România, SUA, Germania și Letonia au votat contra unei recomandări de aderare a Palestinei la UNESCO

Foto: timeslive.co.za
România, Statele Unite, Germania și Letonia au votat miercuri împotriva unei recomandări de a atribui Palestinei statutul de stat cu drepturi depline al UNESCO, informează AFP. Cu toate acestea Consiliul Executiv al organizației a aprobat recomandarea cu o majoritate covârșitoare.Palestinienii au obținut astfel o primă victorie diplomatică în încercarea lor de a câștiga recunoașterea internațională a unui stat Palestina.Potrivit unor surse din cadrul Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, Consiliul Executiv al acestei agenții a aprobat cu 40 de voturi din totalul de 58 o recomandare de a atribui Palestinei acest statut de membru cu drepturi depline.Patru țări au votat împotrivă, inclusiv Statele Unite, iar 14 s-au abținut de la vot, potrivit surselor. Conform Ministerului spaniol al Afacerilor Externe, “nu a fost posibilă” găsirea unei poziții comune europene, iar Germania, Letonia și România au votat împotrivă. Belgia, Danemarca, Slovacia, Spania, Franța, Grecia, Italia și Polonia s-au abținut de la vot.

Recomandarea, inițiată de un grup de țări arabe, va fi supusă la sfârșitul lunii aprobării Conferinței Generale a UNESCO.

Pentru ca Palestina să obțină statut de stat membru al UNESCO, Conferința trebuie să aprobe recomandarea cu o majoritate de două treimi din voturile celor 193 de membri, la sesiunea care va avea loc în perioada 25 octombrie-10 noiembrie, la Paris, unde se află sediul organizației.

Aprobarea acestei recomandări are o puternică valoare simbolică, într-o perioadă în care palestinienii au depus o cerere de aderare la ONU ca stat membru cu drepturi depline, prin intermediul Consiliului de Securitate. SUA au amenințat însă că își vor exercita dreptul de veto.

Consiliul Executiv al UNESCO, unde nu există dreptul de veto, este omologul Consiliului de Securitate, în timp ce Conferința Generală poate fi comparată cu Adunarea Generală a ONU.

Palestinienii au în prezent statut de observator la UNESCO.

Mai avem o șansă să spălăm rușinea, la votul final UNESCO. Cine sunt slugile jidanilor ?! Pe cine reprezintă ei acolo ? Interesele României sau ale jidanilor ?

 Romania

Joined UNESCO: 27/07/1956

Head of State and/or Government

Président: Son Exc. M. Traian BASESCU
Premier ministre: Son Exc. M. Emil BOC
Who's who Executive Board Gen. Conference Anniversaries Conventions

Permanent Delegation to UNESCO

H. E. Mr Nicolae Manolescu-ApolzanAmbassador, Permanent Delegate (22/11/2006)


Permanent Delegation of Romania to UNESCO
Maison de l’UNESCO
Bureau MS1.16
1, rue Miollis
75732 PARIS Cedex 15
Telephone
01.45.68.26.71
Fax
01.47.34.91.38
E-mail
dl.roumanie(a)unesco-delegations.org

National Commission for UNESCO

Chairperson: Mr. Daniel Petru Funeriu *

Secretary-General: Mr Ani Matei

Commission nationale de Roumanie pour l’UNESCO
8, Anton Cehov, Sector 1 RO – 011998 BUCHAREST ROUMANIE Ministry of Education, Research, Youth and Sports Str. Gen. Berthelot 28-30, Sector 1, 010168, BUCHAREST, ROMANIA
Telephone
(40-21) 231 13 33 +40 (21) 405.62.55 (Ministry of Education, Research, Youth and Sports)
Fax
(40-21) 230-7636
E-mail
cnr(a)cnr-unesco.ro; sg(a)cnr-unesco.ro(SG); daniel.funeriu(a)min.edu.ro(Pt)
Web site
http://www.cnr-unesco.ro, http://www.edu.ro (Ministry of Education, Research, Youth and Sports)

Read more National Commission for UNESCO

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer