De-a lungul istoriei, o mare parte a lumii a fost condusă de către imperii. Pentru ca o bucată mare de pământ să fie considerată imperiu trebuie să fie condusă politic de către un monarh, un împărat sau poate un tiran.

Cum declinul Statelor Unite este ovaționat în știri și în rândul opiniei publice, Business Insider a realizat un top al celor mai mari imperii din trecut.

Dincolo de modelul de conducere, singurul lucru pe care l-au avut în comun este că fiecare dintre ele a dispărut.

Din topul Business Insider lipsesc însă o serie de imperii, precul cel Otoman sau cel bizantin.

10. Califatului Rashidun s-a întins pe o suprafață de 4,82 milioane de kilometri pătrați, reprezentând 6% din suprafața Pământului. Califatul a apărut după moartea profetului Mohammed în 632 d. Hr. în contextul disputelor dintre urmașii săi. În ciuda faptului că era un imperiu dominat de religie, celelalte confesiuni au avut parte de un tratatment bun atâta trimp cât plăteau impozitele către calif.

9. Imperiul Portughez a fost primul imperiu colonial modern din istorie, ale cărui colonii au dăinuit cel mai mult. Imperiul a fost creat în 1415 prin capturarea Ceutei (un teritoriu marocan de astăzi) și a dăinuit până în 1999, când Portugalia a predat Chinei orașul Macao. Cea mai valorosă colonie a imperiului, Brazilia, și-a cucerit independența în 1822.

8. Califatul Abbasid acoperea un teritoriu de 6,9 milioane de kilometri pătrați, reprezentând 7% din suprafața Pământului. Nu se cunoaște cu exactitate câți locuitori erau în califat, a cărei capitală a fost Bagdadul. A dăinuit între 750 – 1258, iar declinul a survenit ca urmare a creșterii puterii armatei turcești.

7. Califatul Umayyad se întindea pe o suprafață de 8 milioane de kilometri pătrați, reprezentând 8% din suprafața Pământului. Imperiul avea o populație de 62 milioane de oameni, între anii 720 – 750, aproape 30% din populația lumii. A fost al doilea califat islamic dintre cele patru fondate în Arabia după moartea profetului Mohammed. Deși familia umayyazilor era originară din Mecca, au ales drept capitală Damascul. Califatul Umayyad a existat între 661 – 750 d.HR.

6. Dinastia Yuan a fost fondată de către nepotul lui Genghis Khan, în 1271. La cinci ani de la fondarea dinastiei, Kublai Khan a capturat capitala dinastiei rivale Song și a unificat toată China. Imperiul dinastiei Yuan s-a întins pe o suprafață de 8, 7 milioane de kilometri pătrați (9% din Pământ). În perioada de apogeu a imperiului, 1291, ajunsese la o populație de 60 milioane de oameni (17% din întreaga populație a lumii). Dinastia a dezvoltat o viață bogată, încurajând comerțul cu țările străine. Astfel a avut loc în teritoriile chineze chiar o vizită a renumitului negustor italian Marco Polo.

5. Dinastia Qing a fost ultima din istoria imperială a Chinei, fondată în secolul al 17-lea, după înfrângerea mongolilor. A dăinuit până în secolul XX, punctul maxim al prosperității atingându-l în 1.800. S-a întins pe un teritoriu de 9.14 milioane de kilometri pătrați (10% din Pământ), iar în 1851 avea circa 432 milioane de locuitori (35% din întreaga populație a lumii). Instaurarea Republicii Populare Chineze a pus capăt dinastiei Qing.

4. Imperiul Spaniol se întindea pe o suprafață de 14,4 milioane de kilometri pătrați, reprezentând 13% din suprafața Pământului. Între anii 1740 – 1790 a avut o populație de 68,2 milioane de oameni (12% din întreaga populație a lumii). Imperiul spaniol a început în zilele lui Cristofor Columb și a dăinuit, în unele părți ale Africii, până în secolul XX. Spaniola este în prezent a doua cea mai vorbită limbă din întreaga lume.

3. Imperiul Rus avea în 1913 o pupulație de 176,4 milioane de oameni (peste 9% din întreaga populație a lumii). Rusia a fost ultima monarhie absolută a Europei și, până la Primul Război Mondial, una dinrre cele mari cinci puteri de pe continent. S-a întins pe un teritoriu de 14,72 milioane de kilometri pătrați, reprezentând peste 15% din suprafața Pământului. În timpul imperiului, societate era strict împărțită pe clase sociale. Rusia Țaristă a luat sfârșit în 1917, după revoluția bolșevică sângeroasă.

2. Imperiul Mongol a fost cel mai întins din istorie, reunind triburile mongole cu cele turce sub conducerea temutului Genghis Khan. Imperiul s-a întins pe o suprafață de teren de 14,72 milioane de kilometri pătrați, reprezentând peste 15% din suprafața Pământului. Între 1270 – 1309 a avut o populație de 110 milioane de oameni (25% din întreaga populație a lumii). Mongolii au realizat în timpul imperiului o serie de avansuri tehnologice. Ciuma a dus la decăderea imperiului începând cu 1331, care a culminat cu anexarea lui de către Imperiu Țarist în 1783.

1. Imperiul Britanic, creat la început din coloniille de peste mări și centrele de schimburi comerciale, s-a întins pe o suprafață de 20,9 milioane de kilometri pătrați, reprezentând peste 22% din suprafața Pământului. În 1938 avea o populație de 458 milioane de oameni (20% din întreaga populație a lumii). Decăderea Imperiului Britanic a început ca urmare a problemelor financiare generate de Primul Război Mondial. Ocuparea teritoriilor sale de către Japonia, în al Doilea Război Mondial, și pierderea Indiei în 1947 a însemnat sfârșitul lui. Multe dintre popoarele cucerite de britanici și-au modificat modul de viață și valorile culturale, ajungând ca limba engleză să fie una dintre cele mai cunoscute și vorbite de pe Glob.

Sursa: Adevărul

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer