Guvernul aaprobat Proiectul de lege initiat de Ministerul Justitiei pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.Proiectul de modificare a celor doua legi a provocat veritabile urlete de protest din partea conducerii naltei Curți de Casație și Justiție și a Asociațiilor Magistraților din Romnia. De ce url judectorii ? Pi, s vedem ce zice textul proiectului de lege:

PotrivitSecretarului de stat in Ministerul Justitiei,Lidia Barac,proiectul de lege extinde sfera abaterilor disciplinare ale magistratilor, prin includereain aceasta categorie a unor fapte prin care seincalcaindatoririle specifice functiei ori se aduce atingere prestigiului functiei detinute si carein prezent nu sunt sanctionate, ori nu sunt sanctionate sub nomen juris propriu. Proiectul introduce sanctionarea disciplinara a suspendarii din functie pe o perioada de pana la 6 lunisi defineste notiunea de exercitare a functiei cu grava neglijenta ori rea credinta.”

Ce se va sancționa, n concret ?! Principalele tipuri de abateri introduse au fost: “manifestarile care aduc atingere onoarei sau proprietatii profesionale, oriprestigiului justitiei, savarsitein exercitarea sauinafara atributiilor de serviciu;obstructionarea activitatii de inspectie a judecatorilor, inspectorilor judiciari prin orice fel de mijloace,lipsa totala a motivarii hotararilor judecatoresti, a actelor judiciare ale procurorului,inconditiile legii;utilizarea unor expresii neadecvatein cuprinsul hotararilor judecatoresti sau al actelor procurorului sau motivarea acestorain mod vadit contrar rationamentului juridic, de natura sa afecteze prestigiul justitiei sau demnitatea profesiei de magistrat;nerespectarea deciziei Curtii Constitutionale, precum si a deciziilor pronuntate deInalta Curte de Casatie si Justitie,in cadrul recursurilorin interes legal, care, potrivit Constitutiei si legii, sunt obligatorii;exercitarea functiei cu rea-credinta si grava neglijenta”.

Secretarul de stat a mentionat ca”reaua-credinta se poate retine atunci cand judecatorul sau procurorulincalca cu stiinta normele de drept material sau procesual, urmarind sau acceptand vatamarea unei persoane.Existagrava neglijenta cand judecatorul sau procurorul nesocoteste din culpa,in mod grav, neindoielnic si nescuzabil normele de drept material sau procesual”.

Pe langa largirea sferei abaterilor disciplinare,Lidia Barac aaratat ca si sanctiunile disciplinare au fost amendante,astfel“sanctiunea mutarii disciplinare pentru o perioada de pana la un an la o alta instanta sau la un alt parchet a fost circumscrisain mod diferit fata de reglementareain vigoare, cand aceasta mutare se facea la distanta sau la un parchet din raza aceleiasi jurisdictii a Curtii de Apel sau Parchetului de pe langa Curte. Acum, aceasta sanctiune vizeaza deplasarea magistratului sanctionat, daca i se aplica aceasta sanctiune, la o instanta sau la un Parchet din jurisdictia altei curti de apel sau altui parchet de pe langa Curtea de apel,in raport cu cele la care functioneaza.”Foarte important de mentionat este ca actul normativ a introdusconditia bunei reputatii drept cerinta de acces si mentinereinfunctie.

Secretarul de stat a anuntat ca :“Cea mai importanta norma este legata de completarea articolului 14 din Legea 303, norma care vizeaza accesulin magistratura.Propunerea este aceea de a reintroduce cerinta bunei reputatii pentru accesulin magistratura.Va reamintesc, aceasta cerinta a existatin Legea 92, din 1992 si -inimprejurari absolut nefericite pentru starea justitiei noastre – norma a fost abrogatain anul 2005.Iata ca am reintrodus-o, pe cale de consecinta pierderea reputatiei ca si conditie de accesin magistratura duce laincetarea functiei de magistrat”.

Va fi interesant de urmrit dac acest proiect de lege va trece de Parlament…

Am niște plngeri… “fierbinți” pentru cțiva judectori și procurori… care probabil c se zvrcolesc noaptea n somn de neliniște c “independența” lor va fi zdruncinat de acum, cnd vor mai vinde dosarele cui d mai mult, cu motivri penibile, care desfid materia nvțat n anul I de facultate.

Voi reveni cu exemple de “justiție”, la momentul potrivit.

momentan, (re)citii

Cand Curtea Constitutionala ne da fiori…

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *