Iata ce aflam din articolulVaticanul vrea o nou ordine mondial, bazat pe etic i binele comun:

Vaticanul a cerut, astzi, o reform radical a sistemului financiar mondial, inclusiv crearea unei autoriti politice globale care s administreze economia i a unei bnci centrale mondiale, anun cotidianul Washington Post.
Propunerea, naintat luni de Consiliul Pontifical pentru Justiie i Pace al Vaticanului, urmeaz unui enciclice, mesaj adresat tuturor catolicilor, a Papei Benedict al XVI-lea din 2009, care a denunat mentalitatea profitului cu orice costuri ca fiind responsabil de prbuirea financiar.
Noul document subliniaz c “economia are nevoie de etic” i sugereaz ca procesul de reform s nceap cu Organizaia Naiunilor Unite ca punct de referin.
Vaticanul cere nfiinarea “unei autoriti publice globale” i a unei ‘bnci centrale mondiale” care s conduc sectorul financiar, ntruct acesta a devenit depit i deseori ineficient n a face fa crizelor, potrivit Reuters, citat de Mediafax.
“Criza economic i financiar prin care trece lumea impune tuturor s analizeze n profunzime principiile i valorile morale i culturale aflate la baza coexistenei sociale”, se arat n document.
Vaticanul condamn ceea ce numete “idolatrizarea pieelor” i “gndirea neoliberal”, care caut doar soluii tehnice la problemele economice.
“Criza a scos n eviden comportamente precum egoismul, lcomia colectiv i acumularea de bunuri la scar mare. Dac nu sunt gsite soluii la diferitele forme de nedreptate, efectele negative care vor urma la nivel politic, economic i social vor crea un climat de ostilitate tot mai mare i chiar violen, iar n final vor submina fundamentele instituiilor democratice, chiar i pe ale celor considerate foarte solide”, avertizeaz documentul.
Vaticanul cere nfiinarea unei “autoriti supranaionale” active la nivel global i cu “jurisdicie universal” pentru a dirija politicile i deciziile economice.
O astfel de autoritate ar trebui s nceap cu Naiunile Unite ca punct de referin, dar s devin mai trziu independent, i s aib puterea de a mpiedica rile bogate s exercite “o putere excesiv asupra statelor mici”.
FMI nu mai are fora sau abilitatea de a stabiliza sistemul financiar mondial prin reglarea lichiditilor i nu mai poate veghea asupra riscurilor asumate de sectorul financiar.
Lumea are nevoie de “un set minim de reguli comune pentru adminitrarea pieei financiare mondiale” i de “o form de management monetar la nivel global”.
“n fapt, se poate observa o necesitate tot mai mare pentru un organism care s ndeplineasc funciile unui fel de «banc central» care regleaz sistemul i fluxul tranzaciilor monetare similar bncilor naionale”, potrivit experilor Vaticanului.
n document, care a fost prezentat luni ntr-o conferin de pres, se recunoate c astfel de schimbri vor ntmpina rezisten i se pot face n civa ani.

Cititi va rog si:

Articolul zilei (08.07.2009): Papa vrea GuvernMondial

CategoryCauze Naţionale

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer