Ca avocat, eram obișnuit cu ideea c intrarea n Barou este grea, dar intrarea n magistratur este aproape imposibil, dac nu ai “pilele” necesare… de unde și calitatea – de multe ori jalnic, a actului de justiție din Romnia.

Povesteam cu niște ani n urm c, aflndu-m n biroul unui amic, procuror la Parchetul de pe lng nalta Curte de Casație și Justiție, un coleg de-al lui, tot procuror (cu vechime bun n profesie), venise atunci cu chestionarele ce constituiser subiectele de examen pentru intrarea n Magistratur. Pn la aducerea inculpatului ce trebuia audiat (și care ntrzia), ne-am apucat, cu toții, mai n glum, mai n serios, s rezolvm grilele. Rezultatul ? Nici unul dintre noi, cei de faț (avocat, dar și procurori, n funte cu șeful biroului respectiv – vechime 12 ani de procuror), NU AM SCOS NOTA MINIM DE ADMITERE !!!

Iat c uneori, adevrul iese la iveal și cu situații precum cea a fostuluijudecator Balasz Arpad(foto)pana nu demult purtator de cuvant al Tribunalului Salaj ! Acesta s-a pensionat in luna septembrie din magistratura, la capatul a 30 de ani de experienta juridica, lucrand in perioada 1981 – 1993 ca jurisconsult, iar din 1993 pana anul acesta fiind judecator la Tribunalul Salaj.

In ciuda indelungatei sale experiente in domeniul juridic, magistratul nu a reusit sa promoveze examenul de intrare in randul avocatilor definitivi, fiind respins cu media 4,05. Cele mai mari probleme le-a avut la proba de drept penal, unde a fost notat cu 2, judecatorul fiind specializat, in activitatea sa de la Tribunalul Salaj, pe litigii de munca. Probabil c la examen, acest judector a stat n banc cufostul ef al Poliiei Neam, Aurelian oric, altfel nu se explic cum dou astfel de “somitți” n domeniul juridic au luat aceeași not: 4. Or fi copiat dup Bul la examen ! 🙂

Acum, nu contest c examenul organizat in luna octombrie de Institutul National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor a fost greu. Probabil c nici eu nu aș fi luat acest examen draconic, fr o pregtire temeinic, chiar și acum, dup aproape 11 ani de avocatur. Dar un judector cu 30 de ani de meserie, prins pe picior greșit… !? Curat murdar, coane Fnic !

Ce vreau s spun este c nu sunt curați nici de-o parte, nici de alta. Șpgi și intervenții au fost și la intrarea n Barou, dar mai ales la Magistratur.

Dar m-am sturat s vd intrați n Barou judectori sau procurori “pensionați”, care au trecut de la “onorabila” activitate de primire a șpgii, la cea de distribuire a ei, n calitate de foști colegi “de ncredere” ai actualilor magistrați.

Cu siguranț, fiind prea obișnuiți s primeasc, personajele de felul celor artate mai sus au uitat s și “dea”, de intrare n Barou… Plus c unii crocodili din avocatur, deja rodai pe astfel de practici, nu prea suport concurena, c deh… grunele sunt puine, iar sacii, numrai ! 🙂

 

 

 

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *