Senatorul UDMR Gyorgy Frunda susține că “România nu este stat național”, iar UDMR ar putea vota împotriva Constituției dacă sintagma “stat național” nu este eliminată din legea fundamentală.

 

Gyorgy Frunda: România nu este stat național politica internaGyorgy Frunda (foto: Agerpres)

Gyorgy Frunda face apel la istorie, pentru a justifica necesitatea eliminării sintagmei “stat național” dinConstituția României: “Imediat după primul Război Mondial, toate statele europene s-au declarat a fi naționale, unele chiar înainte de primul Război Mondial. După al doilea Război Mondial, la mijlocul anilor ’50, Franța, care este inventatorul sintagmei de național, națiune, stat național a renunțat a se autodefini în Constituția franceză ca stat național“.

În opinia senatorului UDMR, “această definire se bate cap în cap cu alte prevederi din Constituția României, care acordă drepturi minorităților naționale din România“, transmite Mediafax.

“Cum pot să definesc România ca stat național, dacă numai la cinci articole mai jos recunosc că în România există minorități naționale, cărora le garantez dreptul la păstrarea, dezvoltarea și exprimării identității naționale? Cum pot să trăiesc într-un stat național, dacă eu asigur minorităților naționale să-și folosească limba în administrație publică, în învățământ și așa mai departe? Cum pot să definesc statul român ca stat național, dacă statul român, la ora actuală membru al UE, recunoaște puterea de decizie a Comisiei Europene de la Bruxelles sau a Curții Europene de la Strasbourg, în domenii care până acum caracterizau exclusiv statul național?”, explică Frunda într-un interviu la RFI.

“Problema este de educație, de percepere. Din 1920 și până astăzi, toți românii au fost crescuți, educați în spiritul statului național. Este o problemă greu acceptabilă din punct de vedere psihologic, dar acesta este adevărul, România nu este un stat național“, declară senatorul.

UDMR poate “să voteze împotriva Constituției”, dacă sintagma “stat național” nu este eliminată din legea fundamentală, spune Gyorgy Frunda.

Sursa: ZiuaVeche

 comentariu rapcea.ro: este impardonabil că nimeni nu dă replica ce se cuvine tupeului acestor unguri analfabeți. Ne tot amenință cu revizuirea Constituției, dar uită că aceasta, la  Articolul 152 Limitele revizuirii, dispune în mod expres: 
(1) Dispozitiile prezentei Constitutii privind caracterul national, independent, unitar si indivizibil al statului roman, forma republicana de guvernamant, integritatea teritoriului, independenta justitiei, pluralismul politic si limba oficiala nu pot forma obiectul revizuirii. 

Deci, puneți-vă pofta în cui, “dragi” visători la cai verzi pe pereți. De ce nu modificați mai întâi Constituția Ungariei, să o faceți stat multi-național, că și așa vă potopesc chinezii în 10 ani, la ce scădere a natalității are Ungaria… ?!

Când oi vedea că apare Monitor Oficial în limba română la Budapesta, atunci să veniți cu pretenții ! NUMAI PE BAZĂ DE RECIPROCITATE !!

vezi și

LIMBA ROMANA – SINGURA STAPANA !?

 

 

Unde ești tu Țepeș Doamne ! Politistii din Sfantu Gheorghe, sunt pusi sa invete limba maghiara. Avem deja Monitorul Oficial al României în limba maghiară. Urmează ca Guvernul, Parlamentul și Președenția să înceapă și ei să abdice de la limba națională de stat…

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares