Răsfoind Internetul am dat de-o carte pe care foarte mulți o recomandă cu multă căldură , iar autorului ei i se aduc multe osanale. Cum în timp am învățat că nici o carte excepțională ( la fel și despre filme, etc.) nu apare fără să aibă girul celor care fac legea în lume, am deprins un prost obicei, și anume, de a afla ce hram poartă autorul și cui folosește lucrarea respectivă. Așa că, m-am apucat de vânat date despre domnul Larry Lee Watts( adevărul este că n-am găsit prea multe) și despre locurile pe unde a lucrat și pe care le numește în biografia sa de pe site-u lhttp://larrylwatts.com/Larry_L_Watts_biography.php. , destul de succint. Mi-a atras atenția in mod deosebit Rand Corporation, unde Larry Watts a lucrat între 1985-1990 și mai ales pasajul:” În mod ironic, cu mai puțin de o lună mai devreme și-a  prezentat cel de al doilea proiect al unui raport RAND privind motivele pentru care regimul lui Ceaușescu era puțin probabil că va rezista iernii (România 1944-1989: insecuritate, Naționalism și Delegitimizare, 27 noiembrie 1989, nepublicat) – ” și faptul că : ” La fel de ironic, 1989 a fost singurul an, începând din 1981, când Larry nu a vizitat România. În timp ce vedea revoluția la televizor, împreună cu restul lumii, el a primit un telefon de la fostul profesor universitar de la Princeton, Dr. Allen Kassof, director al IREX, care-i cerea să coordoneze noul birou comun din Bucuresti,  împreună cu Academia Română de Științe. ” Măi să fie, ce coincidență. Asta a fost mai tare ca Nostradamus, că nici nu terminase bine de scris și Ceaușescu deja era terminat. Unde mai pui că nici nu fusese în Romania, ca să știe că Secu și KGB-ul (&CIA) bătuseră deja palma și Brașovul avea tremurici. Măi să fie, mi-am spus, ăștia de la RAND se vede treaba că angajează alde Vanga&Co. și se ocupă de previziuni care se îndeplinesc, ca prin farmec. Așa că, l-am lăsat pe nenea Larry și m-am apucat să caut informații despre RAND.

Mult mister și multe teorii conspirative se agită în jurul RAND Corporation, RAND centre pentru “Cercetare și Dezvoltare”. Aceasta a fost inițial fondată de mai mulți lideri luminați ai Forțelor Aeriene din Statele Unite, generalul Arnold Hap și General LeMay Curtis, în colaborare cu oameni de știință și ingineri din lumea civilă. Ea a luat ființă în 1945, după încheierea celui de-al doilea război mondial, atunci când Arnold, LeMay și Franklin R. Collbohm (care a lucrat pentru Douglas Aircraft), făcut din ea o subdiviziune a Douglas Aircraft.

Acești oameni au fost toți strâns implicați în campaniile aeriene care au fost factorii decisivi în cel de- al doilea război mondial. Arnold și LeMay au fost susținători puternici ai bombardamentului strategic. Multe dintre invențiile care au asigurat SUA superioritatea covârșitoare între puterile Axei s-au datorat capaciții rapide a Statelor Unite de a -și forța oamenii săi de știință și inginerii să creeze noi arme și alte componente hardware militare. Inovațiile din timpul celui de-al doilea război mondial au inclus radarele, site-uri bomba, tehnica rachetelor teleghidate (luata de la germani) și cea mai impresionantă, bomba atomică, printre alte nenumărate invenții. Generalul Arnold, în special, a realizat că, pentru ca Statele Unite să poată sta in continuare în fața potențialilor inamici, relațiile puternice din timpul războiului care s-au creat între militari, oameni de știință, ingineri și industrie trebuie să continue.

Pentru a facilita această legătura,  RAND Corporation a fost înființată pentru a fi un think tank de investigare a armelor, tacticilor și a diferitelor idei care ar putea face armata SUA, în special Forțele Aeriene, în mod constant, cele mai eficiente din lume.

RAND a fost inițial adăpostită într-o uzină a Douglas din Santa Monica, și atribuțiile acesteia au fost găsirea posibilităților de fezabilitate și de lansare a unui satelit. Multe dintre proiectele sale timpurii au fost exerciții de aplicare a tehnologiilor cunoscute. Dar în curând RAND se va implica în “teoria științifică și structura” 1 . In 1948 Rand a fost încorporată și a devenit o entitate separată a Douglas Aircraft.

Pe parcursul acestor ani, cu influx de bani de la Forțele Aeriene și finanțare de la Fundația Ford, RAND a crescut furtunos. Ea a colectat unele dintre mințile cele mai luminate, atrase de etica colegială de lucru și de reputația sa ca angajator  al “celor mai buni și mai străluciți”. Structura sa i-a permis să aibă o vedere dezinteresată asupra problemelor cu care se confruntă Statele Unite, folosind o tehnica care a ajuns să fie cunoscută sub numele de analiza sistemelor. Cu toate acestea, unii din cadrul organizației se temeau că factorul uman era ignorat. Astfel, diversele departamente au fost înființate într-un mediu de tip campus care a inclus studii în științele sociale, care s-au afundat în domeniul destul de vag al comportamentului uman.

După ce a devenit o corporație non-profit, RAND inceput să-și extindă contactele și influența. În curând ânsă ei vor prelua contracte nu doar de la Forțelor Aeriene, ajungând în cele din urmă să influențeze și domeniul politicii externe.

RAND Corporation a fost destinată să joace un rol important în formularea politicilor și strategiilor SUA  în “războiului rece” cu Uniunea Sovietică. Specialiștii RAND au utilizat idei generate de teoria jocului pentru a înțelege modul în care sovieticii ar raspunde la un atac nuclear, precum și posibilitatea că sovieticii ar putea lovi primii Statele Unite.

Printr-un proces numit Sisteme de Analiza a cifrelor RAND ar ajuta Air Force să dezvolte strategii, tactici și platforme de arme pentru a se ocupa de problema nucleară la un nivel mult mai practic.

Între timp, în alte departamente ale RAND, computere timpurii au fost construite, iar primul model pentru internet a fost creat de Paul Baran ca o modalitate de a ține bazele de rachete informate în cazul unui atac nuclear care ar distruge majoritatea comunicațiilor electronice. El a conceput pentru trimiterea mesajelor pachete în format digital. În același timp, un om de stiinta britanic, Donald Davies a venit cu idei similare. Ideea a fost folosită pentru a crea ARPANET, care s-a transforma într-o zi în internet.

Pe langa consilierea Forțelor Aeriene și a Guvernului SUA privind chestiunile de politică legate de conflictul nuclear cu sovieticii, angajații RAND au început să se implice în politica prezidențială. Mulți de la RAND nu au fost mulțumiți de modul în care administrația Eisenhower a manipulat așa-numitul decalaj al rachetelor. Oamenii de la RAND insistau asupra faptului că sovieticii aveau peste 500 de rachetele balistice intercontinentale, în timp ce surse din cadrul CIA și fotografii de la avioanele de spionaj  arătau că sovieticii nu aveau mai mult de 50. Unii membri ai RAND au alimentat cu informații Campania Kennedy subliniind cifra 500 rachete (care s-au dovedit mult excesivă – au existat doar 4 2 ). Kennedy a folosit aceste cifre false în discursurile sale pentru a deplânge politicile de administrare cu privire la o acumulare lentă de rachete în inventarul SUA. Eisenhower nu i-a putut răspunde în mod deschis lui Kennedy pentru că el nu a vrut sa-și compromită sursele sale de informații. 3 Celebra avertizare a lui Eisenhower despre complexul militar-industrial s-a spus că a rezultat din acest dezacord cu oamenii de la RAND.

Pe masura ce oamenii de la RAND au început pentru a obține poziții de putere în departamentul de Apărare Kennedy, au început să schimbe fața armatei. Analiza Sistemelor a devenit limba corpului de ofițeri. Efectul asupra razei lungi de planificare a fost, de asemenea, crucial. Inițial, în 1961, persoane ale RAND din cadrul Departamentului de Apărare au venit cu un plan numit SIOP-62, care ar fi dezlănțuit întregul arsenal nuclear american în caz de provocare. Rezultatul ar fi fost distrugerea a jumătate din populația planetei. William Kaufmann, un analist RAND a prezentat la departamentul Apărării un concept numit counterforce, sau un al doilea atac, care ar fi un atac al forțele nucleare reziduale dacă Statele Unite ar fi atacate primele. Acest lucru ar fi creat o descurajare a sovieticilor, fie de a folosi în primul rând forța nucleară fie de a invada Europa de Vest. Această a doua capacitate de atac ar reduce considerabil probabilitatea ca SIOP-62 să  trebuiască vreodată să fie pus în aplicare.

Astfel, arsenalele nucleare uriașe deținute de către cele două superputeri  au exclus destul de mult conflictul direct între super- puteri. Europa Centrală a devenit un impas de-a lungul “cortinei de fier” (de asemenea, în mare parte datorită posibilităților de schimb nuclear). Cu toate acestea, în “Lumea a treia” Statele Unite și Uniunea Sovietică ar fi putut avea conflict fără a provoca un coșmar nuclear, și așa au și făcut. Prima mare sfadă a avut loc în Coreea, apoi în Cuba și apoi în Vietnam. Până la momentul în care războiul din Vietnam (al doilea război Johnson) a început să escaladeze, Rand Corporation a fost profund integrată în cadrul Departamentului Apărării și a obținut o influență mai mare la NASA, precum și în politica externă. Contractele de la Air Force erau în scădere, dar în creștere în alte domenii.

De asemenea, la acest moment oamenii din domeniul științelor sociale și departamentele din cadrul RAND au devenit chiar mai importante. Destul de interesant, acest lucru a constituit o tendință în RAND, la început fiind dominată de fizicienii și matematicienii de atunci, apoi de economiști, și în cele din urmă de către oamenii de la științe sociale. Cu toate acestea, toate disciplinele au lucrat împreună. Având în vedere că problema din Vietnam a continuat să crească, RAND și-a petrecut mult timp lucrând la proiecte care s-au concentrat pe războaie mici și insurgențe. Acest lucru a implicat adânc RAND-ul în războiul din Vietnam, dar concentrarea Administrației Johnson atât pe arme cât și pe unt a fost catalizatorul care a început să scoată RAND-ul în afara contractelor exclusiv militare.

La sfarsitul anilor 1960 Primarul New York-ului era John Lindsay. RAND a fost angajată de către oraș pentru a ajuta la rezolvarea unor probleme sociale care erau endemice. RAND a venit cu soluții de control pentru chirie, retehnologizare și curățare a departamentului de poliție și restructurarea departamentului de pompieri. Cu toate acestea, cele mai multe dintre ideile generate au fost puse în aplicare de stânga, din cauza ciorovăielii politice. Când Lindsay a fost înlocuit ca primar, RAND și-a pierdut finanțarea din oraș.

Cu toate acestea, RAND a început să se afunde în problemele sociale, inclusiv educație, și chiar și în cele de îngrijire a sănătății. La acest moment Think Tank-ul construia cladirea propriei școli postuniversitare prin care va influența figuri luminoase din conducerea politică precum  Secretarul de Stat Condoleeza Rice , Paul Wolfowitz, secretarul apărării Donald Rumsfeld și pe autorul  “Sfârșitul-ui istoriei”, Francis Fukuyama .

RAND a jucat un rol important în căderea Uniunii Sovietice. S-a început cu un grup de “neo-conservatori”, care s-au întâlnit în Washington DC și au format “Comitetul pentru pericolul prezent”. Această comisie a venit cu ideea că o cursă a înarmărilor în care Uniunea Sovietică nu ar fi putut ține pasul ar distruge în cele din urmă spatele economic al comunismului. Această idee în cele din urmă a dat un rezultat pașnic unui război rece de lungă durată, în cele din urmă culminând cu dărâmarea Zidului Berlinului în 1989 și colapsul final al guvernului sovietic în 1991.

Revoluția în afaceri militare (RMA) a fost o altă idee care a venit de la RAND. RMA se bazează pe ipoteza cum că există anumite evoluții în istorie și tehnologie care permit unei națiuni să le domine pe toate celelalte din punct de vedere militar pentru o perioadă lungă de timp. Un exemplu ar fi dezvoltarea fierului pentru arme. La fel și crearea prafului de pușcă precum și a sistemelor GPS care permit acuratețe armamentului. Ideea a fost de a utiliza inteligent avansurile în tactici și arme, astfel ca războaiele să poată  fi purtate rapid și aproape fara durere (cel puțin pentru câștigător și chiar, oarecum, de către cel care pierde).

Doctrina AMR a permis Statelor Unite să măture forțele irakiene în războiul din Irak .

RAND are încă de lucru considerabil pentru guvern și exercită în continuare o mare influență atât în ​​sfera militară cât și civilă.

Ingrijirea sănătății a fost doar inceputul expansiunii RAND-lui în științele sociale. Deși 50 la sută din bugetul curent 223 milioane dolari  încă provine din fonduri federale, o mare parte din el merge spre cercetarea non-apărare. Think-tank-ul are în prezent aproape 1.000 de cercetători, care își petrec timpul analizând totul, de la energie regenerabilă și obezitate la uragane și conflictul israelo-palestinian. Globalizarea, de asemenea, a deschis posibilități organizației. În plus față de cele cinci centre care se ocupă cu problemele sociale și de politică economică, precum și cinci centre care se concentrează pe afacerile internaționale, RAND are o organizație afiliată în Europa și o voce proeminentă în politca Orientului Mijlociu. De reținut, în special, că RAND Qatar Policy Institute lucrează la reconfigurarea întregului sistem de învățământ al emiratului.

Desigur, că RAND nu și-a abandonat exact serviciul care i-a pus pâinea pe masă. Organizația a obținut trei fonduri federale de cercetare și centre de dezvoltare care se concentrează asupra securității naționale. La urma urmei, RAND a stabilit disciplina de studiu al terorismului în anii 1970, cu mult înainte ca Organizației Națiunilor Unite, să fi avut măcar o definiție în lucru pentru acest cuvânt. Astăzi, baza de date privind cronologia terorismului aparținînd RAND, care a catalogat toate actele de terorism din 1968 până în prezent, a devenit un instrument extrem de important pentru instituțiile militare și guvernamentale. Este logic că, în aceste vremuri, președinteleSUA va acorda o atenție sporită think tank-ului. De asemenea. Barack Obama a cercetat cu un interes deosebit studiul RAND privind stress-ul post-traumatic la soldații care se întorc din Irak. Cu alte cuvinte, RAND are deja urechea care să o asculte.

Aceasta este harta cu legăturile RAND Corporation. Liniile continue reprezintă conexiuni actuale, cele punctate reprezintă foste conexiuni. De asemenea, puteți vedea și harta interactivă, unde făcând dublu-click pe casetele albastre, vezi vedea cine sunt cei 38 de foști și actuali membri din administrația RAND, precum și subcontractorii armatei cu care are legături .

Acum că m-am lămurit că RAND este cea care răstoarnă guverne prin lume, care pornește războaie,  care reconfigurează sisteme economice și societăți civile, toate la modul ” teoretic” desigur, post să dorm mult mai bine noaptea.

Cui folosește însă cartea? Românilor, bineînțeles, că doar despre istoria lor ” neștiută” se vorbește în volumul ” Ferește-mă, Doamne, de prieteni! Războiul clandestin al blocului sovietic cu România”. ( Nu vă lăsați induși în eroare de traducerea în română a titlului, fiindcă cel original nu conține cuvântul ” Doamne”.) Extraordinar!!! Trebuia să vină un american să ne spună că rușii au dus un război clandestin împotriva noastră, că altfel noi nici nu știam. Mărturisesc că n-am citit cartea, doar acele fragmente pe care le-am găsit pe ici pe colo și câteva opinii ale unora cu privire la conținutul ei. Sunt demascați la greu ruși, francezi, unguri, nemți și români, care ” și-au dat mână cu mână ” ca să distrugă România (de parcă noi nici n-am fi știut asta). Din fericire atât pentru noi, cât și pentru ei, americanii n-au avut nici un amestec, nici măcar în lovitura de stat din 1989.( vorba aceea” usturoi n-au mâncat, gura nu le miroase”). Cam așa arată o istorie scrisă de învingători. Nu contest că materialel și faptele prezentate în carte nu sunt reale. Dar sunt doar o parte din adevăr, cealaltă parte nu știu când va fi dezvăluită și de către cine. Cred că orice român care a trăit în timpul regimului comunist cunoaște o mare parte din ceea ce scrie în această carte, mai ales dacă au avut bunici sau străbunici supraviețuitori ai celui de-al doilea război mondial sau dacă au fost curioși și au citit cărti editate inainte de instaurarea deplină a regimului comunist. Din nou, americanii, un popor fără istorie și tradiții,  vin să ne predea propria noastră istorie, abordată prin prisma lor.  Si din nou românii cască gura și pun botul la ” binefacerile” lor.Chiar și cei care au trecut, ca gâsca prin apă, prin școală ar trebui să-și amintească, din puținul care se mai scrie prin cărțile de istorie despre traci și geto-daci, că poporul care a trăit pe aceste meleaguri, n-a avut niciodată prieteni, ci doar dușmani care au râvnit la bogățiile țării. In timp, dușmanii n-au dispărut, ba dimpotrivă, celor vechi li s-au alăturat alții. De ce nu le spune Larry Watts americanilor adevărul despre istoria lor, despre cum au măcelărit populația băștinașă indiană iar acum au tupeul să mai și sărbatorească acel măcel prin Thank’s  Giving Day.  De ce nu le spune că Eisenhower , în ciuda faptului că a știut cu două zile înainte de atacul de la Pearl Harbour, a lăsat ca acesta să aibă loc, doar pentru a putea lansa operațiunea Enola Gay care a dezlănțuit iadul asupra Japoniei? De ce nu le spune adevărul despre 9/ 11? De ce trebuia să apară cartea în acest an și cu atâta fast și tam-tam în toate orașele mari ale țării? Pentru ca planul NATO, cu baza și cu scutul în România, să nu întâmpine nici un fel de obiecții, că deh, doar americanii ne vor doar binele, nu ca rușii care ne+au lucrat pe la spate. Nici unii, nici alții nu ne vor binele, doar căile lor de acțiune sunt diferite. Românii nu i-au considerat niciodată pe ruși, prieteni, și chiar și Ceaușescu a arătat asta când nu s-a mai ploconit în fața lor, ceea ce i-a adus și sfârșitul, dar cu acord american. Pe  americani însă, i-au șteptat zeci de ani, cu dragoste și cu speranța că le va aduce bunăstare și fericire, așa cum văzuseră ei prin filme. Din fericire pentru ei, bunicii noștri au murit fără a vedea ce înseamnă ” binecuvântarea ” americănească și democrația pe care vor ei s-o impună cu de-a sila. Din nefericire noi trebuie să suportăm urmările tuturor acestor “binefaceri” și chiar să le acceptăm, la asta contribuind și mulți dintre conaționalii noștri, care joacă rolul de persoane bine intenționate și cu mult discernământ în a indica ce trebuie să citim, să spunem sau să ne însușim, cu privire la istoria noastră.

Ferește-mă, Doamne, de prieteni ca Larry Watts că de dușmani mă feresc eu!

Note de subsol: 1.2.3.Soldații Rațiunii, de Alex Abella, Harcourt, 2008,p.23, p165, p.133.

http://mucenicul.wordpress.com/

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares