Marijuana – medicamentul interzis

Un nou studiu publicat în Jurnalul american de Neurologie susține în mod clar că marijuana are niște virtuți terapeutice extraordinare. Este foarte trist, susțin autorii studiului, că în prezent medicina modernă mai caută încă dovezi clare pentru ceva ce este cunoscut și folosit încă de acum 5.000 de ani, informează publicația The Boston Globe consultată de Rompres.

Studiul realizat la University of California din San Francisco a demonstrat faptul că fumarea marijuanei este cel mai bun calmant pentru durerile atroce asociate neuropatiilor periferice. Acest studiu a fost realizat pe pacienți voluntari bolnavi de SIDA care suferă de astfel de dureri aproape imposibil de calmat cu medicamentele existente în prezent, dar neuropatiile periferice se pot manifesta și la alte categorii de bolnavi, printre care la diabetici, și pacienții cu scleroze multiple. Durerea asociată neuropatiilor periferice este extraordinar de rezistentă la tratamentele convenționale. Chiar și cele mai puternice calmante așa cum este morfina sau medicamentul OxyContin nu pot reduce aceste dureri.

Conform noului studiu nu există nici un fel de dubiu că marijuana calmează cu ușurință acest tip de dureri. La fel ca în cazul tuturor studiilor realizate pe marijuana în Statele Unite ale Americii, noul studiu a fost dus la sfarșit folosindu-se marijuana oferită de autoritățile americane a cărei foarte proastă calitate a devenit de notorietate. În aceste condiții, susțin experțiii, rezultatele sunt mai mult decat încurajatoare pentru că în cazul în care ar fi fost folosită marijuana de calitate bună, efectele sale calmante ar fi fost cu mult mai bune.

Chiar și în perioada modernă, în secolul XIX caracterizat de revoluția industrială, medicina europeană și americană recunoștea fără nici un echivoc versatilitatea și siguranța consumului terapeutic de marijuana. Între 1840 și 1900 în revistele și jurnalele medicale americane și europene au fost publicate peste 100 de studii despre efectele terapeutice ale marijuanei, cunoscută și sub denumirea de canabis.

”De atunci și pană acum cunoașterea noastră în domeniul medical a evoluat foarte mult, dar, deși oamenii de știință au identificat peste 60 de constituenți unici ai marijuanei, denumiți canabinoizi și au experimentat efectele benefice ale acestora asupra organismului uman, marijuana este considerată în continuare un drog și interzisă”, comentează Lester Grinspoon, emerit profesor de psihiatrie la Harvard Medical School.

Foarte multe studii și dovezi vin să susțină de asemenea că efectele terapeutice ale marijuanei nu se opresc doar la calmarea durerilor. Marijuana este eficientă de asemenea în tratarea amețelilor, a stărilor de vomă, a lipsei de poftă de mancare, spasticitate, alte tipuri de dureri și de simptome de debilitate. Iar în plus, este extraordinar de sigură pentru organismul uman, mai sigură decat majoritatea medicamentelor prescrise zilnic, mai susțin autorii acestui studiu care au ținut să precizeze că dacă pană în prezent nu s-ar fi auzit de marijuana și nu ar fi existat balastul de prejudecăți morale legate de consumul ei, această descoperire ar fi fost salutată ca un nou ”medicament minune”.

Recunoscand capacitățile curative ale marijuanei, industria farmaceutică se străduie în prezent să izoleze canabinoizi și să sintetizeze substanțe analoge pe care să le ofere drept substituenți pentru că marijuana este în continuare ilegală. Pană în prezent acești înlocuitori sintetizați farmaceutic s-au dovedit mult mai scumpi decat planta pusă la dispoziție de laboratorul farmaceutic al naturii și au efecte mai slabe decat ar avea fumarea unei țigări de marijuana, mai susțin cercetătorii americani de la University of California.

Desigur că efectele fumatului sunt nocive asupra aparatului respirator, dar, mai semnalează autorii studiului, există deja tehnologia pentru realizarea unor vaporizatori care să permită inhalarea de marijuana fără a fuma.

“Sperăm că acest nou studiu realizat la UCSF va contribui la presiunea exercitată asupra autorităților de la Washington care sunt chemate să reevalueze interzicerea irațională a folosirii marijuanei în scopuri medicale. O astfel de legislație care să permită consumul terapeutic de marijuana ar reprezenta singura modalitate pentru a ușura suferința milioanelor de bolnavi de cancer, SIDA, scleroze multiple, artrite și alte afecțiuni grave”, a mai comentat Lester Grinspoon, coautor al studiului intitulat ‘Marijuana, medicamentul interzis”.

Sursa: Stiri.acasa.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *