Potențialul eolian al României a atras atenția unei companii amerciane care vrea să ne vândă centrale eoliene desprinse parcă din filmele SF. Pentru a produce electricitate, ele folosesc un principiu similar celebrului tren Maglev, inventat de savantul Nicholas Tesla.

Compania americană Strong Sales, Inc. a lansat în România proiectul celei mai avansate tehnologii din lume de producere a energiei electrice eoliene. Turbinele Maglev folosesc o tehnologie inventată de savantul Nicholas Tesla și perfecționată de cercetătorii americani, presupunând utilizarea magneților permanenți pentru rotirea paleților morii de vânt. Deși explicațiile sunt foarte tehnice, totuși americanii au precizat că, în principiu, este vorba de un sistem similar funcționării celebrelor trenuri Maglev care merg pe pernă magnetică. De altfel, Strong Sales produce și astfel de trenuri.

„Este o tehnologie unică în lume care are foarte multe avantaje și aproape niciun dezavantaj. Eficiența este de 95%, centrala produce de la o viteză a vântului de 1,5 m/s până la viteze foarte mari de 40 m/s, iar noi garantăm o cantitate constantă de energie produsă lunar. Plus o garanție de 25 de ani pe instalație în care vom repara orice problemă ar putea să apară”, a declarat Milorad Savkovik, reprezentantul pentru Balcani al americanilor.

Turbinele Maglev se vor produce, de luna viitoare, într-o gamă care variază între 10 MW și 100 MW și, în viitor, până la 2.000 de MW.

Un MW instalat al turbinelor Maglev va costa aproximativ la fel ca un MW al unei eoliene clasice – 1,7 milioane de euro.

“Amortizarea investiției s-ar realiza în 8-10 ani. Un investitor trebuie să primească din partea statului avizul de producere al anergiei care se constituie într-o scrisoare de garanție către bancă. La semnarea precontractului ar urma să plătească circa 5% avans și 20% la semnarea contractului. Putem chiar intermedia relația dintre investitorul român și o bancă americană pentru că dobânzile sunt mult mai bune în SUA – 1,5 – 1,7%”, a mai spus Savkovik.

Potrivit acestuia firma proprietară a tehnologiei nu vrea să vândă brevetul  ci să aducă tehnologia aici. Însă, dacă se va întâmpla să existe comenzi din România, este posibil să se înființeze o unitate de producție locală.

Eolienele Maglev nu există încă în circuitul comercial, acest lucru urmând să se întâmple din octombrie. Doar un prototip de 5 MW funcționează în statul New York. Mai există însă și o centrală de 100 de MW făcută pentru Pentagon, dar Armata Americană păstrează secretul asupra rezultatelor ei.

Potrivit estimărilor făcute de Autoritatea pentru Energie din SUA, în următorii 10  ani o cincime din energia Americii va fi produsă în centrale Maglev.

Din Europa, Serbia este una din țările care și-au manifestat interesul pentru achiziționarea revoluționarei tehnologii.

Principiul după care se ghidează centrala este levitația magnetică care face ca paleții agregatului eolian să plutească  în aer, fără rulmenți.  Turbinele funcționează datorită fluxului magnetic permanent. Acești magneți permanenți sunt compuși dintr-un metal rar denumit “neodimium”, care nu-și pierde energia prin frecare, utilizat pentru rezonața magnetică și de către NASA în anumite zboruri spațiale în spațiu.

România este paradisul eolienelor clasice. Există avize luate pentru instalarea a 15.000 de MW. Proiectele deja lansate vor aduce circa 6.000 de MW eolieni în următorii cinci ani.

Sursa: Money.ro

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer