Copil

Foto: Mugur Varzariu / Intact Images

Legea privind regimul juridic al adopiei a fost modificat de Parlament, iar forma adoptat permite adopiile internaionale i adopiile de ctre homosexuali.

Votul final a fost dat miercuri, n plenul Camerei Deputailor. Nu s-a adoptat niciun amendament la varianta care a ieit din Comisia Juridic a Camerei Deputailor, unde proiectul propus de Guvern a fost serios amendat, pentru a fi n consonan cu prevederile noului Cod Civil.

Interesant este c proiectul propus de Guvern a fost plin de erori de logic, de sintax i gramaticale, dup cum a sesizat Consiliul Legislativ. Iat nc un argument n defavoarea adoptrii legilor prin asumarea rspunderii.

Dar Consiliul Legislativ a mai remarcat un aspect careNUa fost corectat de parlamentari: cetenii romni devin defavorizai la adopie, n faa cetenilor strini. Iat de ce: cetenii romni sunt obligai s stea efectiv n arminim 9 luni din cele 12 luni dinaintea adopiei. n schimb, n cazul adopiilor internaionale, prinii adoptivi au doar obligaia de a se deplasa n Romnia i de a rmne aicio lunnaintea adopiei.

Stoparea adopiilor internaionale a fost una dintre condiiile de preaderare ale Romniei la Uniunea European. nainte de ctigarea primului mandat de preedinte, Traian Bsescu a fcut carier criticnd comerul cu copii practicat de guvernarea Nstase chiar i dup instituirea Moratoriului asupra adopiilor internaionale.

Statele Unite au exercitat presiuni constante pentru reluarea adopiilor internaionale, dar Romnia a fost obligat s-i respecte angajamentul luat fa de Uniunea European. Telegramele Wikileaks au consemnat o serie de discuii ntre oficiali ai SUA i cei romni pe tema adopiilor internaionale, americanii exprimndu-i nemulumirea c nu s-au nregistrat progrese n mandatul Triceanu.

n primul an de mandat al guvernrii Boc, noua conducere a Oficiului Romn pentru Adopii (ORA) a propus modificarea legislaiei, pentru reluarea adopiilor internaionale. Emil Boc a anunat c nu va promova proiectul. Doi ani mai trziu, ns, viziunea s-a schimbat i, iat, s-a liberalizat, din nou, exportul copiilor.

De notat c msura a fost adoptat cu o larg majoritate, chiar i parlamentarii PNL votnd n favoarea relurii adopiilor.

Deputatul liberal Alina Gorghiu, secretar al Comisiei Juridice a Camerei inferioare a Parlamentului, motiveaz: „S-a constatat c regimul adopiilor nu funciona. Iar aceast lege, chiar dac rmne perfectibil, este un progres. Trebuie s se flexibilizeze procedurile de adopie, s nu rmn atia copii instituionalizai pn ce ajung la vrste cnd deja adopia devine foarte dificil”.

Un alt aspect controversat al proiectului este cel legat de orientarea sexual a prinilor adoptivi. Teoretic, legea nu le permite cuplurilor de homosexuali s adopte copii, ns limitarea este interpretabil, legat de cea din Codul Civil, care nu permite cstoriile ntre persoanele de acelai sex.

Legea ns nu limiteaz adopiile la cupluri. Orice persoan (teoretic singur) poate adopta. Iar orientarea sexual nu este o condiionalitate la adopia de ctre o persoan. Aceasta poate tri, fr a fi cstorit, cu o persoan de acelai sex. Deci, un copil adoptat poate fi crescut de un cuplu de homosexuali -a cror relaie nu este oficializat-, avndu-l, formal, doar pe unul dintre acetia drept printe.„Legea nu poate introduce discriminri legate de religia sau de orientarea sexual a adoptatorului. Ar fi mpotriva conveniilor internaionale la care Romnia este parte. Raiunea pentru care nu este permis adopia de ctre cuplurile de homosexuali nu este orientarea sexual a acestora, ci faptul c, n Codul Civil nu exist instituia cstoriei ntre persoane de acelai sex”, spune Alina Gorghiu.

Social-democratul Ciprian Nica, vicepreedintele Comisie Juridice se declar, la rndul su, mulumit de noua lege: „E bine c mcar cuplurile de homosexuali nu pot adopta. Am fost la un pas de a avea i cstorii ntre persoane de acelai sex.Cnd s-a dezbtut Codul Civil s-a ncercat legiferarea cuplurilor de homosexuali i nu a trecut, pentru c Bogdan Ciuc (vicepreedinte al Comisiei Juridice, PNL) i cu mine ne-am opus categoric”.

Sursa: Jurnalul.ro

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.