Autoritile de la Paris nu vorbesc neaprat de reducerea numrului de imigrani, ci de selectarea unor persoane care cunosc deja limba i civilizaia francez i se pot adapta astfel mai uor.

Anunul autoritilor franceze vine dup ce zilele trecute i n Marea Britanie au fost anunate msuri similare care presupun ca imigranii s dea un test de limb i istorie britanic.

n Frana, candidaii vor fi nevoii, din 2012, s prezinte o diplom sau un atestat care s arate c neleg limbajul de zi cu zi.

Frana aprob n fiecare an n jur de 100.000 de cereri de dobndire a naionalitii franceze.

Numrul este posibil s nu scad simitor, aa cum cred autoritile, n ciuda deciziei ministerului de interne de a nspri condiiile cerute pentru acordarea ceteniei prin naturalizare sau cstorie cu un cetean francez.

ncepnd cu 1 ianuarie 2012 candidaii vor trebui s fac dovada unei mai bune cunoateri a limbii franceze, dar i a istoriei i a culturii Franei.

Mai precis, solicitanii vor fi obligai s dovedeasc printr-o diplom sau un atestat eliberat de un organism recunoscut de stat c neleg limbajul necesar vieii de zi cu zi, chiar i numai sub form oral.

Pn acum nivelul de cunoatere al limbii era evaluat n cadrul doar al unei ntrevederi individuale cu un reprezentant al prefecturii de poliie.

“Cnd eti francez trebuie s fii pe deplin integrat n cultura rii noastre, s-i respeci valorile”, declara ministrul Claude Gueant.

“Obiectivul este ca cei ce dobndesc naionalitatea francez s respecte valorile republicii. Un maximum de anse de a se integra pe deplin. Cnd eti francez trebuie s fii integrat n cultura rii noastre. Obiectivul, repet, nu este cantitativ, ci de a face n aa fel ca naturalizrile s fie o reuit”, a declarat Claude Gueant.

El nsui fiul unui romn i al unei nemoaice, Arno Klarsfeld, preedintele Oficiului pentru Imigraie i Integrare, spune c mesajul care le este adresat celor ce vor s se naturalizeze n Frana este s ncerce s se integreze i s vorbeasc mai bine franceza.

“Frana este generoas, facei i dumneavoastr un efort. Odat testele de limb, cultur i istorie francez trecute, pentru obinerea naturalizrii candidaii vor trebui s semneze o cart care amintete principiile, valorile i simbolurile de baz ale Republicii Franceze precum laicitatea i egalitatea dintre brbai i femei”, a declarat Arno Klarsfeld.

Sursa: Radio Romania actualitati

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *