Nemții – un popor pe cale de dispariție

germania 300x192 Europa rămâne fără nemți internationalPopulația Germaniei este una dintre cele mai îmbătrânite din lume. În 2009, fiecare al cincilea cetățean era trecut de 65 de ani. Oficiul federal de statistică a prezentat profilul demografic al ultimilor 60 de ani.

Cu acest prilej, Roderich Egeler – președintele Oficiului Federal de Statistică – a făcut o comparație între societatea anilor Ž50 și cea de acum; una mult mai diversificată, scrie Deutsche Welle.

“Fiecare al cincilea om din Germania are origini străine sau cel puțin un părinte născut într-o altă țară. Vorbim despre circa 16 milioane din cele 82 de milioane de cetățeni ai Republicii Federale”, afirmă Egeler.

În orice caz, viitoarea generație stă sub semnul întrebării. Comparativ cu anii Ž50, rata nașterilor s-a înjumătățit. Problema îi preocupă de multă vreme pe politicienii germani care caută permanent soluții pentru stimularea natalității.

Eforturile acestora n-au fost, totuși, zadarnice – susțin autorii studiului: în 2010 numărul nou-născuților a crescut cu două procente comparativ cu anul 2009, scrie Deutsche Welle.

Cu toate acestea, raportat la populațiile altor țări de pe glob, măsurile adoptate până acum nu sunt suficiente, susține Roderich Egeler: “De exemplu, în India rata nașterilor este de 23 de nou-născuți la o mie de locuitori, în Franța sunt 13, iar în Germania doar 8. În urmă cu 60 de ani se înregistrau 16 nașteri la o mie de locuitori; adică actuala rată din Brazilia.”

Vestea bună este că speranța de viață a germanilor a crescut mult. Un copil născut în ziua de azi are șanse să trăiască, în medie, cu 14 ani mai mult comparativ cu unul venit pe lume în anii Ž50.

Din păcate, din noua statistică nu reiese și cât timp va mai rezista sistemul social actualului dezechilibru demografic.

În orice caz, la nivel educațional, societatea germană stă mult mai bine ca acum 60 de ani. Dacă în urmă cu șase decenii doar 8% dintre femei își luau Bacalaureatul, în ziua de azi procentul tinerelor care promovează examenul de maturitate îl depășește pe cel al absolvenților de sex masculin.

Ca și înainte, viața profesională rămâne însă dominată de bărbați: șansele femeilor sunt cu atât mai reduse cu cât e mai înaltă poziția pe scara ierarhică.

sursa: money.ro

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *