In seara aceasta, la ora 21.05, pe Radio Romania Actualitati, va fi difuzata in premiera piesa de teatru radiofonic despre Valeriu Gafencu, Sfîntul Închisorilor.

Scenariul: Ion-Costin Manoliu.Regia artistică: Petru Hadârcă.
În distribuție: Dan Puric, Maria Ploae, Mihai Bica, Mircea Rusu, Dorin Andone, Orodel Olaru, Mircea Constantinescu, Petru Hadârcă, Alexandru Nedelcu, Dan Săndulescu, Dan Cogălniceanu, Ioana Iacob, Magda Duțu, Costin Manoliu, Stelică Muscalu.
Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Stelică Muscalu.Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu.  Producător: Magda Duțu.
 
Valeriu Gafencu -  „sfântul închisorilor”, cum l-a numit Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii – și alți tineri au fost arestați în 1941, în timpul regimului Antonescu, pentru activitatea lor în Frățiile de Cruce. În închisoare, în inima lor începe o frământare profundă în privința rostului pentru care au fost încarcerați. Sufletele lor caută ceva care să-i ridice deasupra suferințelor pe care le trăiau. În perioada dinainte de instalarea regimului comunist au ocazia să citească Sfânta Scriptură și alte cărți duhovnicești, să se adâncescă în rugăciune.
Valeriu Gafencu a trecut prin încercări teribile în temutele închisori de la Aiud și Pitești. Între colegii săi de detenție, personalități intrate azi în legendă: Ieromonahul Arsenie Papacioc, Ion Gavrilă Ogoranu, Părintele Gheorghe Calciu, Ioan Ianolide. În cele din urmă,  ajunge la închisoarea sanatoriu de la Târgu-Ocna, unde în jurul său se creează o atmosferă spirituală înaltă, unică în universul concentraționar românesc.
Valeriu Gafencu trece la Domnul pe 18 februarie 1952, purtând nimbul sfințeniei.
După 1990, a fost propus spre  canonizare Sinodului Bisericii Ortodoxe Române.
Regizorul spectacolului, Petru Hadârcă, s-a născut în Basarabia, la Sângerei, în aceeași localitate cu Valeriu Gafencu. 
La audiția cu public desfășurată ieri seara  pe scena Sălii de Concerte „Mihail Jora”, a participat si Dan Puric, interpretul lui Valeriu Gafencu, alături de ceilalți actori din distribuție, echipa de realizatori și invitații speciali: personalități ale vieții culturale și politice, istorici, clerici, foști deținuți politici, jurnaliști.
Auditia de aseara a fost umbrita de un moment jenant, in care, dupa difuzarea piesei radiofonice si aplauzele de rigoare, primite cu prea putina modestie de actorul Dan Puric, acesta a fost interpelat de catre un batran ocnas – anti-comunist, din putinii ramasi in viata, de ce nu a pomenit nimic in discursul sau, despre Miscarea Legionara si fondatorul acestei miscari, Capitanul Corneliu Zelea Codreanu.
In loc sa abordeze franc intrebarea si sa repare regretabila omisiune facuta in discursul-omagiu adus memoriei celui care a fost tanarul legionar Valeriu Gafencu, Dan Puric a preferat sa o “scalde” cu sofisme ieftine, prin care a facut de rusine memoria Sfantului Inchisorilor anti-comuniste.
La iesirea din sala, unul dintre batranii legionari prezenti in sala, purtator al unei poveri de peste cincisprezece ani de temnita grea, comunista, a remarcat cu tristete: “A vorbi de Gafencu rupt din contextul legionar, fara a aminti pe Codreanu si ceilalti camarazi ai sai martirizati in temnitele comuniste, e similar cu a vorbi despre crestinism si valorile crestine “uitand” sa il pomenesti pe Hristos“.
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares