Atenție producători și consumatori ! După soia, porumb și sfeclă, a apărut în Europa și cartoful modificat genetic.

Specialistii de la compania germana BASF, numarul 1 pe plan mondial in domeniul chimiei, au cerut acordul Uniunii Europene (UE) pentru cultivarea si comercializarea primului soi de cartof modificat genetic, denumit Fortuna.

In UE, este permisa deja cultivarea unor soiuri de porumb, soia sau sfecla, modificate genetic. Daca Uniunea va autoriza cultivarea Fortuna, acest soi de cartof va fi primul OMG pe care-l vom avea, direct de pe tarla, in fafurie.

„Acest cartof, derivat din soiul Fontane, una dintre varietatile utilizate pentru chipsuri, este, in principal, destinat consumului uman, dar si animalelor”, a explicat un reprezentant al BASF.

Cu toate ca in UE se regasesc pe rafturile magazinelor produse alimentare care contin porumb, soia sau sfecla, modificater genetic, numai 2 dintre aceste plante au fost autorizate spre comercializare, porumbul de la Monsanto si cartoful Amflora, tot de la BASF.

Deocamdata, cartoful Amflora poate fi regasit in unele alimente, dar intr-un procentaj de 0,9%, fiind destinat, in principal, folosirii in industrie, pentru obtinerea amidonului, cat si animalelor.

Introducerea pe piata a cartofului BASF este prevazuta pentru 2014 sau 2015, Fortuna avand avantajul ca rezista la mucegai, care s-a dovedit devastator pentru culturile de cartof.

Mucegaiul reprezinta una dintre principalele  cauze ale foametei din Irlanda, din secolul al XIX-lea. BASF a utilizat pentru obtinera Fortunei 2 gene rezistente la mucegai, prelevate dintr-o varietate de cartof salbatic sud-american.

Sursa: GreenReport
comentariu rapcea.ro: sper ca la noi să nu fie vândută această mizerie. Cu asta, tăiem de pe lista de alimente ocazionale și cipsurile… nu că ar fi fost – și înainte – cine știe ce sănătate curată. Să se ducă tovarășii nemți – de la BASF (care, după câte îmi amintesc eu, producea prin anii 80 casete și scule muzicale, nu catofi) să își vândă mizeria modificată genetic la irlandezi, să le stârpească foamea prin molimă, nu la noi, unde cartofii au fost dintotdeauna ok. DE CE SĂ SCHIMBI CEVA CE MERGE BINE !?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *