Cercettorii de la University College din Londra, autorii acestui studiu, preluat de AFP, au dorit s neleag de ce optimitii se ncpneaz s in cont doar de informaiile care vin n sprijinul punctului lor de vedere.

Optimitii sunt puin defeci

Persoanele optimiste evit mai bine angoasele i stresul, ns prezint probabiliti mari de a nu recunoate riscurile impuse de un anumit lucru i de a aciona n consecin, acest fenomen fiind rezultatul unei disfuncii a lobilor frontali ai creierului, potrivit unui studiu publicat n Nature i citat de Mediafax.

Cercettorii de la University College din Londra, autorii acestui studiu, preluat de AFP, au dorit s neleag de ce optimitii se ncpneaz s in cont doar de informaiile care vin n sprijinul punctului lor de vedere.

n acest sens, ei au ales 19 voluntari pentru un experiment n timpul cruia acestora le-a fost evaluat activitatea creierului, cu ajutorul imagisticii prin rezonan magnetic funcional.

Astfel, voluntarilor li s-a cerut s estimeze probabilitatea ca o serie ntreag de evenimente – de la neplcute la catastrofale – s li se ntmple chiar lor: furt de main, concediere, diagnosticare cu maladia Parkinson, cancer etc. Dup o scurt pauz, n timp ce se aflau tot n tomograf, voluntarilor li s-au comunicat estimrile reale. Dup ce au fost scoi din tomograf, voluntarilor li s-a cerut s estimeze din nou probabilitatea ca evenimentele menionate mai sus s li se ntmple. Totodat, voluntarii au completat un chestionar menit s evalueze gradul lor de optimism.

Cercettorii au stabilit c, dup ce au fost informai despre nivelul de risc real, voluntarii i-au modificat estimrile numai dac riscul era mai mic dect evaluaser iniial. De exemplu, dac au estimat riscul de cancer la 40% i riscul real era de 30%, voluntarii aveau tendina de a spune la a doua estimare c acesta era, n medie, de 32%. Dar, dac iniial au spus 10%, puini dintre voluntari i-au modificat rspunsul.

“Cu ct suntem mai optimiti, cu att sunt mai puine anse de a fi influenai de informaiile negative privind viitorul’, a spus Tali Sharot, unul dintre autorii studiului.

Cercettorii au detectat o activitate crescut n lobii frontali ai creierului – zon asociat cu controlul emoional – de fiecare dat cnd voluntarii constatau c realitatea este mai satisfctoare dect credeau. Acest lucru nseamn c noua informaie este nregistrat i persoana ine cont de ea.

n schimb, cnd realitatea este mai sumbr dect supoziiile lor, persoanele optimiste manifest cea mai slab activitate n aceast zon a creierului, care ignora noile date.

Acest optimism care “orbete” ajut la evitarea unui stres inutil, dar are i riscurile lui, spune Sharot. “Acest lucru poate face ca persoana respectiv s nu i ia nite msuri de precauie, de exemplu, n ceea ce privete relaiile sexuale protejate sau economiile necesare dup ieirea la pensie”, a mai spus aceasta.

Numeroi experi, potrivit lui Sharot, estimeaz c aceast criz financiar care a aprut n 2008 a fost accelerat de analiti prea optimiti, care au supraestimat performana valorilor i au neglijat dovezile contrarii.

Sursa: REALITATEA.NET

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea