Cum ne mai ţmbolnŃvesc producŃtorii de junk food. Aditivi alimentari care trebuie evitati

Aditivii alimentari sunt un rau necesar. Sunt peste tot si sunt aproape imposibil de evitat. Solutia este sa ii cunosti pe cei mai rai si sa-i ocolesti de fiecare data cand ii intalnesti. Evident ca pentru a face asta trebuie sa-ti intre in reflex lectura atenta a etichetei, indiferent cat este de mic scrisa.

Unul dintre cele mai periculoase este olestra, scrieáFitbie. aceasta este o grasime sintetica care blocheaza absorbtia deágrasimiánaturale la nivelul tubului digestiv. Organismul nu este capabil sa rupa moleculele foarte mari de grasime sintetice. Se gaseste in alimentele asa zis dietetice. Acest lucru duce la tulburari intestinale grave, crampe si balonare. Olestra poate avea ca efect cancerul pulmonar si deáprostata, precum si grave probleme de vedere.

Caramelul obtinut din zahar contine foarte mult amoniu. ACesta creste riscul aparitiei cancerului pancreatic si hepatic. Este continut de toate produsele colorate, de la sucuri la inghetata, dar si de salamuri si alte preparate din carne. Este folosit si in iaurturile cuáfructe.

Nitritul de sodiu este folosit pentru a conserva, pentru a da culoare, gust si aroma preparatelor din carne. Este adaugat in slanina, sunca, hot-dog, peste afumat si carne din conserva. Conservantul are meritul de a preveni dezvoltarea bacteriilor, dar studiile l-au legat de incidenta crescuta a unor tipuri deácancer. Nitritul de sodiu, la temperaturi inalte, devine deosebit de reactiv si daunator.

BHA si BHT, adica hidroxianizolul butilat (BHA) si hidrotoluenul butilat (BHT) sunt antioxidanti utilizati pentru conservarea alimentelor comune de uz casnic. Sunt folositi pentru a pastra grasimi si uleiuri,ácereale, guma de mestecat, chipsuri si uleiuri vegetale. BHA si BHT se acumuleaza in organism, fiind greu de eliminat si avand ca efect secundaráboliáale ficatului si pancreasului.

Galatul de propil, cunoscut ca E 310, sintetizat din propanol si acid galic, este un antioxidant pentru produsele grase (de la margarina la frisca artificiala, dar si creme si alte produse dulci), pentru a preveni rancezirea. Este folosit si in produseleácosmetice. Este tolerat de organism daca doza zilnica nu depaseste 1,4 mg/kg corp. Efectele negative se manifesta la nivelul intestinului gros, unde se produce scaderea capacitatii de absorbtie a fierului si este cauza unoráafectiuniáale sangelui.

Glutamatul monosodic, cunoscut ca aditivul pentru “gust bun”, E 621, este un aminoacid folosit ca potentiator de aroma in supe, sosuri, chips-uri. Glutamatul monosodic provoaca dureri de cap si greata, ataca celulele nervoase si este responsabil pentru unele dereglari metabolice grave.

Acesulfam-K este un indulcitor artificial relativ nou, utilizat in bauturi racoritoare dietetice. Este gasit in prajituri, guma de mestecat, deserturi si gelatina. Acesulfam-K este de 200 de ori mai dulce decat zaharul, nu areácaloriiádar studii recente au aratat ca provoca cancer la sobolani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *