asupra nelegalitii prelurii imobilului, prin HG nr. 39/1996, de ctre RAAPPS.

Vila este situat pe strada Barbu Iscovescu, n cartierul Primverii

Lux pe bani puini

Vila de pe strada Barbu Iscovescu, ocupat de Gelu Voican Voiculescu, are o suprafa util de 291 de metri ptrai i o curte de 456 de metri ptrai. Pn n 2007, fostul demnitar a pltit o chirie de numai 140 de lei (38 de euro). n perioada 2007-2008, Voiculescu a pltit lunar 760,91 lei (195 de euro). Din 2008, chiria a crescut la 3.440 de euro. La 23 august 2011, Gelu Voican Voiculescu datora RAAPPS suma de 139.216 de euro, reprezentnd chirie restant i penaliti.

Casa este compus din:
– nou camere – 133 de metri ptrai
– dependine (trei buctrii, trei grupuri sanitare, dou vestibule etc.) – 158 de metri ptrai
– teren curte – 456 de metri ptrai
– garajul vilei – 20,51 metri ptrai.

Cine are dreptul la locuine RAAPPS

Conform reglementrilor n vigoare, „pot beneficia de locuin de serviciu persoanele care ocup funcii de demnitate, precum i persoanele care sunt ncadrate pe funcii din cabinetul demnitarului. Contractul de nchiriere nceteaz de drept la data ncetrii calitii care a determinat atribuirea locuinei de serviciu”.

Profil Gelu Voican Voiculescu

– Are 70 de ani. Este de formaie geolog. Revoluia l-a adus la vrful unei societi dezorganizate, imediat n 1990.
– Este considerat unul dintre personajele-cheie ale evenimentelor din decembrie 1989. A participat, ca delegat al Frontului Salvrii Naionale (FSN), alturi de generalul Victor Atanasie Stnculescu i de Virgil Mgureanu, la procesul intentat dictatorului Nicolae Ceauescu, din 25 decembrie 1989. Dup execuia soilor Ceauescu, Voican Voiculescu s-a ocupat de nhumarea acestora.
– Dup Revoluie, Gelu Voican Voiculescu a deinut funciile de viceprim-ministru n primul guvern provizoriu (28 decembrie 1989-28 iunie 1990). n urma alegerilor de la 20 mai 1990, a fost ales senator de Buzu pe listele FSN. n 1992 a demisionat din Parlament.
– n perioadele 1994-1996, Gelu Voican Voiculescu a fost numit ambasador n Tunisia de preedintele de atunci, Ion Iliescu. El a fost rechemat din funcie doi ani mai trziu.
– n iulie 2001, Voiculescu a fost acreditat din nou ambasador, tot de Ion Iliescu, n Maroc. S-a rentors n Romnia n ianuarie 2005, cnd i-a expirat mandatul.
– Dei Gelu Voican Voiculescu a primit verdict de la CNSAS de necolaborare cu Securitatea, asupra sa planeaz suspiciuni c ar fi fost informator. El a fost acuzat c a dat note la Securitate despre liderul MISA, Gregorian Bivolaru.

n vil a stat Nicolae Giosan

Vila ocupat de Gelu Voican Voiculescu a fost construit, n 1939, de un antreprenor italian. Dup rzboi, imobilul a fost naionalizat. n 1949, locatarii mai multor vile din actualul cartier Primverii au fost evacuai cu fora, pentru a face loc unor consilieri i militari sovietici. Printre aceste imobile s-a numrat i vila din str. Barbu Iscovescu nr. 25.

Timp de mai muli ani aici a locuit un general sovietic. Ulterior, vila a fost repartizat demnitarului comunist Nicolae Giosan (foto), membru supleant al Comitetului Central al PCR i preedinte al Marii Adunri Naionale. n 1988, Giosan s-a mutat ntr-o alt cas, din str. Herstru, imobilul rmnnd nelocuit pn la Revoluie. n decembrie 1989, Nicolae Giosan a fost arestat. El a murit n Penitenciarul Jilava, la 30 iulie 1990, din cauza unor afeciuni cardiace, nainte de a fi judecat n procesul comunismului. n 1990, pn n luna iunie, vila a fost nchiriat, pentru cteva luni, unui club, care a fost evacuat pentru neplata chiriei. n iulie 1990, imobilul din str. Barbu Iscovescu nr. 25 a fost repartizat familiei viceprim-ministrului de la acea vreme, Gelu Voican Voiculescu. ;

139de mii euro este suma datorat RAAPPS de Gelu Voican Voiculescu, reprezentnd chirie restant i penaliti.

38
de euro a pltit Gelu Voican Voiculescu chirie pentru vila din Primverii (291 de metri ptrai) cu o curte de 450 de metri ptrai, pn n 2007.

198de euro a pltit Gelu Voican Voiculescu chirie lunar n perioada 2007-2008 pentru vila din cartierul Primverii.

3.440
de euro este chiria lunar cerut de RAAPPS dup 2008, actualizat la preurile pieei, dar pe care Gelu Voican Voiculescu refuz s o plteasc.

Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru: „Dac am fcut trafic de influen? Nu conteaz detaliile, era legal”

„Adevrul”: De ce nu ai mai pltit chiria?

Gelu Voican Voiculescu: Este fals. Am pltit n fiecare lun, dar nu am acceptat tariful exorbitant pe care l-au stabilit. Eu pltesc n continuare vechea chirie.

Care ar fi chiria corect pentru vila n care locuii?

Statul nu stabilete chiriile dup preul pieei. Chiria a fost mrit, mai nti, n 2007, cnd a ajuns la 760 de lei. Dar de la 760 de lei pn la 3.400 de euro, ct este acum, este o demen.

Ai ncercat s discutai cu cei de la RAAPPS?

Da, mi-au spus c dac devin consilierul unui demnitar, locuina poate fi considerat “de serviciu” i nu mai pltesc att de mult. Dar ce s fac? S m umilesc la oamenii lui Bsescu s m ia consilier?

Dac nu v mai putei permite s pltii, de ce nu plecai?

Nu am unde s plec. Cu o familie format din apte persoane nu este foarte simplu. V dai seama cte camere mi-ar trebui?

Gelu Voican Voiculescu a fost demnitar doar ase luni, n 1990

nainte de 1990, unde ai locuit?

Pn la Revoluie, am locuit n 11 metri ptrai, sigur, tot prin ICRAL. Am cedat acea locuin cnd am devenit titular de contract n imobilul din strada Barbu Iscovescu.

De cnd locuiete familia dumneavoastr n vila din Primverii?

Soia mea a primit repartiia n 1990 Casa a fost contractat de la ICRAL fr nicio legtur cu calitatea mea de demnitar.

n acea perioad erai al treilea om n stat. Vrei s spunei c nu v-ai folosit influena pentru ca soia s primeasc acea cas?

Din punctul sta de vedere, nu conteaz detaliile. Nu vreau s intru n amnunte, v pot spune doar c era legal ndrituit s primeasc aceast cas.

Chiar n Primverii?

A primit unde s-a putut. nc o dat v spun, astea sunt detalii, restul sunt lucruri pe care vi le imaginai dumneavoastr, iar eu nu vi le confirm. Ce rost are s discutm despre asta?

Sunt ntrebri pe care nu putem s nu le punem…

Sunt chestiuni delicate, care in de biografia mea intim i pe care nu doresc s le fac publice. V spun cu toat responsabilitatea. n momentul acela, eu nu aveam niciun fel de… cum s v spun?

Influen?

Nu influen! Niciun fel de prezen legalizat n acea cas. n 1995 ne-am oficializat legtura i am devenit titular de contract, n calitate de ef de familie. ntr-adevr, am stat acolo din 1990, dar am stat aa… Juridic, nu conteaz dect ce este n acte.

De ce nu ai luat repartiie pe numele dumneavoastr?

Fiind o persoan singur, n momentul la aprea abuziv ca eu, viceprim-ministru, s-mi trntesc o cas. V spun foarte deschis. Nu c sunt un monument de cinste, dar orice abatere a fi fcut, mie mi-ar fi fost imputat mult mai rapid dect altuia.

Ultima or

Guvernul a anunat, ieri, c RAAPPS va scoate la vnzare imobile situate n zone centrale ale Capitalei, dar i va exclude de la licitaie pe chiriaii cu datorii fa de regie i i va despgubi pentru investiiile deja efectuate n locuine doar dac acestea au fost autorizate n prealabil.

Sursa: Adevrul

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.