Ne confruntăm în prezent cu numeroase boli cronice datorate îmbătrânirii, problemelor de mediu și stilul de viață hedonist, cum ar fi cancerul, diabetul, osteoporoza și bolile cardiovasculare, precum și multe boli incurabile, cum ar fi SIDA. O metodă pentru a aborda mai eficient aceste provocări este integrarea diferitelor tehnici tradiționale de vindecare, inclusiv Yoga.

Organizația Mondială a Sănătății a adaugat recent o nouă dimensiune la înțelegerea modernă a sănătății, dimensiunea spirituală. Un nou semn că două lumi până nu demult aparent incompatibile gasesc puncte de congruență.

Yoga implică o abordare holistică a vindecării, luând în calcul toate straturile ființei umane: fizic, mental, emoțional, spiritual. Medicina se bazează pe anatomie, fiziologie, biochimie și pe relația structură-funcție între celule, țesuturi și organe. Aceasta se concentrează pe diagnosticarea și tratamentul bolilor acute prin medicamente, chirurgie, radiații și alte modalități de tratament.

Medicina modernă are ca scop final o stare fizică și mentală optimă. Yoga urmărește, de asemenea, atingerea bunăstării mentale și fizice, deși metodologia diferă. În timp ce medicina modernă are multe de oferit omenirii în tratamentul și managementul unor boli acute, accidente și boli transmisibile, Yoga are numeroase avantaje în ceea ce privește posibilitățile de prevenire și de reabilitare, aducând în plus multe metode de gestionare și combatere a bolilor. În timp ce știința modernă cercetează exteriorul pentru a găsi cauza bolii, învățătura Yoga recomandă o înțelegere a aspectelor profunde, interioare.

Anatomie și fiziologie

Terapeuții și practicanții Yoga pot beneficia de pe urma analizei complicate și detaliate oferite de medicina modernă, organismul fiind defalcat în sisteme, apoi în organe, țesuturi și în cele din urmă în miliarde de celule. Pe de altă parte, tradiția Yoga are o interpretare mai holistică, bazată pe Pancha Koshas (cinci învelișuri) ajutându-i pe medici să înțeleagă că omul nu este doar “un corp” și că există alte 4 straturi la fel, dacă nu mai importante decât cel fizic. Omul este o manifestare a Divinului și are nu doar corpul fizic, ci, de asemenea, un corp de energie, un corp mental, un organism de înțelepciune și un organism de fericire veșnică. O înțelegere a anatomiei psihice, a fiziologiei Nadis-urilor (canalele energetic din corp) și Chakrelor (centrele de energie) cuplată cu înțelegerea practică a detaliilor corpului fizic poate inspira celor preocupați de sănătatea omului cunoașterea reală a sinelui în toate aspectele sale.

Dr. Georg Feuerstein spune “Cu mult înainte ca fizicienii să descopere că materia este energie ce vibreaza cu o anumita frecvență, yoghinii din India au înțeles că acest corp-minte este ca o manifestare ludică a puterii ultime (Shakti), aspectul dinamic al realității. Ei și-au dat seama că pentru a descoperi adevăratul Sine, trebuie valorificat potențialul atenției, deoarece energia din corp-minte urmează atenția.” Un exemplu simplu este creșterea măsurabilă a fluxului sanguin la degetele de la mâini sau de la picioare când ne concentrăm asupra lor.

Yoghinii pun mare accent pe destinația atenției lor, deoarece mintea creează tipare de energie, provocând obiceiuri de gândire și de comportament care pot fi dăunătoare pentru căutarea fericirii autentice

Profesorul universitar Dr. SV Rao, medic și eminent om de știință Yoga, spune: “Yoga este o știință, deoarece este verificabilă. Yoga ca știință de a trai este, de asemenea, o arta. Yoga, prin urmare,poate fi definită ca știința și arta de a trai optim.”

Sistemul de prevenție a bolilor

Stilul de viață yoga, care include Yama și Niyama poate ajuta la prevenirea unor boli moderne precum Hepatita B și SIDA. Curățenia care este predată prin intermediul Saucha poate preveni și limita răspândirea bolilor contagioase și infecțioase. Pacea mentală și atitudinile Yoga, cum ar fi Pratipaksha Bhavanam (transformarea gândurilor negative în gânduri pozitive prin considerarea punctului de vedere opus), Samatvam (calmarea minții) și Vairagya (detașarea dezinteresată) pot ajuta la prevenirea multor boli psihosomatice care fac ravagii în lumea modernă. Dacă aceste valori Yoga, precum și practici ca AsanasPranayamaKriyas și Dhyana sunt incluse în viața omului modern, putem preveni aproape toate bolile care abundă astăzi.

Pentru a cita un eminent neurochirurg Dr. B Ramamurthi,”Renașterea științei Yoga este un semn bun pentru omenire. Toate progresele tehnologice din mileniul trei nu vor aduce omenirii fericirea, deoarece omul are o severă tendință spre agresivitate și este probabil să se autodistrugă din cauza acestei agresivități. Singura cale de ieșire din aceasta stare este știința minții și a coprului, Yoga, care transcende toate religiile și cultele”

Managementul și tratarea bolilor

O relație de simbioză între tehnicile de medicina moderna si Yoga poate ajuta pacientul mai mult decât un refuz dogmatic de a vedea “cealaltă parte”. Yoga are multe de oferit în ceea ce privește tulburările psihosomatice și tulburările legate de stres, cum ar fi diabetul zaharat, astm bronșicepilepsie, hipertensiune arteriala, dureri de spate și alte tulburări funcționale.

Yoga poate ajuta la reducerea și, în unele cazuri, eliminarea dozei de medicamente și starea de dependența la pacienții care suferă de diabet zaharat, hipertensiune arterială, epilepsie, anxietate, astm bronșic, constipație, dispepsie, insomnie, artrita, sinuzită și afecțiuni dermatologice.

Pentru a-l cita pe Dr. Steven F Brena, “Yoga este probabil cel mai eficient mod de a face față dizabilităților psihosomatice. Asanele sunt probabil cel mai bun instrument pentru a corecta obiceiurile greșite de folosire a mușchilor.

Pranayama (tehnicile de respirație) și Pratyahara (retragerea simțurilor) sunt modalități extrem de eficiente pentru a distrage atenția persoanei de la obiectele din mediul exterior, pentru a-i crește potențialul de energie și pentru a-i mări gradul de control asupra stării interioare. Mai mult decât atât, practica Yoga conduce la conștientizarea și mai buna înțelegere a propriei persoane, la ajustarea emoțiilor, expansiunea intelectului, permițându-ne nu doar să funcționăm mai bine în orice situație ci să trăim ca ființe spirituale cu valori universale.”

 

Pentru rezultate pozitive, terapeuții Yoga trebuie să lucreze neapărat în tandem cu medicii atunci când își propun să contribuie la vindecarea pacienților care au un tratament alopat. Oprirea bruscă a administrării medicamentelor poate avea efecte catastrofale.

Trebuie să ne amintim cuvintele lui Platon, atunci când a spus, “Tratamentul părții nu trebuie să se realizeze fără tratamentul întregului”, ceea ce înseamnă că tratamentul corpului fără tratarea minții și a sufletul ar fi o pierdere inutilă de timp.

Reabilitarea persoanelor cu handicap fizic sau mental

Practicile de fizioterapie au multe în comun cu cele Yoga. În cazul persoanelor cu deficiențe în învățare practicile Yoga pot ajuta la îmbunătățirea IQ-ului, precum și la o mai bună raportare la sine și la ceilalți.

Probleme musculare și scheletice pot fi tratate prin asocierea de tehnici care ajută la îmbunătățirea funcțiilor precum și la dezvoltarea gamei de abilități de mișcare, forță și rezistență. Echilibrul și dexteritatea pot fi, de asemenea, îmbunătățite prin terapie combinată cu Yoga.

Pe cei care se află în stadiul de recuperare ca urmare a unor accidente și traume fizice practica Yoga îi poate ajuta să revină mai rapid din nou pe picioarele lor. Un exemplu în acest sens a fost dr. Swami Gitananda Giri care a reușit să își folosească normal corpul după 6 luni în care a stat în ghips. Swamiji obișnuia să spună,”Medicina modernă m-a ținut în viață dar a fost Yoga cea care mi-a dat înapoi viața mea, altfel aș fi fost un infirm pentru totdeauna “.

Yoga, de asemenea, are multe de oferit pentru cei care suferă din cauza abuzului de droguri, ajutându-i să dobândească auto-control și să înțeleagă viața din altă perspectivă.

Relaxarea

Majoritatea medicilor înțeleg că este important să te relaxezi pentru a te face bine. Problema este că, deși doctorul îi recomandă pacientului să se relaxeze, nu îi spune și cum să facă asta. Practicile din Hatha și Jnana Yoga ajută la relaxarea corpului, a minții și a emoțiilor. Relaxarea este un element cheie în orice terapie Yoga. S-a constatat că Shavasana ajută pacienții cu hipertensiune iar practicile precum Savitri PranayamaChandra PranayamaKaya KriyaYoga NidraAnuloma, Viloma Prakriyasși Marmanasthanam Kriya sunt de un real ajutor pentru o relaxare completă. 

Îmbătrânirea

Medicina modernă încearcă să întârzie procesul de îmbătrânire și să îi ajute pe oameni să arate mai bine oferindu-le metode chirurgicale care nu sunt decât o mascare exterioară a îmbătrânirii inerente.

Un regim alimentar sănătos și asanele (posturile corporale) sunt cele mai de bază aspecte prin care Yoga poate aduce o contribuție. Un alt aspect este prevenirea unor boli precum Parkinson sau Alzheimer.

Yoghinii avansați sunt un exemplu uimitor de sănătate fizică și mentală la orice vârstă, arătându-ne o cale de a îmbătrâni frumos, fără să ne pierdem facultățile mentale.

Psihoterapia

În domeniul psihoterapiei și pishoanalizei se observă o reiterare și reinterpretare a conceptelor antice din Yoga. Multe concepte moderne , precum identificarea și proiectarea sunt similare celor din psihologia Yoga. CG Jung a fost foarte interesat de Yoga și de înțelepciunea orientală, afirmând:“Chakrele reprezintă un efort real de reprezentare simbolică a psihicului”.

Teoria bazată pe Klesha (cauzele care provoacă suferința) este un model excelent de psihoterapie, combinată cu terapiile emoționale bazate pe Swadyaya (proces de introspecție, observare și analiză a propriei persoane), Pranayama (tehnici de respirație), Pratyahara (practica retragerii simțurilor ),Dharana (concentrare), Dhyana (meditație) și Bhajan (cântece devoționale).

Dezvoltarea unor atitudini psihologice benefice, pentru a stabiliza și a aduce claritate minții se realizează prin Vairagya (capacitatea de discernământ), Chitta Prasadanam (liniștirea minții) precum și prin sfaturile lui Patanjali: mintea se curăță prin cultivarea sentimentelor de prietenie față de cei care sunt fericiți, compasiune pentru cei care suferă, bunăvoința față de cei care sunt virtuoși și indiferență sau de neutralitate față de cei pe care îi percepem ca răi (maitri karuna mudita upekshanam sukha duhka punya apunya vishayanam bhavanatah chitta prasadanam)

Concluzie

Yoga și medicina modernă nu se exclud una pe cealaltă ci sunt sisteme complementare. Colaborarea lor va avea un impact semnificativ asupra sistemului nostru de îngrijire a sănătății, îmbinarea lor având potențialul de a ne arăta calea pentru a trăi o stare de sănătate globală.

Cu referire la îmbinarea dintre Yoga și medicina modernă Doctorul Steven F Brena din Australia face următoarele afirmații: Domeniul real de convergență constă în recunoașterea faptului că legile materiei fizice sunt obligatorii numai până la un anumit punct, dincolo de ele, omul poate găsi libertatea interioară, folosindu-și puterea voinței și tehnicile corespunzătoare pentru a-și selecta obiceiurile și pentru a obține control asupra funcționării viscerale și emoționale. Psihologia ne spune că funcțiile noastre biologice sunt limitate de ritmicitatea fenomenelor pământești dar, de asemenea, a demonstrat că performanțele noastre pot fi controlate prin antrenament, care nu este influențat de ritmul circadian. E ca și cum investigațiile științifice îl arată într-o parte pe om legat de pământ, la fel ca orice altă creatură, în timp ce din altă perspectivă par să dovedească faptul că potențialele umane sunt mai mari decât forțele care ne leagă – este exact ceea ce Vedele au spus acum mii de ani.

Din cauza lipsei de control asupra sistemelor noastre viscerale, suntem adesea prea risipitori în cheltuirea capitalului de energie. Suntem mereu tensionați și agresivi în orice activitate am efectua, mereu în competiție cu cineva sau cu noi înșine, ne pierdem energia în acțiuni confuze și reacții proaste. De multe ori nu facem față unor situații date în urma unei evaluări raționale și inteligente, ci cu izbucniri emotionale, arzând o mulțime de combustibil. Experiența acumulată din diverse centre de reabilitare in jurul lumii, care se ocupă cu o varietate de handicapuri, confirmă faptul că potențialul nostru e mult mai mare decât presupunem, cu condiția ca noi sa ne antrenăm adecvat eforturile și consumarea energiei de care dispunem.

Yoga a fost de părere că secretul împlinirii în viața și evoluția spirituală constă în capacitatea de a concentra energia vitală în locul disipării acesteia. “RajaYoga” (Yoga Regală) ia omul așa cum este, cu toate handicapurile, și-l aduce mai sus, dincolo de limitele forțelor materiale la Conștiința Cosmică, învățându-l cum să-și extindă capitalul său de energie și cum să-l folosească cu înțelepciune. De-a lungul drumului, în timp ce caută realizarea spirituală, omul poate descoperi, de asemenea, cheia pentru sănătate, bucurie și libertate interioară. În acest domeniu de gândire și de predare, antica disciplină Yoga se întâlnește și este de acord cu investigațiile din ce în ce mai avansate în domeniul științelor medicale”

 

Autor: Avisek Majumdar, profesor de Satyananda Yoga, una din cele mai autentice tradiții de Yoga din India

Avisek organizeaza pe 27 si 28 iulie un workshop cu invitat specialSwami Muktidharma, mentor spiritual si speaker inspirational recunoscut la nivel mondial, cu 16 ani de training in India si 40 de ani de experienta Satyananda Yoga. Swami Muktidharma aplică, de asemenea, Yoga în scop terapeutic în cadrul centrului înființat în Noua Zeelandă.

Sursa: descopera.ro

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer