Proteste anti-rromi in Cehia
Intr-un orasel ceh din apropierea granitei cu Germania, Varnsdorf, au loc proteste repetate impotriva tiganilor oplositi la periferia localitatii.
Manifestarile locale vizeaza in special comunitatea de aproximativ 60 de rromi care locuiesc intr-un complex social, informeazaNovinite.Politia a fost detasata in numeroase randuri pentru a proteja cladirea locuita de tigani, in fata careia se organizeaza marsuri ale localnicilor. Guvernul de la Praga a detasat cateva sute de politisti in regiune pe termen nespecificat, pentru a preveni eventualele violente.

“Tiganii la munca”, striga demonstrantii cehi, desi tiganii sustin ca niciun angajator de origine slava nu ii angajeaza si singura lor solutie pentru supravietuire este munca la negru. Desigur, mai au si uneleajutoaresociale. Cehii spun ca de cand s-au instalat tiganii in Varnsdorf, adica aproximativ 500 de persoane, rata infractiunilor a crescut – cu toate ca cifrele oficiale arata o crestere de doar 0,9% in ultimii cinci ani.

Premierul ceh Petr Necas a vizitat Varnsdorf in septembrie, intr-o incercare de a demonstra ca situatia este sub control.

Protestele din Cehia par a fi similare cu protestele anti-tiganesti din marile orase bulgare din ultimele saptamani, declansate de uciderea unui tanar bulgar de catre un etnic tigan.

CategoryUncategorized

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer