Teatrul Naional Radiofonic organizeaz maria viitoare, 18 octombrie 2011, de la ora 19.00, la Sala Radio – Studioul de Concerte „Mihail Jora” (strada G-ral Berthelot nr.60-64, sector 1, Bucureti), audiia cu public a spectacolului de teatru-documentValeriu Gafencu – Sfntul nchisorilor, o producie realizat n cadrul proiectului Biografii, memorii, care va fi difuzat n premier miercuri, 19 octombrie 2011, de la ora 21.05, laRadio Romnia Actualiti. Intrarea este liber.

Regizorul spectacolului, Petru Hadrc, s-a nscut n Basarabia, la Sngerei, n aceeai localitate cu Valeriu Gafencu. La audiia cu public va participa Dan Puric, interpretul lui Valeriu Gafencu, alturi de ceilali actori din distribuie, echipa de realizatori i invitaii speciali: personaliti ale vieii culturale i politice, istorici, clerici, foti deinui politici, jurnaliti.

Valeriu Gafencu, nscut la 24 ianuarie 1921 n localitatea Sngerei, județul Blți (Basarabia), este unul din tinerii care au murit n nchisorile regimului comunist din Romnia, numit de Nicolae Steinhardt n Jurnalul Fericiiri drept “Sfntul nchisorilor”. n anul 1941 era student n anul al II-lea la Facultatea de Drept și Filosofie din Iași și totodat conductor al unui grup al Frțiilor de Cruce, organizaia de tineret a Micrii Legionare.

n urma scoaterii n afara legii a Frțiilor de Cruce, a fost arestat și condamnat la 25 de ani de munc silnic. Profesorul de drept civil Constantin Angelescu l-a aprat la proces, declarnd c acesta este„unul dintre cei mai buni studenți pe care i-am avut de-a lungul ntregii mele cariere didactice”. Aceast ncercare s-a dovedit ns a fi inutil, dictatura antonescian nevznd cu ochi buni activismul legionar al tnrului Gafencu.

Astfel, și-a svrșit sentința, sub dictatura antonescian i apoi sub cea comunist, la nchisorile de la Aiud (1941-1949), Pitești (noiembrie-decembrie 1949) și Trgu Ocna (1949-1952), unde a fost un adevrat tritor al ortodoxiei, regimul dur al detenției, torturile și bolile contactate aici ntrindu-l duhovnicește. A compus aici poezii, care se cntau n celule, iar acum se cnt n biseric. n 1949 este dus la sanatoriul-nchisoare de la Trgu Ocna ntr-o stare foarte grav: TBC pulmonar, osos, ganglionar, reumatism, lips de hran.

La data de 2 februarie 1952 le-a cerut colegilor de suferinț s-i procure o lumnare, o cruciuliț și o cmaș alb pe care s i le pregteasc pentru ziua de 18 februarie. Cu o zi nainte de moarte, i-a spus lui Ioan Ianolide: “Mine voi muri. Vreau s-mi iau rmas bun de la cei mai apropiați prieteni. F tu așa fel nct s vin pe rnd la mine, n liniște.”. A doua zi, pe 18 februarie, n jurul orelor 14:00-15:00, Valeriu Gafencu rostește ultimele sale cuvinte:“Doamne, d-mi robia care elibereaz sufletul și ia-mi libertatea care-mi robește sufletul”, dup care a decedat.

Sursa:FrontPress.ro

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *