Razboiul viitorului - Atacul dronelor (Galerie foto)
Sunt greu de detectat, mortale si ieftine. Chiar daca legislatia interzice asasinarea teroristilor fara proces, dronele americane reusesc sa ucida nestingherite, oriunde radarele detecteaza prezente suspecte.

Piata dronelor se extinde rapid si a depasit granitele americane. De vreme ceáChinaási Israelul au patruns pe aceasta piata,áABC, care preia Der Spiegel, se intreaba daca este posibil sa asistam la o noua cursa a inarmarii.

Viitorul apartine dronelor – aeronave fara pilot, controlate prin telecomanda, echipate cu tehnologii de recunoastere de ultima ora si cu arme puternice si precise.

Dronele sunt genul de arme la care strategii au visat dintotdeauna: fortele militare au posibilitatea de a-si exercita puterea cu un minim de risc.

drona

Potrivit sursei citate, dronele sunt atragatoare pentru armata americana pentru ca sunt ieftine. In 2002, SUA a cheltuit aproximativ 550 milioane de dolari pe drone. In 2011, suma a ajuns la aproape cinci miliarde de dolari. Datele neoficiale arata ca armata americana s-a folosit de drone pentru a executa peste 2.300 de persoane, suspecti deáterorism.

Multe dintre atacuri au fost puse la cale in cadrul “vanatorii” talibanilor ascunsi ináPakistan, langa granita cu Afganistanul. Printre cei care au reusit sa fie ucisi asa se numara Anwar al-Awlaki, unul dintre lideriiáal Qaidaácare a avut si cetatenie americana. El a fost executat cu ajutorul unei drone, fara sa fie condamnat in urma unui proces.

Analistul american Steven Zaloga este de parere ca “Orientul Mijlociu va deveni o piata importanta pentru drone”. Acesta estimeaza ca cifra de vanzare a dronelor va ajunge la 94 miliarde de dolari in urmatorul deceniu. “Cursa inarmarii cu drone” se apropie.

drona1

SUA foloseste dronele in atacuri din ce in ce mai frecvent. Castigatorul Premiului Nobel pentru paceáBarack Obamaátrimite o drona inarmata aproximativ o data la patru zile, in timp ce predecesorul sau,áGeorge BusháJr. facea acest lucru o data la 47 de zile, mai scrie sursa citata. La ora actuala, flota americana detine 230 de drone.

Un raport aláONUáarata ca peste 40 de tari au cumparat nave telecomandate, cu toate ca acestea sunt in general folosite pentru recunoastere aeriana, scopul pentru care dronele au fost create initial. Pana acum, singurele tari care au folosit dronele in atacuri, in afara SUA, sunt Israelul si Marea Britanie.

drona2

SUA nu sunt singurele care vor profita in urma boomului tehnologiei dronelor. Israelul este unul dintre cei mai experimentati producatori de drone.

Compania IAI -áIsraeláAerospace Industries – se ocupa de aprovizionarea lumii cu aceasta tehnologie. Cel mai mare client al IAI este Israelul, un stat cu mai multe drone pe cer decat oricare altul din lume. In timp ce alte armate abia incep sa experimenteze aeronavele radiocomandate, Fortele Aeriene Israeliene au sarbatorit recent 40 de ani de la primele drone.

Israel Aerospace Industries ocupa un adevarat orasel la marginea aeroportului Tel Aviv si are in total 17000 de angajati. Compania ofera o gama larga de aeronave radiocomandate, de la “Mosquito” (Tantarul – n.red.) – care cantareste numai 250 de grame, “Bird-Eye” (Ochi de pasare – n.red.) – care poate fi transportata intr-un rucsac, pana la “Panther” (Pantera – n.red.) – transportata de tancuri si capabila sa zboare la peste 600 de kilometri in spatele liniilor inamice. Cu toate astea, cel mai important produs al IAI este “Heron”. Drona “Heron-TP” cantareste 5,5 tone si poate fi inarmata.

drona3

Si Beijingul incearca din rasputeri sa intre in aceasta afacere, promovandu-si dronele cu nume precum “Soaring Dragon” (Dragonul Zburator – n.red.) si “Dark Sword” (Sabia Neagra – n.red.). Producatorii chinezi de armament au prezentat 25 de modele noi de drone anul trecut.

Unele erau pur si simplu ciudate, precum o drona de dimensiunile unei rate care ar fi trebuit sa zboare batand din aripi. Altele, totusi, au oferit o prima impresie periculoasa. “WJ-600” poate trage cu rachete si isi poate ajusta aripile in functie de conditiile meteorologice. Cu toate astea, expertii sunt de parere ca tehnologia chineza nu este inca suficient de avansata pentru a fi comparata cu cea americana sau cea israeliana.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

┬ę 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer