Zvonuri despre o nouă monedă europeană

Țările așa-zis nordice (Germania, Olanda, Finlanda, Austria) ar putea să lase moneda Euro în seama flancului sudic (Spania, Grecia Italia, Franța) și să fondeze propria lor monedă, ferită de inflație: Nordeuro, scrie DeutscheWelle, citându-l pe unul din cei mai prestigioși foști purtători de cuvânt ai industriei germane, Hans-Olaf Henkel, actualmente consilier al Bank of America.

Într-un interviu publicat în ziua summitului G20 în ediția electronică a revistei lunare CICERO, Henkel evoca mai multe planuri de salvare a monedei Euro.

Un plan presupune scoaterea Greciei din clubul Euro, dat fiind că țara geme sub povara unei monede prea scumpe. Dar – adaugă Henkel – această repudiere este extrem de periculoasă, putând provoca un efect de domino, după Grecia urmând Italia, Portugalia și așa mai departe.

Un alt plan emis de Henkel propune ca țările așa zis nordice – Germania,Olanda, Finlanda, Austria, să renunțe la moneda Euro și să fondeze propria lor monedă, Nordeuro. Acest scenariu nu este nici el lipsit de riscuri, dar are avantajul de a evita haosul. Oricum, la ora actuală, Euro este cel care mărește falia între nordul și sudul continentului, consideră Henkel care dă și cea mai emoționantă dovadă: înaintea crizei monetare, Germania era foarte îndrăgită de Grecia, acum ea este pur și simplu detestată.

Hans-Olaf Henkel, autor a numeroase studii și cărți de specialitate și profesor la Catedra de Management International al Universității din Mannheim este temut pentru radicalismul punctelor sale de vedere care dă fiori partizanilor conservării cu orice preț a actualei uniuni monetare, scrie DeutscheWelle. 

De pe Semnele Timpului

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *