Consumulmarede buturi carbogazoase rcoritoare n rndul adolescenilor ar putea avea legtur cu un comportament mai agresiv, potrivit unui studiu publicat de ‘Injury Prevention’, informeaz mari Efe.

Agresivitatea are legtur i cu consumul de rcoritoare
Adolescenii care beau mai mult de cinci cutii de buturi carbogazoase rcoritoare sunt n mod semnificativ mai nclinai spre atitudini violente, ntre care portul de arm i comiterea de agresiuni.

Studiul a fost efectuat pe un eantion de 1.878 de adolesceni cu vrste ntre 14 i 18 ani de la 22 de coli publice din Boston, Massachusetts.

Tinerii au fost grupai n dou categorii: consum redus, pn la patru cutii pe sptmn, i consum mare, peste cinci cutii pe sptmn.O treime dintre subieci s-au situat n categoria de consum mare.

Au fost ntrebai n legtur cu recente comportamente sau atitudini violente fa de colegi sau rude i dac purtau cuit sau pistol. Aceste atitudini au fost evaluate mpreun cu ali factori care ar putea influena rezultatele, precum sexul, consumul de alcool, de tutun sau orele de somn.

Circa 23 % dintre cei care beau o cutie de astfel de rcoritoare sau niciuna au rspuns c purtau arme n mod obinuit, iar proporia a urcat la 43 % n rndul celor care beau peste 14 cutii pe sptmn.

Comportamente violente cu colegii au manifestat 15 % dintre cei care beau cantiti mici de rcoritoare carbogazoase i 27 % dintre cei care beau cel puin 14 cutii.

Drept concluzie, cercettorii au afirmat c adolescenii care sunt mari consumatori de astfel de buturi au ntre 9 % i 15 % mai multe posibiliti de a manifesta comportamente violente.

‘Ar putea exista o relaie direct cauz-efect, poate din cauza coninutului de zahr sau cafein din aceste buturi, sau pot exista ali factori, nc neanalizai, care s provoace un mare consum de rcoritoare carbogazoase i agresiune’, semnaleaz studiul menionat.

Sursa: Realitatea

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.