De-a lungul istoriei, o mare parte a lumii a fost condus de ctre imperii. Pentru ca o bucat mare de pmnt s fie considerat imperiu trebuie s fie condus politic de ctre un monarh, un mprat sau poate un tiran.

Cum declinul Statelor Unite este ovaionat n tiri i n rndul opiniei publice, Business Insider a realizat un top al celor mai mari imperii din trecut.

Dincolo de modelul de conducere, singurul lucru pe care l-au avut n comun este c fiecare dintre ele a disprut.

Din topul Business Insider lipsesc ns o serie de imperii, precul cel Otoman sau cel bizantin.

10. Califatului Rashidun s-a ntins pe o suprafa de 4,82 milioane de kilometri ptrai, reprezentnd 6% din suprafaa Pmntului. Califatul a aprut dup moartea profetului Mohammed n 632 d. Hr. n contextul disputelor dintre urmaii si. n ciuda faptului c era un imperiu dominat de religie, celelalte confesiuni au avut parte de un tratatment bun atta trimp ct plteau impozitele ctre calif.

9. Imperiul Portughez a fost primul imperiu colonial modern din istorie, ale crui colonii au dinuit cel mai mult. Imperiul a fost creat n 1415 prin capturarea Ceutei (un teritoriu marocan de astzi) i a dinuit pn n 1999, cnd Portugalia a predat Chinei oraul Macao. Cea mai valoros colonie a imperiului, Brazilia, i-a cucerit independena n 1822.

8. Califatul Abbasid acoperea un teritoriu de 6,9 milioane de kilometri ptrai, reprezentnd 7% din suprafaa Pmntului. Nu se cunoate cu exactitate ci locuitori erau n califat, a crei capital a fost Bagdadul. A dinuit ntre 750 – 1258, iar declinul a survenit ca urmare a creterii puterii armatei turceti.

7. Califatul Umayyad se ntindea pe o suprafa de 8 milioane de kilometri ptrai, reprezentnd 8% din suprafaa Pmntului. Imperiul avea o populaie de 62 milioane de oameni, ntre anii 720 – 750, aproape 30% din populaia lumii. A fost al doilea califat islamic dintre cele patru fondate n Arabia dup moartea profetului Mohammed. Dei familia umayyazilor era originar din Mecca, au ales drept capital Damascul. Califatul Umayyad a existat ntre 661 – 750 d.HR.

6. Dinastia Yuan a fost fondat de ctre nepotul lui Genghis Khan, n 1271. La cinci ani de la fondarea dinastiei, Kublai Khan a capturat capitala dinastiei rivale Song i a unificat toat China. Imperiul dinastiei Yuan s-a ntins pe o suprafa de 8, 7 milioane de kilometri ptrai (9% din Pmnt). n perioada de apogeu a imperiului, 1291, ajunsese la o populaie de 60 milioane de oameni (17% din ntreaga populaie a lumii). Dinastia a dezvoltat o via bogat, ncurajnd comerul cu rile strine. Astfel a avut loc n teritoriile chineze chiar o vizit a renumitului negustor italian Marco Polo.

5. Dinastia Qing a fost ultima din istoria imperial a Chinei, fondat n secolul al 17-lea, dup nfrngerea mongolilor. A dinuit pn n secolul XX, punctul maxim al prosperitii atingndu-l n 1.800. S-a ntins pe un teritoriu de 9.14 milioane de kilometri ptrai (10% din Pmnt), iar n 1851 avea circa 432 milioane de locuitori (35% din ntreaga populaie a lumii). Instaurarea Republicii Populare Chineze a pus capt dinastiei Qing.

4. Imperiul Spaniol se ntindea pe o suprafa de 14,4 milioane de kilometri ptrai, reprezentnd 13% din suprafaa Pmntului. ntre anii 1740 – 1790 a avut o populaie de 68,2 milioane de oameni (12% din ntreaga populaie a lumii). Imperiul spaniol a nceput n zilele lui Cristofor Columb i a dinuit, n unele pri ale Africii, pn n secolul XX. Spaniola este n prezent a doua cea mai vorbit limb din ntreaga lume.

3. Imperiul Rus avea n 1913 o pupulaie de 176,4 milioane de oameni (peste 9% din ntreaga populaie a lumii). Rusia a fost ultima monarhie absolut a Europei i, pn la Primul Rzboi Mondial, una dinrre cele mari cinci puteri de pe continent. S-a ntins pe un teritoriu de 14,72 milioane de kilometri ptrai, reprezentnd peste 15% din suprafaa Pmntului. n timpul imperiului, societate era strict mprit pe clase sociale. Rusia arist a luat sfrit n 1917, dup revoluia bolevic sngeroas.

2. Imperiul Mongol a fost cel mai ntins din istorie, reunind triburile mongole cu cele turce sub conducerea temutului Genghis Khan. Imperiul s-a ntins pe o suprafa de teren de 14,72 milioane de kilometri ptrai, reprezentnd peste 15% din suprafaa Pmntului. ntre 1270 – 1309 a avut o populaie de 110 milioane de oameni (25% din ntreaga populaie a lumii). Mongolii au realizat n timpul imperiului o serie de avansuri tehnologice. Ciuma a dus la decderea imperiului ncepnd cu 1331, care a culminat cu anexarea lui de ctre Imperiu arist n 1783.

1. Imperiul Britanic, creat la nceput din coloniille de peste mri i centrele de schimburi comerciale, s-a ntins pe o suprafa de 20,9 milioane de kilometri ptrai, reprezentnd peste 22% din suprafaa Pmntului. n 1938 avea o populaie de 458 milioane de oameni (20% din ntreaga populaie a lumii). Decderea Imperiului Britanic a nceput ca urmare a problemelor financiare generate de Primul Rzboi Mondial. Ocuparea teritoriilor sale de ctre Japonia, n al Doilea Rzboi Mondial, i pierderea Indiei n 1947 a nsemnat sfritul lui. Multe dintre popoarele cucerite de britanici i-au modificat modul de via i valorile culturale, ajungnd ca limba englez s fie una dintre cele mai cunoscute i vorbite de pe Glob.

Sursa:Adevrul

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *