Alimentele ce luptă împotriva cancerului


Acum circa 16 ani, David Servan-Schreiber, doctor in medicina, a fost diagnosticat cu cancer la creier. A facut doua operatii sichimioterapie luni de zile. La un moment dat l-a intrebat pe oncologul sau daca schimbarea alimentatiei il va ajuta in lupta cu aceasta boala, dar oncologul i-a spus ca nu va aduce o mare diferenta. 
Cu toate acestea, el a fost decis sa incerce si aceasta varianta, iar dupa indelungi cercetari si calatorii in diverse zone ale globului, in timpul carora a discutat cu experti oncologi de pe aproape fiecare continent, el a descoperit o multitudine de alimente care pot lupta cu cancerul si care, in final, l-au ajutat sa traiasca mai mult decat estimau oncologii lui si mai sanatos.
Cele mai promitatoare alimente anticancer
In preumblarile si cercetarile lui, Servan-Schreiber a descoperit ca, in principal, alimentele care combat aceasta maladie sunt legumele si fructele cat mai colorate, grasimile nesaturate (ulei de masline, de rapita sau din seminte de in), usturoi, ierburi aromatice si condimente. Carnea si ouale sunt optionale.

Servan-Schreiber a realizat apoi o lista cu cele mai promitatoare alimente in lupta contra cancerului. Include cel putin unul, de preferat doua, la fiecare masa, pentru a-ti maximiza protectia. Iata, conform Prevention, care sunt aceste alimente si cum sa le consumi:

1. Ceaiul verde

Acest ceai este bogat in compusi numiti polifenoli, inclusiv catechine (si in special EGCG), care impiedica dezvoltarea de noi vase de sange ce hranesc tumorile. Este, de asemenea, un puternic antioxidant si detoxifiant (activeaza enzimele din ficat care elimina toxinele din organism) si incurajeaza distrugerea celulelor canceroase.

Ceaiurile japoneze (sencha, gyokuro, matcha etc.) contin chiar mai mult EGCG decat tipurile comune de ceai verde chinezesc (cauta-le in magazine cu specific asiatic si in cele naturiste).

Bea 2-3 cesti de ceai verde pe zi, intr-o ora de la preparare – acest ceai trebuie lasat la infuzat 5-8 minute, chiar 10, pentru a elibera catechinele, dar isi pierde proprietatile terapeutice dupa o ora sau doua.

2. Sucul de rodii

Acest suc a fost folosit in medicina persana timp de mii de ani, proprietatile lui antioxidante si antiinflamatoare fiind confirmate si de studii. Acestea au aratat ca sucul de rodii poate reduce substantial dezvoltarea chiar si a celor mai agresive cancere de prostata (printre altele).

Mai mult, consumul zilnic de suc de rodii incetineste raspandirea cancerului de prostata cu mai mult de 50%. Bea zilnic la micul dejun circa 250 de mililitri din acest suc.

3. Ghimbirul

Acesta este un puternic antiinflamator, care combate anumite celule canceroase si ajuta la incetinirea cresterii tumorii. In plus, o infuzie de ghimbir poate ameliora greata provocata de chimioterapie sau radioterapie.

Adauga ghimbir ras proaspat la diverse preparate sau fa o infuzie dintr-o bucata de circa 2 centimetri de ghimbir, taiata felii: pune-o in apa care clocoteste si las-o timp de 10-15 minute.

4. Varza de Bruxelles, broccoli, conopida

Cele trei alimente enumerate mai sus contin doua molecule puternice anticancer care ajuta organismul sa scape de anumite substante carcinogene si care pot preveni transformarea celulelor precanceroase in tumori maligne.

Acestea trebuie preparate insa putin timp (la aburi sau trase in ulei de masline), deoarece fierberea distruge compusii care combat cancerul (in special la broccoli si varza).

5. Usturoiul, ceapa, prazul

Compusii gasiti in acestea incurajeaza distrugerea celulelor canceroase in cazul cancerelor de colon, san, plamani si prostata. In plus, studii epidemiologice sugereaza un risc scazut de cancer de rinichi si de prostata la cei care consuma foarte mult usturoi.

Compusii activi din usturoi sunt eliberati cand zdrobesti cateii si sunt mult mai usor de absorbit daca sunt combinati cu putin ulei. Poti face un sote din usturoi si ceapa tocate, cu putin ulei de masline, legume la aburi sau trase in ulei si piper negru. Usturoiul, ceapa si prazul pot fi de asemenea consumate crude, amestecate in salate sau in alte preparate.

6. Soia

Printre femeile asiatice exista in mod semnificativ mai putine cazuri de cancer de san, acestea consumand soia inca din adolescenta, iar cele care au acest tip de cancer fac tumori mai putin agresive si au sanse mai mari de supravietuire.

Soia este bogata in izoflavone, aceste substante fiind cele care combat cancerul, insa, suplimentele cu izoflavone au fost asociate cu o agravare a anumitor cancere la san.

Consuma lapte de soia sau iaurturi din soia in loc de laptele de vaca, la micul dejun, si foloseste branza tofu si alte produse din soia, cat mai naturale, la diverse preparate.

7. Pestele gras

Riscul de a face anumite cancere este semnificativ mai mic la persoanele care mananca peste de cel putin doua ori pe saptamana. Mai multe studii au scos la iveala ca acizii omega-3 din pestele gras (sau din suplimentele cu ulei de peste de inalta calitate, purificat) pot ajuta la incetinirea ritmului de dezvoltare a celulelor canceroase din multe tipuri de tumori maligne.

Consuma peste de doua-trei ori pe saptamana. Alege pesti mici, cum ar fi macrou mic sau sardine (inclusiv cele din conserve, dar sa fie conservate in ulei de masline si nu in ulei din seminte de floarea-soarelui, care este prea bogat in acizi omega-6). Pestii mici contin mai putine toxine din mediul inconjurator, cum ar fi mercur. Somonul salbatic este de asemenea o sursa buna de acizi omega-3. Cauta sa fie congelat sau proaspat deoarece continutul de omega-3 scade in timp.

De remarcat este însă faptul că vegetarienii pot suplini lipsa cărnii de pește în alimentație, cu uleiul obținut din semnințe de in. Uleiul extras din seminte de in are o lunga traditie in medicina populara. Este cea mai bogata sursa naturala de acizi grasi esentiali Omega 3, 6, 9 (cu 50% mai mult decat uleiul de peste).
O linguriță de ulei de semințe de in conține echivalentul  în acizi grasi esentiali Omega 3, 6, 9 a jumătate de kilogram de pește (somon) !!!
8. Portocalele, lamaile, grapefruturile

Acestea contin flavonoide, compusi care stimuleaza eliminarea carcinogenilor din organism. Rade coaja de citrice (dar fructele sa fie organice) la sosuri de salate sau pentru ceai si consuma miezul ori simplu ori in salate, combinat cu alte fructe.

9. Capsunile, zmeura, murele, afinele

Acestea contin acid elagic si multi polifenoli care inhiba dezvoltarea tumorilor canceroase. Mananca la micul dejun astfel de fructe, amestecate cu lapte de soia si cereale combinate (amestecuri care contin diverse tipuri de cereale – ovaz, orz, in, secara etc.). Fructele congelate pot fi la fel de bune ca cele proaspete.

10. Ciocolata neagra

Ciocolata neagra care contine peste 70% cacao ofera numerosi antioxidanti, polifenoli si proantocianidine. De fapt, un patrat dintr-o astfel de ciocolata contine de doua ori mai multe asemenea substante decat un pahar cu vin rosu si aproape la fel de multe ca o ceasca cu ceai verde. Aceste molecule incetinesc cresterea celulelor canceroase si limiteaza vasele de sange care le hranesc.

Servan-Schreiber considera ca medicina conventionala – operatii, chimioterapie, radioterapie etc. – trebuie folosita pentru a trata cancerul, dar este de parere ca nu trebuie neglijata nici capacitatea naturala a organismului de a lupta cu boala, mai ales ajutat de o alimentatie potrivita, exercitii fizice si meditatie. El a mentinut cancerul sub control opt ani, atribuind aceasta reusita schimbarilor facute in stilul de viata.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *