Consumul mare de băuturi carbogazoase răcoritoare în rândul adolescenților ar putea avea legătură cu un comportament mai agresiv, potrivit unui studiu publicat de ‘Injury Prevention’, informează marți Efe.

 Agresivitatea are legătură și cu consumul de răcoritoare
Adolescenții care beau mai mult de cinci cutii de băuturi carbogazoase răcoritoare sunt în mod semnificativ mai înclinați spre atitudini violente, între care portul de armă și comiterea de agresiuni.

Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 1.878 de adolescenți cu vârste între 14 și 18 ani de la 22 de școli publice din Boston, Massachusetts.

Tinerii au fost grupați în două categorii: consum redus, până la patru cutii pe săptămână, și consum mare, peste cinci cutii pe săptămână.O treime dintre subiecți s-au situat în categoria de consum mare.

Au fost întrebați în legătură cu recente comportamente sau atitudini violente față de colegi sau rude și dacă purtau cuțit sau pistol. Aceste atitudini au fost evaluate împreună cu alți factori care ar putea influența rezultatele, precum sexul, consumul de alcool, de tutun sau orele de somn.

Circa 23 % dintre cei care beau o cutie de astfel de răcoritoare sau niciuna au răspuns că purtau arme în mod obișnuit, iar proporția a urcat la 43 % în rândul celor care beau peste 14 cutii pe săptămână.

Comportamente violente cu colegii au manifestat 15 % dintre cei care beau cantități mici de răcoritoare carbogazoase și 27 % dintre cei care beau cel puțin 14 cutii.

Drept concluzie, cercetătorii au afirmat că adolescenții care sunt mari consumatori de astfel de băuturi au între 9 % și 15 % mai multe posibilități de a manifesta comportamente violente.

‘Ar putea exista o relație directă cauză-efect, poate din cauza conținutului de zahăr sau cafeină din aceste băuturi, sau pot exista alți factori, încă neanalizați, care să provoace un mare consum de răcoritoare carbogazoase și agresiune’, semnalează studiul menționat.

Sursa: Realitatea

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares