Ai oreea Wi-Fin apropiere? Dac rspunsul este da, atunci afl c semnalul radio generat de aceasta poate ajuta pe cineva suficient de motivat i echipat cu aparatura necesar s-i urmreasc fiecare micare prin locuin.

Semnalul Wi-Fi poate fi folosit pentru a-i urmri fiecare micare

Experimentele fcute de cercettorul Neal Patwari de la Universitatea din Utah au artat c pn i respiraia uman poate afecta intensitatea semnalului Wi-Fi. Cu fiecare respiraie, expansiunea i apoi destinderea plmnilor modific undele radio emise de router-ul Wi-Fi sau placa de reea a unui laptop, ducnd la scderea temporar a intensitii semnalului. Aceste mici variaii n intensitatea semnalului Wi-Fi pot fi detectate ifolosite pentru a calcula ritmul n care respirm, determinnd astfel cu certitudine dac n ncpere se afl cineva i chiar starea de spirit. Spre exemplu, cineva care doarme are de obicei respiraie lent i fr variaii importante, n timp ce starea de veghe are drept consecin o respiraie mai rapid, uor de deosebit pentru cineva cu pregtirea necesar.

Dac monitorizarea respiraiei ocupanilor unei cldiri poate fi de folos pentru cineva care intenioneaz s ptrund prin efracie, tehnologia poate merge mult mai departe dect att, avnd sensibilitatea de a msura variaiile semnalului Wi-Fi cauzate demicrile ocupanilor din ncpere. Aparatura creat de cercettor este suficient de sensibil pentru urmri micrile unei persoane din spatele unui perete de beton i chiar determina dac aceasta se afl n picioare, aezat pe un scaun sau ntins n pat.

Pentru ca un astfel de echipament de spionaj s poate funciona nu este nevoie nici mcar ca reeaua Wi-Fi s aib originea n cldire. Este suficient ca atacatorul s creeze oreea ad-hocn apropierea locaiei vizate.

Tehnologia are din fericire i unele limitri, fiind incapabil s genereze imagini detaliate pentru coninutul ncperii, sau identifica cu acuratee identitatea ocupanilor din cldire.

Sursa:Gizmodo.com

CategoryCauze Naţionale

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer