,,Am luat parte la parastasul de un an al lui Florea Găman, elev de liceu, în vârstă de 16 ani și jumătate, asasinat în noaptea de 21-22 septembrie 1939 în orașul Slatina. Mi-am amintit scena asasinării lui. În după amiaza zilei de 21 septembrie 1939, un agent de poliție îl ridică de acasă, din mijlocul familiei. Nimeni nu se alarmează. Cine ar putea socoti drept vinovat un copil. Elev de liceu și fiul unei familii respectată în oraș. Este dus în beciul chesturii de poliție, unde curând sunt aduși aproape 10 legionari găsiți tot așa la întâmplare. Spre seară vin ordine de la București să fie asasinați, unul din oraș și doi din județ… Cei arestați stăteau tăcuți și îngrijorați laolaltă. Ușa se deschide și șeful poliției alege cu privirea victima ce trebuie să cadă. Ce groaznice momente trebuie să fi trăit aceștia știind că alegerea atârnă de impresia subiectivă a unei priviri! Soarta și răutatea omenească a ales pe Florea Găman. Era un copil chipeș, voinic, cu fața luminoasă și atâta viață trăia în el! Îngrijora pe cei ce-și apărau prin crimă propriile păcate.

A fost luat, mai curând smuls, din mijlocul camarazilor săi și dus de șeful gardienilor în pădurea Strahareț, de la marginea orașului. Ajunși aici i s-a spus să caute un alt legionar într-un tufiș. Florea Găman a cerut să fie împușcat imediat și să nu mai fie chinuit. Gura gardianului s-a umplut de acel binecunoscut rânjet profesional. Nu după mult a fost omorât cu câteva gloanțe de revolver. La câteva ore după plecarea gardienilor, Florea Găman s-a trezit la viață. Dumnezeu nu voia să primească un suflet de copil. Nevinovăția lui îi cerea să mai trăiască. Cu sângele țâșnind pe gură și pe unde îi mai intrase gloanțele, s-a târât până la marginea orașului. Aici s-au adunat oameni mulți în jurul lui, mai multe femei miloase l-au luat și l-au dus la spital. Aici medicii au vrut să-i oprească hemoragia, însă poliția aflând, au venit și l-au luat ca să-l expună publicului în curtea spitalului. Astfel a murit copilandrul Florea Găman.

Familia a venit să îi ia trupul fără viață. Cu multă greutate au putut să-l ia. Poliția n-a mai avut ce să facă: familia era numeroasă și lucrurile se petreceau la spital. A doua zi, Florea Găman a fost înmormântat în cimitirul orașului. Preotul a adus binecuvântarea lui Dumnezeu. Lacrimile unui tată, a unei mame și a unei surori, în veci nemângâiați, au udat sicriul care l-a acoperit.

Noaptea ce a venit după înmormântare, strigoii au ieșit la vânătoare de suflete. Omorâseră trupul, dar sufletul încă trăia. Polițiștii care l-au ucis în ajun nu puteau dormi, chinuiți de gândul că acolo, în mormânt, îi privește un nevinovat. Și în miez de noapte au venit la cimitir. Au dezgropat mortul. L-au suit într-o trăsură, s-au dus la malul Oltului și l-au aruncat, cu un bolovan legat de gât, în apă. Au gândit că, în fundul râului, nu va mai sta mult și, de această dată, familia și oameni nu vor mai ști nimic. Dar după câteva zile, râul a scos la mal trupul. Câțiva țărani l-au recunoscut. S-au dus la d-l Găman – tatăl și i-au spus. Acesta a venit și și-a găsit copilul umflat de apă și mâncat de pești”.

Ucigașii martiriul Florea cu suflet de crin n-au dat socoteală nimănui. Astfel de două ori martir, a fost înmormântat încă o dată.  (Amănunte la: miscarea.net )

Iată numai o parte din crimele săvârșite asupra unor oameni nevinovați pentru simplul fapt că erau creștini practicanți și legionari. Cu nimic mai prejos nu sunt aceștia decât martirii din închisorile comuniste. Cei care judecă și critică Mișcarea Legionară pentru „crimele” săvârșite, să citească mai întâi despre crimele săvârșite împotriva ei și apoi să judece.

Cine e fără păcat…


[1] Ultimii martiri, după: Aristide LefaPentru cunoașterea adevărului. Cine au fost victimele de la Jilava, București, 2000.

sursa: “Martiri si marturisitori romani din secolul XX” – Fabian Seich

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer