Un nou studiu publicat n Jurnalul american de Neurologie susine n mod clar c marijuana are nite virtui terapeutice extraordinare. Este foarte trist, susin autorii studiului, c n prezent medicina modern mai caut nc dovezi clare pentru ceva ce este cunoscut i folosit nc de acum 5.000 de ani, informeaz publicaia The Boston Globe consultat de Rompres.

Studiul realizat la University of California din San Francisco a demonstrat faptul c fumarea marijuanei este cel mai bun calmant pentru durerile atroce asociate neuropatiilor periferice. Acest studiu a fost realizat pe pacieni voluntari bolnavi de SIDA care sufer de astfel de dureri aproape imposibil de calmat cu medicamentele existente n prezent, dar neuropatiile periferice se pot manifesta i la alte categorii de bolnavi, printre care la diabetici, i pacienii cu scleroze multiple. Durerea asociat neuropatiilor periferice este extraordinar de rezistent la tratamentele convenionale. Chiar i cele mai puternice calmante aa cum este morfina sau medicamentul OxyContin nu pot reduce aceste dureri.

Conform noului studiunu exist nici un fel de dubiu c marijuana calmeaz cu uurin acest tip de dureri. La fel ca n cazul tuturor studiilor realizate pe marijuana n Statele Unite ale Americii, noul studiu a fost dus la sfarit folosindu-se marijuana oferit de autoritile americane a crei foarte proast calitate a devenit de notorietate. n aceste condiii, susin experiii, rezultatele sunt mai mult decat ncurajatoare pentru c n cazul n care ar fi fost folosit marijuana de calitate bun, efectele sale calmante ar fi fost cu mult mai bune.

Chiar i n perioada modern, n secolul XIX caracterizat de revoluia industrial, medicina european i american recunotea fr nici un echivoc versatilitatea i sigurana consumului terapeutic de marijuana. ntre 1840 i 1900 n revistele i jurnalele medicale americane i europene au fost publicate peste 100 de studii despre efectele terapeutice ale marijuanei, cunoscut i sub denumirea de canabis.

”De atunci i pan acum cunoaterea noastr n domeniul medical a evoluat foarte mult, dar, dei oamenii de tiin au identificat peste 60 de constitueni unici ai marijuanei, denumii canabinoizi i au experimentat efectele benefice ale acestora asupra organismului uman, marijuana este considerat n continuare un drog i interzis”, comenteaz Lester Grinspoon, emerit profesor de psihiatrie la Harvard Medical School.

Foarte multe studii i dovezi vin s susin de asemenea c efectele terapeutice ale marijuanei nu se opresc doar la calmarea durerilor.Marijuana este eficient de asemenea n tratarea ameelilor, a strilor de vom, a lipsei de poft de mancare, spasticitate, alte tipuri de dureri i de simptome de debilitate. Iar n plus, este extraordinar de sigur pentru organismul uman, mai sigur decat majoritatea medicamentelor prescrise zilnic, mai susin autorii acestui studiu care au inut s precizeze c dac pan n prezent nu s-ar fi auzit de marijuana i nu ar fi existat balastul de prejudeci morale legate de consumul ei, aceast descoperire ar fi fost salutat ca un nou ”medicament minune”.

Recunoscand capacitile curative ale marijuanei, industria farmaceutic se strduie n prezent s izoleze canabinoizi i s sintetizeze substane analoge pe care s le ofere drept substitueni pentru c marijuana este n continuare ilegal. Pan n prezent aceti nlocuitori sintetizai farmaceutic s-au dovedit mult mai scumpi decat planta pus la dispoziie de laboratorul farmaceutic al naturii i au efecte mai slabe decat ar avea fumarea unei igri de marijuana, mai susin cercettorii americani de la University of California.

Desigur cefectele fumatului sunt nocive asupra aparatului respirator, dar, mai semnaleaz autorii studiului, exist deja tehnologia pentru realizarea unor vaporizatori care s permit inhalarea de marijuana fr a fuma.

“Sperm c acest nou studiu realizat la UCSF va contribui la presiunea exercitat asupra autoritilor de la Washington care sunt chemate s reevalueze interzicerea iraional a folosirii marijuanei n scopuri medicale. O astfel de legislaie care s permit consumul terapeutic de marijuana ar reprezenta singura modalitate pentru a uura suferina milioanelor de bolnavi de cancer, SIDA, scleroze multiple, artrite i alte afeciuni grave”, a mai comentat Lester Grinspoon, coautor al studiului intitulat ‘Marijuana, medicamentul interzis”.

Sursa: Stiri.acasa.ro

CategoryCauze Naţionale
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares