jaroslaw kaczynski 300x209 Aluzii anti germane în campania lui Kaczynski  internationalSentimentul anti-german a ieșit la suprafață din nou înainte de alegerile parlamentare din Polonia de pe 9 octombrie. Jarosław Kaczynski, lider al partidului conservator din opoziție Lege și Justiție (PiS), a sugerat –în cuvintele cotidianului Gazeta Wyborcza – că “unele forțe obscure” au dus la alegerea Angelei Merkel drept cancelar al Germaniei.

În ultima sa carte “Polonia viselor noastre”, candidatul sugerează că alegerea lui Merkel drept cancelar “nu a fost o pură coincidență”. Invitat deNewsweek Polska pentru a clarifica această declarație, el a răspuns că Merkel “știe la ce mă refer” și a refuzat să mai comenteze. Presionat din nou referitor la aceste insinuări opace, pe 4 octombrie, Kaczynski a repezit un reporter TV întrebându-l dacă era de la un post german sau polonez.

Michał Kaminski, europarlamentar, a spus cotidianului din Varșovia că “atacul împotriva lui Merkel ar putea fi un punct cheie al campaniei”. Fostul membru al PiS și confident al lui Kaczynski, transformat în adversar politic crede că “scandaloasele cuvinte ale lui Kaczynski te fac să te întrebi dacă acest om este potrivit pentru a lupta pentru banii Poloniei”. Editorialistul Gazeta Wyborcza, Jarosław Kurski, notează că “Nu este prima dată când Jarosław Kaczynski a jucat pe cartea resentimentului față de Germania”. În 2005, afirmațiile potrivit cărora bunicul candidatului de atunci și actualul prim-ministru Donald Tusk a servit în Wehrmacht [forțele armate germane] în al Doilea Război Mondial au pavat drumul fratelui său geamăn, Lech spre președinție.

sursa: PressEurop

CategoryUncategorized

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer