Site lansat de CSM – http://www.iurispedia.ro

Foarte multi cititori m-au intrebat despre schimbarile survenite prin noul Cod Civil. Ma gandeam sa scriu ceva pe tema asta, dar subiectul este prea vast pentru a face obiectul unui singur articol. Pe de alta parte, in ciuda “noutatilor” din proaspatul Cod Civil, unele institutii sunt inoperante – in lipsa unor norme de aplicare (asteptam in continuare un nou Cod de Procedura Civila), iar din ce am vazut pana acum, judecatorii tind sa interpreteze principalele institutii (incepand cu dreptul de proprietate – cel mai improtant – in opinia mea) din prisma vechilor reglementari, fiind tributari jurisprudentei consacrate pana in prezent.

Iata insa ca CSM-ul a lansat un site special pentru noul Cod Civil, unde puteti gasi raspunsuri, dezbateri, interpretari si (in viitor), chiar jurisprudenta pe Noul Cod Civil. Iata comunicatul CSM-ului:

4 octombrie 2011

 

COMUNICAT

 

Iurispedia.ro – un site dedicat Noului Cod Civil,

pus la dispoziție de CSM în vederea unificării practicii judiciare

 

Odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod Civil, Consiliul Superior al Magistraturii avansează o soluție pentru a facilita o viziune comună asupra noii legislații pe care să o aibă magistrații, avocații, notarii publici, executorii judecătorești și consilierii juridici. Astfel, CSM lansează astăzi platforma online www.iurispedia.ro, care conține noul Cod civil comentat articol cu articol de specialiști în drept, gratuit online. Noul site va fi util în egală măsură populației.

Cei interesați vor putea participa la dezbateri în timp real, vor avea acces la comentarii doctrinare, atât cu privire la reglementările din vechiul cod civil care și-au păstrat actualitatea, cât mai ales cu privire la noile reglementari.

Profesorii din cadrul facultăților de drept din țară, studenții lor, auditorii de justiție, organizațiile neguvernamentale cu preocupări în sfera drepturilor omului și reforma justiției au fost invitați deja să participe la acest proiect. Începând de astăzi vor colabora la proiect și practicienii dreptului.

Consiliul Superior al Magistraturii invită toate persoanele preocupate de noua legislație fundamentală din România să acceseze și să contribuie la completarea platformei Iurispedia, care este una deschisă. Iurispedia.ro este un site public, dedicat inițial Codului civil și care va fi extins ulterior la celelalte trei coduri ce vor intra în vigoare anul viitor.

Site-ul Iurispedia.ro este produs în cadrul proiectului Vin Codurile, inițiat de către CSM în luna mai 2011 în scopul pregătirii implementării noilor coduri, aspect monitorizat inclusiv de către Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. În cadrul acestui proiect, CSM a deschis pe 15 septembrie o rubrică specială pe site-ul sau www.csm1909.ro intitulată Noul Cod Civil pe întelesul tuturor” în care se regăsesc Codul Civil, Legea de punere în aplicare a acestui cod și broșuri în care specialiști în drept explică în fiecare săptămână principalele reglementări cu caracter de noutate.  De asemenea, CSM s-a implicat în organizarea mai multor sesiuni de formare pentru judecători, avocați, notari publici și executori judecătorești în vederea familiarizării cu noile instituții.

Proiectul “Vin Codurile” este derulat de către Grupul inter-instituțional pentru pregătirea aplicării noilor coduri. Acesta reunește instituții de formare a practicienilor dreptului –  Institutul Național al Magistraturii, Școala Națională de Grefieri, Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților, Institutul Notarial Român, Centrul Național de Pregătire și Perfecționare a Executorilor Judecătorești, Institutul Bancar Român – și autorități în responsabilitatea cărora intră formarea practicienilor – Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerul Public, Ministerul Justiției, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești din România. La lucrările sale participă  asociații profesionale și sindicate, reprezentanți ai societăți civile etc.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *