Unul din ase romni refuz s aib vecini musulmani, evrei sau maghiari, iarjumtate din populaia rii nu ar dori s aib vecini homosexuali. Acestea sunt rezultatele unei cercetri fcute de Fundaia Soros Romnia.

Romnii trag linie ntre ei i minoritile etnice sau religioase. Studiul “Religie i comportament religios” al Fundatiei Soros susine c romnii sunt mai puin tolerani dect grupurile minoritare, ortodocii i ateii fiind campioni la intoleran.

Tinerii pn n 30 ani accept mult mai greu orice persoan din grupurile minoritare, fa de cei peste 30 de ani care sunt mai tolerani.

Astfel,romii i sectanii – primele categorii respinse – sunt neagreai de o treime dintre romni. n plus,romii sunt singurii neacceptai de persoanele cu studii superioare.

Mai mult, Moldova i Bucuretiul fac topul regiunilor care refuz s interacioneze cu minoritarii. Banatul, Criana i Maramureul au cea mai mare deschidere fa de oamenii din alte religii, de alt etnie sau cu orientare sexual opus.

Datele culese demonstreaz c romnii au tendina s pun limite ntre ei i tot ceea ce este diferit, de la preferine sexuale, etnie sau religie, fiind puin deschii fa de minoriti.

Studiul a fost realizat ntre 1 i 21 iunie de compania International Brand Consultants, cu un eantion principal de 1.204 persoane peste 18 ani, reprezentativ pentru populaia int cu o eroare de +/- 2,9% la un nivel de ncredere de 95%.

“Religie i comportament religios” este prima analiz complet a atitudinii romnilor fa de religie.

Sursa: RomaniaLibera

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *