Cu o istorie de sute de ani n spate, cafeaua este una dintre cele mai rspndite licori aromate, pe care o sorb cu nesa att bogaii, ct i oamenii de rnd de peste tot din lume. Se prepar n nenumrate feluri, cu lapte, cu fric sau cu rom. Fiecare ar are specialitatea ei de cafea, Romnia mndrindu-se cu renumita „marghiloman“, care a intrat n vocabularul uzual dup Primul Rzboi Mondial.

Se spune c Alexandru Marghiloman (1854-1925), om politic, jurist, lider conservator i unul dintre cei mai mari moieri ai rii, era un mare butor de cafea. ntr-o zi, cnd se afla la vntoare, a cerut s i se fac una. Nefiind pregtit cu toate cele trebuincioase unei cafele, valetul a improvizat, punnd, n loc de ap, coniac. Astfel s-a nscut „marghilomana“. Dup Primul Rzboi Mondial, la Capa, rafinaii aristocrai cereau „un marghiloman“, „dou marghilomanuri“ sau „o marghiloman“. Tot n acele vremuri, la Hanul lui Manuc, n „Sala Domneasc“, unde aveau loc baluri mascate i serate mondene, la care se serveau platouri cu pete sau cu felii de friptur rece de mistre, nsoite de vin alb sec i vin negru, cafeaua Marghiloman era la mare cinste.

„Marghilomana“ este, de fapt, o cafea turceasc, fiart cu rom sau coniac. Era servit n ceti foarte mici, fr toart, cunoscute sub numele de „filigean“. Cafeaua se fierbea n ibrice aezate pe nisip nclzit cu crbuni. n filigean, boierul Marghiloman aduga un strop de rom Jamaica sau de coniac foarte fin. Astzi, exist mai multe feluri de a prepara aceast cafea, nelipsit din toate fiind romul sau coniacul. La foc mic, se pun la fiert ntr-un ibric 100 ml de coniac i dou lingurie de zahr. Cnd amestecul d n clocot se adaug i trei lingurie de cafea. Se trage ibricul, se acoper i, dup circa 2-3 minute, cnd cafeaua cade la fund, licoarea rezultat se pune ntr-o ceac. Un alt mod de preparare const ntr-o ceac cu ap, care se pune la fiert, tot n ibric, cu o linguri de zahr. Cnd apa d n clocot, se adaug romul i cafeaua. Se servete fierbinte, cu un… trabuc.

Sursa: Historia

 

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *