Finețuri boierești :)) „Marghilomana“, cafeaua cu rom sau coniac

Cu o istorie de sute de ani în spate, cafeaua este una dintre cele mai răspândite licori aromate, pe care o sorb cu nesaț atât bogații, cât și oamenii de rând de peste tot din lume. Se prepară în nenumărate feluri, cu lapte, cu frișcă sau cu rom. Fiecare țară are specialitatea ei de cafea, România mândrindu-se cu renumita „marghilomană“, care a intrat în vocabularul uzual după Primul Război Mondial.

Se spune că Alexandru Marghiloman (1854-1925), om politic, jurist, lider conservator și unul dintre cei mai mari moșieri ai țării, era un mare băutor de cafea. Într-o zi, când se afla la vânătoare, a cerut să i se facă una. Nefiind pregătit cu toate cele trebuincioase unei cafele, valetul a improvizat, punând, în loc de apă, coniac. Astfel s-a născut „marghilomana“. După Primul Război Mondial, la Capșa, rafinații aristocrați cereau „un marghiloman“, „două marghilomanuri“ sau „o marghilomană“. Tot în acele vremuri, la Hanul lui Manuc, în „Sala Domnească“, unde aveau loc baluri mascate și serate mondene, la care se serveau platouri cu pește sau cu felii de friptură rece de mistreț, însoțite de vin alb sec și vin negru, cafeaua Marghiloman era la mare cinste.

„Marghilomana“ este, de fapt, o cafea turcească, fiartă cu rom sau coniac. Era servită în cești foarte mici, fără toartă, cunoscute sub numele de „filigeană“. Cafeaua se fierbea în ibrice așezate pe nisip încălzit cu cărbuni. În filigeană, boierul Marghiloman adăuga un strop de rom Jamaica sau de coniac foarte fin. Astăzi, există mai multe feluri de a prepara această cafea, nelipsit din toate fiind romul sau coniacul. La foc mic, se pun la fiert într-un ibric 100 ml de coniac și două lingurițe de zahăr. Când amestecul dă în clocot se adaugă și trei lingurițe de cafea. Se trage ibricul, se acoperă și, după circa 2-3 minute, când cafeaua cade la fund, licoarea rezultată se pune într-o ceașcă. Un alt mod de preparare constă într-o ceașcă cu apă, care se pune la fiert, tot în ibric, cu o linguriță de zahăr. Când apa dă în clocot, se adaugă romul și cafeaua. Se servește fierbinte, cu un… trabuc.

Sursa: Historia

 

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *