Maura Anghel

La cererea unor organizaii, Academia Romne a operat unele modificri n noul DEX, ce va iei de la tipar n scurt timp. Marii grmtici ai Romniei s-au lsat nduplecai de Consiliul Naional pentru Combaterea Discriminrii i au rectificat definiia cuvintelor „igan” i „jidan”. Considerate jignitoare, acestea au fost nlocuite cu „rom” i „evreu”. Motivul celor care au grij de toi cei care se consider discriminai a fost legat de caracterul peiorativ al celor dou cuvinte, a cror folosire nu ar fi recomandat pe motiv c ar fi ofensatoare.

Ce le-a scpat celor de la Consiliul Naional pentru Combaterea Discriminrii sau au omis n mod voit a fost inutilitatea demersului fiindc n mentalul colectiv „romul” cu imagine splat n DEX va fi mereu „iganul” care mnnc lebedele de la Viena, iar evreul reabilitat va rmne n veci jidan pentru muli dintre noi.

Cele dou cuvinte considerate acum jignitoare sunt foarte vechi , iar sensul peiorativ a fost dat de comportamentul urt al unora dintre reprezentanii etniilor. Toat Europa tie c iganii romni fur, dau spargeri, sunt scandalagii i fac dese opriri prin pucrii. Despre „jidani” nu mai are rost s vorbim, tiute fiindu-le patimile de-a lungul istoriei. C nu sunt toi la fel, c fiecare din cele dou popoare are exponeni de marc este o alt discuie. Vorbim aici de semnificaia celor dou cuvinte pe care nu o va terge o simpl modificare n DEX.

Cnd vorbim despre igneal facem referire la lucruri urte, de care ne este ruine, pe care dorim s le ascundem. C vine de la igan, vina le aparine lor, iar nou, romnilor, nu trebuie s ne explice alii c nu este aa sau c i discriminm folosind acest cuvnt. Pe oricine ncearc s m contrazic l invit la o vizit prin cteva locuri din Iai, n care „romii” i fac de cap. Mizerie, promiscuitate, bti, scandaluri, asta se poate vedea n spatele caselor de la celebra strada Cuza Vod ori n nite cldiri de pe Srrie. Apoi, nu este zi n care notele emise de Poliie s nu includ vreo infraciune comis de vreun rom. Clanurile lor sunt cunoscute n toat urbea, iar „celebritatea” unora a trecut demult de graniele rii. Evident, comportamentul etnicilor ieii n afara legii duneaz grav imaginii tuturor romnilor. Ce m deranjeaz este faptul c atunci cnd le vorbeti despre aceste evidene, despre lucrurile urte pe care le fac sar cu gura i spun c sunt discriminai. Dar noi, romnii, nu sunt discriminai de strini cnd suferim din cauza iganilor?

Evreilor le place s fie periai i s pozeze n victime. Atunci sunt evrei, sunt eroi ai pogromurilor, sunt pstrtori de istorie i tot aa. Se plng c li se spune jidan, uneori, dar nu explic de ce se supr. Care sunt motivele indignrii? S presupunem c sunt legate de cmtrii, de afaceri cu terenuri i imobile?

Ar fi pcat s nu amintim i lucrurile frumoase legate de cele dou etnicii i nu putem trece mai departe fr a luda meterii rudari, cldrari sau aurari, fr a vorbi despre urmaii lui Israel care au fcut carier n muzic, medicin, art, filosofie i economie. Dar trebuie s recunoatem c degeaba se supr pe noi cnd li se rostesc numele cu „sensuri peiorative” fiindc scprile de conduit ale generaiilor vechi le-au adus. i la fel trebuie s recunoatem c doar o simpl modificare n DEX nu spal pcatele pentru care unora li se spune „igan” sau „jidan”.

http://revistacultura.ro

CategoryCauze Naţionale

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer