VATICANUL vrea o NOUA ORDINE MONDIALA

Iata ce aflam din articolul Vaticanul vrea o nouă ordine mondială, bazată pe etică și binele comun:

Vaticanul a cerut, astăzi, o reformă radicală a sistemului financiar mondial, inclusiv crearea unei autorități politice globale care să administreze economia și a unei bănci centrale mondiale, anunță cotidianul Washington Post.
Propunerea, înaintată luni de Consiliul Pontifical pentru Justiție și Pace al Vaticanului, urmează unui enciclice, mesaj adresat tuturor catolicilor, a Papei Benedict al XVI-lea din 2009, care a denunțat mentalitatea profitului cu orice costuri ca fiind responsabilă de prăbușirea financiară.
Noul document subliniază că “economia are nevoie de etică” și sugerează ca procesul de reformă să înceapă cu Organizația Națiunilor Unite ca punct de referință.
Vaticanul cere înființarea “unei autorități publice globale” și a unei ‘bănci centrale mondiale” care să conducă sectorul financiar, întrucât acesta a devenit depășit și deseori ineficient în a face față crizelor, potrivit Reuters, citată de Mediafax.
“Criza economică și financiară prin care trece lumea impune tuturor să analizeze în profunzime principiile și valorile morale și culturale aflate la baza coexistenței sociale”, se arată în document.
Vaticanul condamnă ceea ce numește “idolatrizarea piețelor” și “gândirea neoliberală”, care caută doar soluții tehnice la problemele economice.
“Criza a scos în evidență comportamente precum egoismul, lăcomia colectivă și acumularea de bunuri la scară mare. Dacă nu sunt găsite soluții la diferitele forme de nedreptate, efectele negative care vor urma la nivel politic, economic și social vor crea un climat de ostilitate tot mai mare și chiar violență, iar în final vor submina fundamentele instituțiilor democratice, chiar și pe ale celor considerate foarte solide”, avertizează documentul.
Vaticanul cere înființarea unei “autorități supranaționale” active la nivel global și cu “jurisdicție universală” pentru a dirija politicile și deciziile economice.
O astfel de autoritate ar trebui să înceapă cu Națiunile Unite ca punct de referință, dar să devină mai târziu independentă, și să aibă puterea de a împiedica țările bogate să exercite “o putere excesivă asupra statelor mici”.
FMI nu mai are forța sau abilitatea de a stabiliza sistemul financiar mondial prin reglarea lichidităților și nu mai poate veghea asupra riscurilor asumate de sectorul financiar.
Lumea are nevoie de “un set minim de reguli comune pentru adminitrarea pieței financiare mondiale” și de “o formă de management monetar la nivel global”.
“În fapt, se poate observa o necesitate tot mai mare pentru un organism care să îndeplinească funcțiile unui fel de «bancă centrală» care reglează sistemul și fluxul tranzacțiilor monetare similar băncilor naționale”, potrivit experților Vaticanului.
În document, care a fost prezentat luni într-o conferință de presă, se recunoaște că astfel de schimbări vor întâmpina rezistență și se pot face în câțiva ani.

Cititi va rog si:

Articolul zilei (08.07.2009): Papa vrea Guvern Mondial

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *