Secretarul de stat n Ministerul Justiiei, Alina Bica, a susinut, mari, la conferina Mediafax Talks, c avocatul care accept bani de la clientul su, al crui venit provine doar din fapte ilicite, este pasibil de complicitate la splare de bani, la fraud.

Tinuirea prevzut de Legea privind splarea banilor se regsete n Codul penal, a spus Alina Bica, de profesie procuror, specializat n fraude comerciale.

Alina Bica a susinut c, din 2004 – de cnd s-a nfiinat Direcia de Investigare a Infraciunilor de Criminalitate Organizat i Terorism (DIICOT) – pn n prezent, a existat strdania de a se forma un corp de procurori care s nteleag ce e cu partea de drept comercial, unde se ncheie principiul disponibilitii, pn la partea de unde ncepe principiul oficialitii n procedura penal. Noul Cod penal “arunc n aer” practica existent n ultimii ani, n sensul c noile principii din Codul penal sunt reglementate, astfel nct s impun “o schimbare de mentalitate la nivelul autoritilor de aplicare a legii”, a precizat Bica.

Astfel, pentru mai mult coeren, trei legi “au fost lsate n pace”. “Legea 78 privind faptele de corupie, datorit Mecanismului de Cooperare i Verificare (instituit n cazul Romniei de ctre Comisia Europen-n.r.), fiind necesar o predictibilitate i stabilitate n acest domeniu destul de sensibil”, a artat Bica, preciznd c s-au unificat infraciunile de trafic de influen i de primire de foloase necuvenite

“Era o nebuloas n pia. Nu se tia unde ncepe traficul de influen i unde ncepe primirea de foloase necuvenite”, a spus sursa citat, care a adugat c unificarea celor dou infraciuni a dus la o abordare unitar.

De asemenea, a spus Bica, i Legea splrii banilor a fost “lsat n pace”, pentru c este un domeniu foarte activ, fiind adoptate directive, reglementri, tratate internaionale – care se modific de la o lun la alta.

Oficialul MJ a precizat c legislaia secundar i teriar n domeniul splrii banilor este extrem de flexibil, fiind nefiresc ca din dou n dou luni s se mearg n Parlament pentru modificarea cadrului legislativ.

Pentru cei care opereaz n dreptul afacerilor, secretarul de stat Alina Bica a explicat faptul c infraciunea splrii banilor este subsecvent celei de omor n scopul obinerii de foloase necuvenite, ca urmare a tlhririi victmei.

n acest context, Bica a spus c achiziionarea unui bun din banii obinui dintr-o infraciune intr sub incidena articolului 23 din Legea splrii banilor, tinuirea fiind prevzut la fel i n legea special, i n Codul penal.

“i atunci orice form prin care procurorul poate s constate o disimulare n obinerea veniturilor se circumscrie articolului 23”, a adugat oficialul ministerial.

Totodat, Alina Bica a artat c s-a reglementat posibilitatea nchirierii unei case de valori la banc, iar cel care cunoate faptul c o persoan care comite o evaziune fiscal i care i depune veniturile ilicite n aceast cas de valori devine complice.

La conferina de mari, organizat de uca Zbrcea & Asociaii i Mediafax pe tema “Noutile introduse prin Codul Civil – Influena asupra mediului de afaceri”, Alina Bica a vorbit despre influenele noului Cod penal asupra dreptului afacerilor.

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea