Retelele wireless pot fi folosite pentru a-ti urmari fiecare miscare?

Ai o rețea Wi-Fi în apropiere? Dacă răspunsul este da, atunci află că semnalul radio generat de aceasta poate ajuta pe cineva suficient de motivat și echipat cu aparatura necesară să-ți urmărească fiecare mișcare prin locuință.

Semnalul Wi-Fi poate fi folosit pentru a-ți urmări fiecare mișcare

Experimentele făcute de cercetătorul Neal Patwari de la Universitatea din Utah au arătat că până și respirația umană poate afecta intensitatea semnalului Wi-Fi. Cu fiecare respirație, expansiunea și apoi destinderea plămânilor modifică undele radio emise de router-ul Wi-Fi sau placa de rețea a unui laptop, ducând la scăderea temporară a intensității semnalului. Aceste mici variații în intensitatea semnalului Wi-Fi pot fi detectate și folosite pentru a calcula ritmul în care respirăm, determinând astfel cu certitudine dacă în încăpere se află cineva și chiar starea de spirit. Spre exemplu, cineva care doarme are de obicei respirație lentă și fără variații importante, în timp ce starea de veghe are drept consecință o respirație mai rapidă, ușor de deosebit pentru cineva cu pregătirea necesară.

Dacă monitorizarea respirației ocupanților unei clădiri poate fi de folos pentru cineva care intenționează să pătrundă prin efracție, tehnologia poate merge mult mai departe decât atât, având sensibilitatea de a măsura variațiile semnalului Wi-Fi cauzate de mișcările ocupanților din încăpere. Aparatura creată de cercetător este suficient de sensibilă pentru urmări mișcările unei persoane din spatele unui perete de beton și chiar determina dacă aceasta se află în picioare, așezată pe un scaun sau întinsă în pat.

Pentru ca un astfel de echipament de spionaj să poate funcționa nu este nevoie nici măcar ca rețeaua Wi-Fi să aibă originea în clădire. Este suficient ca atacatorul să creeze o rețea ad-hoc în apropierea locației vizate.

Tehnologia are din fericire și unele limitări, fiind incapabilă să genereze imagini detaliate pentru conținutul încăperii, sau identifica cu acuratețe identitatea ocupanților din clădire.

Sursa: Gizmodo.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *