In seara aceasta, la ora 21.05, pe Radio Romania Actualitati, va fi difuzata in premiera piesade teatru radiofonic despre Valeriu Gafencu, Sfntul nchisorilor.

Scenariul:Ion-Costin Manoliu.Regia artistic:Petru Hadrc.
n distribuie:Dan Puric,Maria Ploae, Mihai Bica, Mircea Rusu, Dorin Andone, Orodel Olaru, Mircea Constantinescu, Petru Hadrc, Alexandru Nedelcu, Dan Sndulescu, Dan Coglniceanu, Ioana Iacob, Magda Duu, Costin Manoliu, Stelic Muscalu.
Regia de studio:Milica Creiniceanu.Regia muzical:Stelic Muscalu.Regia tehnic: ing.Mirela Georgescu. Productor: Magda Duu.
Valeriu Gafencu - „sfntul nchisorilor”, cum l-a numit Nicolae Steinhardt nJurnalul fericirii– i ali tineri au fost arestai n 1941, n timpul regimului Antonescu, pentru activitatea lor n Friile de Cruce. n nchisoare, n inima lor ncepe o frmntare profund n privina rostului pentru care au fost ncarcerai. Sufletele lor caut ceva care s-i ridice deasupra suferinelor pe care le triau. n perioada dinainte de instalarea regimului comunist au ocazia s citeasc Sfnta Scriptur i alte cri duhovniceti, s se adncesc n rugciune.
Valeriu Gafencu a trecut prin ncercri teribile n temutele nchisori de la Aiud i Piteti. ntre colegii si de detenie, personaliti intrate azi n legend: Ieromonahul Arsenie Papacioc, Ion Gavril Ogoranu, Printele Gheorghe Calciu, Ioan Ianolide. n cele din urm, ajunge la nchisoarea sanatoriu dela Trgu-Ocna, unde n jurul su se creeaz o atmosfer spiritual nalt, unic n universul concentraionar romnesc.
Valeriu Gafencu trece la Domnul pe 18 februarie 1952, purtnd nimbul sfineniei.
Dup1990, afost propus spre canonizare Sinodului Bisericii Ortodoxe Romne.
Regizorul spectacolului,Petru Hadrc, s-a nscut n Basarabia, la Sngerei, n aceeai localitate cu Valeriu Gafencu.
La audiia cu public desfurat ieri seara pe scena Slii de Concerte„Mihail Jora”,a participat siDan Puric,interpretul luiValeriu Gafencu,alturi de ceilali actori din distribuie, echipa de realizatori i invitaii speciali: personaliti ale vieii culturale i politice, istorici, clerici, foti deinui politici, jurnaliti.
Auditia de aseara a fost umbrita de un moment jenant, in care, dupa difuzarea piesei radiofonice si aplauzele de rigoare, primite cu prea putina modestie de actorul Dan Puric, acesta a fost interpelat de catre un batran ocnas – anti-comunist, din putinii ramasi in viata, de ce nu a pomenit nimic in discursul sau, despre Miscarea Legionara si fondatorul acestei miscari, Capitanul Corneliu Zelea Codreanu.
In loc sa abordeze franc intrebarea si sa repare regretabila omisiune facuta in discursul-omagiu adus memoriei celui care a fost tanarul legionar Valeriu Gafencu, Dan Puric a preferat sa o “scalde” cu sofisme ieftine, prin care a facut de rusine memoria Sfantului Inchisorilor anti-comuniste.
La iesirea din sala, unul dintre batranii legionari prezenti in sala, purtator al unei poveri de peste cincisprezece ani de temnita grea, comunista, a remarcat cu tristete: “A vorbi de Gafencu rupt din contextul legionar, fara a aminti pe Codreanu si ceilalti camarazi ai sai martirizati in temnitele comuniste, e similar cu a vorbi despre crestinism si valorile crestine “uitand” sa il pomenesti pe Hristos“.
,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.