Iranul a ajuns la capacitatea de a fabrica arme nucleare cu ajutor din străinătate.

Oficialii Agenției Internaționale de Energie Atomică (AIEA) au fost informați, cu documente și alte dovezi obținute de serviciile secrete și de experți în activități nucleare, de faptul că regimul de la Teheran a atins, pe ascuns, capacitatea tehnologică de a fabrica o armă nucleară. Săptămâna aceasta, agenția ONU care supervizează activitățile nucleare globale va publica un raport privind eforturile nucleare ale Iranului, despre care experții se așteaptă să fie extrem de dur, relatează Washington Post.

Documentele puse la dispoziția AIEA scot la iveală noi detalii privind dezvoltarea unui detonator de mare precizie, un obstacol pe care iranienii s-au chinuit ani de zile să îl depășească și se pare că au reușit, cu ajutorul unui fost savant sovietic, dar și cu tehnologie din Coreea de Nord și din Pakistan.

Temerile privind posibilitatea dobândirii bombei atomice de către Iran au condus la noi amenințări de conflicte armate. Grupuri americane au declarat că temerile asupra acestui raport ar putea fi prea mari, insistând că încă mai este timp pentru a face Iranul să se răzgândească.

David Albright, șeful Institutului de Știință și Securitate Internațională, un grup de cercetători cu care AIEA colaborează îndeaproape, a declarat că noile dovezi duc la concluzia că Iranul “are suficiente informații pentru a crea și a produce un mecanism funcțional de implozie nucleară”. Acest mecanism se bazează pe uraniu puternic îmbogățit.

Specialistul citat de Washington Post descrie mecanismul, denumit generatorul R265, drept o carcasă hemisferică de aluminiu care conține o combinație de explozibili care detonează cu o precizie de sutimi de secundă. Acest mecanism care conține o mică sferă de uraniu sau plutoniu îmbogățit declanșează la rândul său o reacție nucleară în lanț.

Cine a ajutat Iranul să dezvolte programul nuclear

Dovezile pe care AIEA le are acum la dispoziție arată că cercetările nucleare iraniene au avut nevoie de sprijin extern, care ar fi venit din partea fostului om de știință sovietic Vyaceslav Danilenko, care a colaborat cu Centrul pentru Cercetări Fizice din Iran în anii 1990.

Documentele arată că Danilenko i-a ajutat pe iranieni pentru cel puțin cinci ani, ținând cursuri pentru aceștia și oferindu-le documente de cercetare despre dezvoltarea și testarea explozibilelor, pe care iranienii le-ar fi inclus în focoasele rachetelor.

Danilenko a fost contactat de oficialii AIEA pentru colaborare în vederea întocmirii raportului. El și-a asumat cooperarea cu Iranul, însă a declarat că munca sa a fost limitată la asistarea proiectelor de inginerie civilă. Nu există dovezi că oficialii guvernului de la Moscova au susținut activitatea savantului, însă cererile oficiale de explicații adresate Rusiei au rămas fără răpuns.

Iranul s-ar fi folosit de ajutor venit și din Coreea de Nord, de unde a beneficiat de formule matematice și de coduri, dar și din partea părintelui programului nuclear din Pakistan, Abdul Qadeer Khan. Se pare că proiectul său de fabricare a unui “inițiator de neutroni” a fost găsit în Iran. Khan a furnizat planuri de dezvoltare nucleară și Libiei. Mecanismul pakistanezului lansează un lanț de particule atomice în miezul unei arme nucleare, pentru a declanșa reacția nucleară în lanț.

Iranul are destul material pentru 4-5 bombe atomice

Iranul își dezvoltă programul de arme nucleare la baza militară din Parchin, situată la 30 kilometri de capitala Teheran, conform unor surse din AIEA, citate de Haaretz. Baza de la Parchin servește la dezvoltarea de arme și de material explozibil, fiind formată din sute de structuri și de tunele și buncăre fortificate, pentru a experimenta exploziile.

Iranul nu a dat voie oficialilor AIEA să inspecteze baza de la Parchin. Conform surselor Haaretz, raportul AIEA va conține 12 pagini cu detalii, inclusiv documente și fotografii, care sprijină ideea că Iranul dezvoltă pe ascuns arme nucleare, violând obligațiile internaționale.

Rapoartele anterioare ale AIEA au arătat că Iranul dispune de 4,5 tone de uraniu îmbogățit în proporție de 3,5%. Dacă această cantitate ar fi îmbogățită la 90%, ceea ce Iranul este capabil să facă, ar exista suficient material pentru 4 sau 5 bombe atomice.

Oficialii de la Teheran resping acuzațiile privind cercetările asupra bombei atomice

Oficialii iranieni s-au arătat indiferenți la constatările raportului. “Lăsați-i să publice ce vor ei și vom vedea”, a declarat ministrul iranian de Externe, fost oficial de vârf al programului nuclear, Ali Akbar Salehi. El susține că programul nuclear al Iranului este o controversă “100% politică” și că AIEA este “sub presiunea puterilor străine”.

“Da, avem capabilități militare care sunt diferite de ale oricărei alte țări din regiune. Iran își mărește capabilitățile și avansul și de aceea putem să concurăm cu Israelul și cu Vestul și în special cu Statele Unite. SUA se tem de capabilitatea Iranului. Iranul nu va permite nimănui să facă o mișcare împotriva sa”, a declarat președintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, în cotidianul egiptean al-Akhbar, citat de Reuters.

Deși AIEA a atras atenția Iranului de ani de zile să înceteze programele de dezvoltare nucleară, noile dezvăluiri arată un program de cercetare secret mai ambițios și mai bine organizat decât s-a presupus până acum.

“Programul iranian nu s-a oprit niciodată”, spune David Albright, fost oficial al AIEA. “După 2003, au fost alocați bani unor programe de cercetare nucleare, mascate în instituții civile”, a adăugat el.

Statele Unite ale Americii urmăresc să sporească presiunile internaționale asupra Iranului, incluzând lărgirea sancțiunilor aplicate sectoarelor financiar și bancar din Iran, dar și creșterea presiunii politice asupra Teheranului. SUA speră că eforturile Washingtonului vor fi susținute de organizații internaționale, precum ONU, în vederea izolării diplomatice a Iranului.

Noi sancțiuni la adresa Iranului. Rusia se opune

Deși SUA iau în considerare sancționarea Băncii Centrale Iraniene, impactul asupra prețului petroului ar putea fi dramatic, în contextul crizei economice mondiale, conform CNN. Oficialii americani au declarat că președintele Obama va folosi raportul AIEA pentru a face lobby pentru noi sancțiuni din partea comunității internaționale, împotriva Iranului.

Obama a declarat că a vorbit cu omologul său francez, Nicolas Sarkozy, în cadrul întâlnirii de la Cannes, cu ocazia summitului G20, pe marginea acestei teme. Președintele american susține că ei “s-au înțeles asupra necesității menținerii unei presiuni internaționale fără precedent pentru ca Iranul să își respecte obligațiile”.

Informațiile din raportul AIEA vin în contextul acuzațiilor recente ale SUA către Iran privind complotul de asasinare a ambasadorului saudit din Washington. Există, de asemenea, posibilitatea ca Israelul să lanseze un atac armat asupra instalațiilor nucleare iraniene, așa cum s-a arătat în ziarele israeliene de săptămâna trecută, care susțin că există sprijin la nivel guvernamental pentru o acțiune împotriva Iranului.

Pe de altă parte, Rusia consideră că o intervenție armată împotriva Iranului ar fi o “eroare foarte gravă”, a declarat luni ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

“Poziția noastră în această privință este bine-cunoscută: ar fi o eroare foarte gravă, cu consecințe imprevizibile. Nu poate să existe nicio soluție militară la problema nucleară iraniană, nici la altă problemă a lumii contemporane”, a declarat Lavrov.

Președintele israelian Shimon Peres a avertizat duminică după-amiază că “posibilitatea unui atac militar împotriva Iranului este mai aproape decât o opțiune diplomatică”.

Adrian Marica, Andrei Luca Popescu – Gândul

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares