Secretarul de stat în Ministerul Justiției, Alina Bica, a susținut, marți, la conferința Mediafax Talks, că avocatul care acceptă bani de la clientul său, al cărui venit provine doar din fapte ilicite, este pasibil de complicitate la spălare de bani, la fraudă.

Tăinuirea prevăzută de Legea privind spălarea banilor se regăsește în Codul penal, a spus Alina Bica, de profesie procuror, specializat în fraude comerciale.

Alina Bica a susținut că, din 2004 – de când s-a înființat Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – pânâ în prezent, a existat strădania de a se forma un corp de procurori care să înteleagă ce e cu partea de drept comercial, unde se încheie principiul disponibilității, până la partea de unde începe principiul oficialității în procedura penală. Noul Cod penal “aruncă în aer” practica existentă în ultimii ani, în sensul că noile principii din Codul penal sunt reglementate, astfel încât să impună “o schimbare de mentalitate la nivelul autorităților de aplicare a legii”, a precizat Bica.

Astfel, pentru mai multă coerență, trei legi “au fost lăsate în pace”. “Legea 78 privind faptele de corupție, datorită Mecanismului de Cooperare și Verificare (instituit în cazul României de către Comisia Europenă-n.r.), fiind necesară o predictibilitate și stabilitate în acest domeniu destul de sensibil”, a arătat Bica, precizând că s-au unificat infracțiunile de trafic de influență și de primire de foloase necuvenite

“Era o nebuloasă în piață. Nu se știa unde începe traficul de influență și unde începe primirea de foloase necuvenite”, a spus sursa citată, care a adăugat că unificarea celor două infracțiuni a dus la o abordare unitară.

De asemenea, a spus Bica, și Legea spălării banilor a fost “lăsată în pace”, pentru că este un domeniu foarte activ, fiind adoptate directive, reglementări, tratate internaționale – care se modifică de la o lună la alta.

Oficialul MJ a precizat că legislația secundară și terțiară în domeniul spălării banilor este extrem de flexibilă, fiind nefiresc ca din două în două luni să se meargă în Parlament pentru modificarea cadrului legislativ.

Pentru cei care operează în dreptul afacerilor, secretarul de stat Alina Bica a explicat faptul că infracțiunea spălării banilor este subsecventă celei de omor în scopul obținerii de foloase necuvenite, ca urmare a tâlhăririi victmei.

În acest context, Bica a spus că achiziționarea unui bun din banii obținuți dintr-o infracțiune intră sub incidența articolului 23 din Legea spălării banilor, tăinuirea fiind prevăzută la fel și în legea specială, și în Codul penal.

“Și atunci orice formă prin care procurorul poate să constate o disimulare în obținerea veniturilor se circumscrie articolului 23”, a adăugat oficialul ministerial.

Totodată, Alina Bica a arătat că s-a reglementat posibilitatea închirierii unei case de valori la bancă, iar cel care cunoaște faptul că o persoană care comite o evaziune fiscală și care își depune veniturile ilicite în această casă de valori devine complice.

La conferința de marți, organizată de Țuca Zbârcea & Asociații și Mediafax pe tema “Noutățile introduse prin Codul Civil – Influența asupra mediului de afaceri”, Alina Bica a vorbit despre influențele noului Cod penal asupra dreptului afacerilor.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares