Ca avocat, eram obișnuit cu ideea că intrarea în Barou este grea, dar intrarea în magistratură este aproape imposibilă, dacă nu ai “pilele” necesare… de unde și calitatea – de multe ori jalnică, a actului de justiție din România.

Povesteam cu niște ani în urmă că, aflându-mă în biroul unui amic, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, un coleg de-al lui, tot procuror (cu vechime bună în profesie), venise atunci cu chestionarele ce constituiseră subiectele de examen pentru intrarea în Magistratură. Până la aducerea inculpatului ce trebuia audiat (și care întârzia), ne-am apucat, cu toții, mai în glumă, mai în serios, să rezolvăm grilele. Rezultatul ? Nici unul dintre noi, cei de față (avocat, dar și procurori, în funte cu șeful biroului respectiv – vechime 12 ani de procuror), NU AM SCOS NOTA MINIMĂ DE ADMITERE !!!

Iată că uneori, adevărul iese la iveală și cu situații precum cea a fostului judecator Balasz Arpad (foto) pana nu demult purtator de cuvant al Tribunalului Salaj ! Acesta  s-a pensionat in luna septembrie din magistratura, la capatul a 30 de ani de experienta juridica, lucrand in perioada 1981 – 1993 ca jurisconsult, iar din 1993 pana anul acesta fiind judecator la Tribunalul Salaj.

In ciuda indelungatei sale experiente in domeniul juridic, magistratul nu a reusit sa promoveze examenul de intrare in randul avocatilor definitivi, fiind respins cu media 4,05. Cele mai mari probleme le-a avut la proba de drept penal, unde a fost notat cu 2, judecatorul fiind specializat, in activitatea sa de la Tribunalul Salaj, pe litigii de munca. Probabil că la examen, acest judecător  a stat în bancă cu fostul șef al Poliției Neamț, Aurelian Șoric, altfel nu se explică cum două astfel de “somități” în domeniul juridic au luat aceeași notă: 4. Or fi copiat după Bulă la examen ! 🙂

Acum, nu contest că examenul organizat in luna octombrie de Institutul National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor a fost greu. Probabil că nici eu nu aș fi luat acest examen draconic, fără o pregătire temeinică, chiar și acum, după aproape 11 ani de avocatură. Dar un judecător cu 30 de ani de meserie, prins pe picior greșit… !? Curat murdar, coane Fănică !

Ce vreau să spun este că nu sunt curați nici de-o parte, nici de alta. Șpăgi și intervenții au fost și la intrarea în Barou, dar mai ales la Magistratură.

Dar m-am săturat să văd intrați în Barou judecători sau procurori “pensionați”, care au trecut de la “onorabila” activitate de primire a șpăgii,  la cea de distribuire a ei, în calitate de foști colegi “de  încredere” ai actualilor magistrați.

Cu siguranță, fiind prea obișnuiți să primească, personajele de felul celor arătate mai sus au uitat să și “dea”, de intrare în Barou… Plus că unii crocodili din avocatură, deja rodați pe astfel de practici, nu prea suportă concurența, că deh… grăunțele sunt puține, iar sacii, numărați ! 🙂

 

 

 

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares