România reia adopțiile internaționale. Homosexualii pot adopta copii – dar individual, nu în cuplu

Copil

 Foto: Mugur Varzariu / Intact Images

Legea privind regimul juridic al adopției a fost modificată de Parlament, iar forma adoptată permite adopțiile internaționale și adopțiile de către homosexuali.

Votul final a fost dat miercuri, în plenul Camerei Deputaților. Nu s-a adoptat niciun amendament la varianta care a ieșit din Comisia Juridică a Camerei Deputaților, unde proiectul propus de Guvern a fost serios amendat, pentru a fi în consonanță cu prevederile noului Cod Civil.

Interesant este că proiectul propus de Guvern a fost plin de erori de logică, de sintaxă și gramaticale, după cum a sesizat Consiliul Legislativ. Iată încă un argument în defavoarea adoptării legilor prin asumarea răspunderii.

Dar Consiliul Legislativ a mai remarcat un aspect care NU a fost corectat de parlamentari: cetățenii români devin defavorizați la adopție, în fața cetățenilor străini. Iată de ce: cetățenii români sunt obligați să stea efectiv în țară minim 9 luni din cele 12 luni dinaintea adopției. În schimb, în cazul adopțiilor internaționale, părinții adoptivi au doar obligația de a se deplasa în România și de a rămâne aici o lună înaintea adopției.

Stoparea adopțiilor internaționale a fost una dintre condițiile de preaderare ale României la Uniunea Europeană. Înainte de câștigarea primului mandat de președinte, Traian Băsescu a făcut carieră criticând comerțul cu copii practicat de guvernarea Năstase chiar și după instituirea Moratoriului asupra adopțiilor internaționale.

Statele Unite au exercitat presiuni constante pentru reluarea adopțiilor internaționale, dar România a fost obligată să-și respecte angajamentul luat față de Uniunea Europeană. Telegramele Wikileaks au consemnat o serie de discuții între oficiali ai SUA și cei români pe tema adopțiilor internaționale, americanii exprimându-și nemulțumirea că nu s-au înregistrat progrese în mandatul Tăriceanu.

În primul an de mandat al guvernării Boc, noua conducere a Oficiului Român pentru Adopții (ORA) a propus modificarea legislației, pentru reluarea adopțiilor internaționale. Emil Boc a anunțat că nu va promova proiectul. Doi ani mai târziu, însă, viziunea s-a schimbat și, iată, s-a liberalizat, din nou, exportul copiilor.

De notat că măsura a fost adoptată cu o largă majoritate, chiar și parlamentarii PNL votând în favoarea reluării adopțiilor.

Deputatul liberal Alina Gorghiu, secretar al Comisiei Juridice a Camerei inferioare a Parlamentului, motivează: „S-a constatat că regimul adopțiilor nu funcționa. Iar această lege, chiar dacă rămâne perfectibilă, este un progres. Trebuie să se flexibilizeze procedurile de adopție, să nu rămână atâția copii instituționalizați până ce ajung la vârste când deja adopția devine foarte dificilă”.

Un alt aspect controversat al proiectului este cel legat de orientarea sexuală a părinților adoptivi. Teoretic, legea nu le permite cuplurilor de homosexuali să adopte copii, însă limitarea este interpretabilă, legată de cea din Codul Civil, care nu permite căsătoriile între persoanele de același sex.

Legea însă nu limitează adopțiile la cupluri. Orice persoană (teoretic singură) poate adopta. Iar orientarea sexuală nu este o condiționalitate la adopția de către o persoană. Aceasta poate trăi, fără a fi căsătorită, cu o persoană de același sex. Deci, un copil adoptat poate fi crescut de un cuplu de homosexuali -a căror relație nu este oficializată-, avându-l, formal, doar pe unul dintre aceștia drept părinte. „Legea nu poate introduce discriminări legate de religia sau de orientarea sexuală a adoptatorului. Ar fi împotriva convențiilor internaționale la care România este parte. Rațiunea pentru care nu este permisă adopția de către cuplurile de homosexuali nu este orientarea sexuală a acestora, ci faptul că, în Codul Civil nu există instituția căsătoriei între persoane de același sex”, spune Alina Gorghiu.

Social-democratul Ciprian Nica, vicepreședintele Comisie Juridice se declară, la rândul său, mulțumit de noua lege: „E bine că măcar cuplurile de homosexuali nu pot adopta. Am fost la un pas de a avea și căsătorii între persoane de același sex. Când s-a dezbătut Codul Civil s-a încercat legiferarea cuplurilor de homosexuali și nu a trecut, pentru că Bogdan Ciucă (vicepreședinte al Comisiei Juridice, PNL) și cu mine ne-am opus categoric”.

Sursa: Jurnalul.ro

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *