Potenialul eolian al Romniei a atras atenia unei companii amerciane care vrea s ne vnd centrale eoliene desprinse parc din filmele SF. Pentru a produce electricitate, ele folosesc un principiu similar celebrului tren Maglev, inventat de savantul Nicholas Tesla.

Compania american Strong Sales, Inc. a lansat n Romnia proiectul celei mai avansate tehnologii din lume de producere a energiei electrice eoliene. Turbinele Maglev folosesc o tehnologie inventat de savantul Nicholas Tesla i perfecionat de cercettorii americani, presupunnd utilizarea magneilor permaneni pentru rotirea paleilor morii de vnt. Deiexplicaiile sunt foarte tehnice, totui americanii au precizat c, n principiu, este vorba de un sistem similar funcionrii celebrelor trenuri Maglev care merg pe pern magnetic. De altfel, Strong Sales produce i astfel de trenuri.

„Este o tehnologie unic n lume care are foarte multe avantaje i aproape niciun dezavantaj. Eficiena este de 95%, centrala produce de la o vitez a vntului de 1,5 m/s pn la viteze foarte mari de 40 m/s, iar noi garantm o cantitate constant de energie produs lunar. Plus o garanie de 25 de ani pe instalaie n care vom repara orice problem ar putea s apar”, a declarat Milorad Savkovik, reprezentantul pentru Balcani al americanilor.

Turbinele Maglev se vor produce, de luna viitoare, ntr-o gam care variaz ntre 10 MW i 100 MW i, n viitor, pn la 2.000 de MW.

Un MW instalat al turbinelor Maglev va costa aproximativ la fel ca un MW al unei eoliene clasice – 1,7 milioane de euro.

“Amortizarea investiiei s-ar realiza n 8-10 ani. Un investitor trebuie s primeasc din partea statului avizul de producere al anergiei care se constituie ntr-o scrisoare de garanie ctre banc. La semnarea precontractului ar urma s plteasc circa 5% avans i 20% la semnarea contractului. Putem chiar intermedia relaia dintre investitorul romn i o banc american pentru c dobnzile sunt mult mai bune n SUA – 1,5 – 1,7%”, a mai spus Savkovik.

Potrivit acestuia firma proprietar a tehnologiei nu vrea s vnd brevetul ci s aduc tehnologia aici. ns, dac se va ntmpla s existe comenzi din Romnia, este posibil s se nfiineze o unitate de producie local.

Eolienele Maglev nu exist nc n circuitul comercial, acest lucru urmnd s se ntmple din octombrie. Doar un prototip de 5 MW funcioneaz n statul New York. Mai exist ns i o central de 100 de MW fcut pentru Pentagon, dar Armata American pstreaz secretul asupra rezultatelor ei.

Potrivit estimrilor fcute de Autoritatea pentru Energie din SUA, n urmtorii 10 ani o cincime din energia Americii va fi produs n centrale Maglev.

Din Europa, Serbia este una din rile care i-au manifestat interesul pentru achiziionarea revoluionarei tehnologii.

Principiul dup care se ghideaz centrala este levitaia magnetic care face ca paleii agregatului eolian s pluteasc n aer, fr rulmeni. Turbinele funcioneaz datorit fluxului magnetic permanent. Aceti magnei permaneni sunt compui dintr-un metal rar denumit “neodimium”, care nu-i pierde energia prin frecare, utilizat pentru rezonaa magnetic i de ctre NASA n anumite zboruri spaiale n spaiu.

Romnia este paradisul eolienelor clasice. Exist avize luate pentru instalarea a 15.000 de MW. Proiectele deja lansate vor aduce circa 6.000 de MW eolieni n urmtorii cinci ani.

Sursa: Money.ro

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.