Guvernul a†aprobat Proiectul de lege initiat de Ministerul Justitiei pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.†Proiectul de modificare a celor doua legi a provocat veritabile urlete de protest din partea conducerii őnaltei Curți de Casație și Justiție și a Asociațiilor Magistraților din Rom‚nia. De ce url„ judec„torii ? P„i, s„ vedem ce zice textul proiectului de lege:

Potrivit†Secretarului de stat in Ministerul Justitiei,†Lidia Barac,†proiectul de lege extinde sfera abaterilor disciplinare ale magistratilor, prin includerea†in aceasta categorie a unor fapte prin care se†incalca†indatoririle specifice functiei ori se aduce atingere prestigiului functiei detinute si care†in prezent nu sunt sanctionate, ori nu sunt sanctionate sub nomen juris propriu. Proiectul introduce sanctionarea disciplinara a suspendarii din functie pe o perioada de pana la 6 lunisi defineste notiunea de exercitare a functiei cu grava neglijenta ori rea credinta.”

Ce se va sancționa, Ón concret ?! Principalele tipuri de abateri introduse au fost: “manifestarile care aduc atingere onoarei sau proprietatii profesionale, ori†prestigiului justitiei, savarsite†in exercitarea sau†in†afara atributiilor de serviciu;†obstructionarea activitatii de inspectie a judecatorilor, inspectorilor judiciari prin orice fel de mijloace,†lipsa totala a motivarii hotararilor judecatoresti, a actelor judiciare ale procurorului,†in†conditiile legii;utilizarea unor expresii neadecvate†in cuprinsul hotararilor judecatoresti sau al actelor procurorului sau motivarea acestora†in mod vadit contrar rationamentului juridic, de natura sa afecteze prestigiul justitiei sau demnitatea profesiei de magistrat;†nerespectarea deciziei Curtii Constitutionale, precum si a deciziilor pronuntate de†Inalta Curte de Casatie si Justitie,†in cadrul recursurilorin interes legal, care, potrivit Constitutiei si legii, sunt obligatorii;†exercitarea functiei cu rea-credinta si grava neglijenta”.

Secretarul de stat a mentionat ca†”reaua-credinta se poate retine atunci cand judecatorul sau procurorul†incalca cu stiinta normele de drept material sau procesual, urmarind sau acceptand vatamarea unei persoane.†Exista†grava neglijenta cand judecatorul sau procurorul nesocoteste din culpa,†in mod grav, neindoielnic si nescuzabil normele de drept material sau procesual”.

Pe langa largirea sferei abaterilor disciplinare,†Lidia Barac a†aratat ca si sanctiunile disciplinare au fost amendante,†astfel“sanctiunea mutarii disciplinare pentru o perioada de pana la un an la o alta instanta sau la un alt parchet a fost circumscrisa†in mod diferit fata de reglementarea†in vigoare, cand aceasta mutare se facea la distanta sau la un parchet din raza aceleiasi jurisdictii a Curtii de Apel sau Parchetului de pe langa Curte. Acum, aceasta sanctiune vizeaza deplasarea magistratului sanctionat, daca i se aplica aceasta sanctiune, la o instanta sau la un Parchet din jurisdictia altei curti de apel sau altui parchet de pe langa Curtea de apel,†in raport cu cele la care functioneaza.”†Foarte important de mentionat este ca actul normativ a introdus†conditia bunei reputatii drept cerinta de acces si mentinere†in†functie.

Secretarul de stat a anuntat ca :†“Cea mai importanta norma este legata de completarea articolului 14 din Legea 303, norma care vizeaza accesul†in magistratura.†Propunerea este aceea de a reintroduce cerinta bunei reputatii pentru accesul†in magistratura.†Va reamintesc, aceasta cerinta a existat†in Legea 92, din 1992 si -†in†imprejurari absolut nefericite pentru starea justitiei noastre – norma a fost abrogata†in anul 2005.†Iata ca am reintrodus-o, pe cale de consecinta pierderea reputatiei ca si conditie de acces†in magistratura duce la†incetarea functiei de magistrat”.

Va fi interesant de urm„rit dac„ acest proiect de lege va trece de Parlament…

Am niște pl‚ngeri… “fierbinți” pentru c‚țiva judec„tori și procurori… care probabil c„ se zv‚rcolesc noaptea Ón somn de neliniște c„ “independența” lor va fi zdruncinat„ de acum, c‚nd vor mai vinde dosarele cui d„ mai mult, cu motiv„ri penibile, care desfid materia Ónv„țat„ Ón anul I de facultate.

Voi reveni cu exemple de “justiție”, la momentul potrivit.

momentan, (re)citiĢi

Cand Curtea Constitutionala ne da fiori…

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares