RECENSAMANT: Nu mai suntem obligati sa declaram CNP-ul

Iata ce aflam din articolul Recensământul populației și locuințelor: Declararea CNP-ului nu este obligatorie. Înregistrarea se poate face și fără el:

Persoanele care refuză să-și declare codul numeric personal (CNP) la recensământ pot fi înregistrate și fără acesta și nu riscă absolut nicio sancțiune, a afirmat purtătorul de cuvânt al Institului Național de Statistică (INS), Vladimir Alexandrescu.

Recensământul populației și locuințelor: Declararea CNP-ului nu este obligatorie. Înregistrarea se poate face și fără el (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

“Nimeni nu este obligat să-și spună codul numeric personal la recensământ dacă dintr-un motiv sau altul nu dorește să o facă. Oricine poate și va fi recenzat chiar și abbsența acestui CNP, iar cei care refuză să-l divulge recenzorului nu riscă absolut nicio sancțiune”, a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă, Vladimir Alexandrescu.

Alexandrescu a prezentat o informare privind evoluția recensământului în primele două zile de desfășurare, respectiv joi și vineri.

De asemenea, el a explicat modul în care poate fi dispusă o amendă și situațiile “excepționale” în care se recurge la o astfel de metodă, referindu-se și la refuzul celui recenzat de a-și divulga CNP-ul.

“Nu am dat nicio amendă până acum, nu acesta este scopul nostru. Oamenii au fost, în principiu, cooperanți, niciun recenzor nu a fost agresat, nu s-au întâmplat astfel de lucruri “, a declarat purtătorul de cuvânt al INS.

Reprezentantul instituției a precizat că au fost câteva situații în care recenzorii au găsit porțile curților încuiate și câinii liberi de cealaltă parte a gardului, motiv pentru care “nu au putut stabili un contact” cu familiile respective, însă, conform obligațiilor pe care și le-au asumat, aceștia trebuie să revină “de câte ori va fi nevoie, până vor reuși să discute cu cei de-acolo”.

Alexandrescu a mai spus că amenzile sunt doar o soluție “ultimativă” la care se ajunge doar în cazul unui refuz explicit și repetat al unor persoane de a răspunde chetionarelor recenzorilor.

Reprezentanții PSD au cerut în mod repetat populației să nu-și divulge codul numeric personal cu ocazia recensământului. Prin vocea senatorului PSD de Prahova Georgică Severin, partidul și-a acuzat adversarii de la PDL că, prin solicitarea “ilegală” a CNP, ar urmări să-și facă o bază de date pentru a frauda alegerile.

Severin a afirmat că CNP-ul poate fi solicitat doar de către autoritățile abilitate și în niciun caz de către recenzori, care comit o ilegalitate dacă pun întrebări legate de acesta.

Recensământul populației și locuințelor a început joi și se va desfășura până în 31 octombrie, iar primele date vor fi făcute publice cel târziu la sfârșitul lunii ianuarie 2012.

Vizionati va rog si inregistrarea de la:

http://stirileprotv.ro/stiri/social/problema-cnp-ului-la-recensamant-rezolvata-astazi-de-institutul-national-de-statistica.html

   Comentariu saccsiv:

   Iata asadar ca daca s-a produs agitatie, au lasat-o mai moale. E un motiv de bucurie? Nu. Doar dovedeste ca daca mai multi se opuneau mai hotarat, SISTEMUL ar fi avut probleme. Avea dreptate cetateanul acela din inregistrarea de pe site-ul Pro TV: daca 20 de milioane nu vor sa declare CNP-ul, vor amenda 20 de milioane? Iata ca nici n-a fost nevoie de 20 de milioane si deja au cedat. Daca la fel procedau romanii si pentru majoritatea restului intrebarilor, era bine. SISTEMUL ar fi fost nevoit sa reduca actualul recensamant la ceea ce trebuia sa fie de fapt un recensamat.

Pentru noi ortodocsii acest recensamnt este si un soi de examen. Sa vedem in ce masura suntem in stare sa ne eschivam sau macar sa nu raspundem la toate intrebarile.

Cititi va rog si:

In unele cazuri, un crestin TREBUIE SA MINTA
Sursa: Blogul lui SACCSIV

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *