Partidul Piratilor din Germania, un grup de activisti care lupta pentru libertatea Internetului, a castigat 15 locuri in parlamentul landulului Berlin, unul dintre cele mai importante din tara.

Partidul Piraților a reușit în scrutinul regional din orașul-land Berlin să acceadă în premieră într-un legislativ regional din Germania, ca urmare a votului favorabil exprimat de 8,9% din alegătorii capitalei federale.

 Fondat, cu cinci ani în urmă, după modelul suedez, Partidul Praților a pornit, de fapt, de la libertatea transferului de date, muzică și filme pe internet, pentru a ajunge în băncile politicii, unde speră să poată compensa lipsa de experiență prin creativitate.
Noii parlamentari, cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani, i-au devansat la alegeri pe reprezentantii Partidului Liber Democrat, aflati la guvernare alaturi de crestin-democratii cancelarului Angela Merkel si care au obtinut doar 2% din voturi.

Andreas Baum nu are, deocamdată, reprezentarea clară a atrubuțiilor sale parlamentare. L-au propulsat înspre proaspăt obținutul mandat cele aproape nouă procente primite credit electoral, duminica trecută.

A fost, de altfel, o mică senzație politică. Baum, cap de listă în echipa de candidați a Partidului Piraților, are 33 de ani, a studiat inginerie electronică și vrea să reorganizeze politica: “Vrem ca politica să se alinieze la timpurile în care trăim și vrem să exploatăm șansele pe care le oferă mijloacele de comunicare moderne”

Christopher Lauer este alt un “pirat”, în vârstă de 27 de ani, student la Universitatea Tehnică din Berlin (unde studiază cultură și tehnică) și manager de produs la un startup (o firmă specializată în lansarea de afaceri):

“Ceea ce trăim acum este, grație internetului, o ruptură radicală de paradigmele secolelor XIX și XX. Partidele tradiționale operează în secolul XXI cu răspunsuri învechite, din acele vremuri”. De fapt, politica dusă astăzi este un fel de cutie neagră. Știi că ceva s-a întâmplat – dar nu știi ce.

Politologul german Karl-Rudolf Korte dă credit Partidului Piraților și îl vede stabilizat, pe viitor, în rândul grupărilor cu reprezentare parlamentară. Chiar și actuala dezbatere pe tema “siguranță sau libertate în Internet” îi personalizează și îi plasează pentru o vreme pe orbită ușor de recunoscut. În fond, “Pirații” caută să impună o nouă paradigmă, în care posesiunea (Besitz) este înlăturată din centrul atenției pentru a face loc accesului (Zugang).

Membrii ai Partidului PirațilorMembrii ai Partidului PirațilorÎn drumul spre acest obiectiv, primii pași țin de cei de-abia intrați în lumea parlamentarismului – și sunt deopotrivă tehnici (anume, lansarea fluxului de Internet gratuit urban, accesibil oricui), cât și culturali sau civici, pornind de la transparența actului politic, până la cointeresarea și implicarea cetățenilor în procesele decizionale, cu ajutorul aplicațiilor oferite de lumea virtuală, cea care, de altfel, i-a determinat pe tineri să-și dorească, de la viață, răspunsuri așa cum le primesc online.

Taberele se cristalizează, încetul cu încetul: pe de o parte, clasa politică tradițională și lumea ei; pe cealaltă, nativii digitali, generația crescută laolaltă cu Internetul și care, prevede Christopher Lauer, peste 20 sau 30 de ani va fi modificat deja sistemele politice.

Autori: Kay-Alexander Scholz / Cristian Ștefănescu
Redactor: Ovidiu Suciu

Sursa: Deutsche Welle

CategoryUncategorized

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer