ncepnd cu data de 17 noiembrie anul acesta, romnii nu vor mai putea cumpra dect igri care se sting singure. Cu toate acestea, efectul lor asupra organismului uman nu este suficient studiat, atrag atenia specialitii.
Decizia de a nlocui igrile obinuite cu cele care se sting singure a fost luat, n primul rnd, pe considerente socio-economice, pentru a reduce numrul de incendii produse de igrile uitate aprinse. Ideea de a introduce pe pia igrile RIP (de la Reduced Ignition Propensity – Tendin Sczut de Aprindere) a pornit de pe continentul nord-american. Directiva a fost apoi adoptat de Uniunea European i, de anul acesta, de Romnia. Problema este c nu au fost fcute suficiente studii care s arate efectele acestor igri asupra sntii. „Atunci cnd s-a luat aceast decizie, problemele legate de sntate au fost puse pe planul secund”, spune medicul pneumolog Magda Ciobanu de la Institutul de pneumologie „Marius Nasta” din Bucureti.

Nivel de toxicitate crescut

Potrivit medicului Magda Ciobanu, au fost fcute la un moment dat unele studii n acest sens, primul mai serios fiind realizat la coala de Sntate Public a Universitii „Harvard” din SUA. Cercettorii au observat c n fumul produs de aceste igri se gsesc substane toxice precum gudron, dioxid de carbon, dar i ali compui cancerigeni n cantiti mai mari dect n igrile obinuite. Cu toate acestea, s-a considerat c diferenele sunt nesemnificative i s-a spus c oricum igara este toxic. n plus, au mai fost realizate unele cercetri prin care s-a testat ce conine fumul produs de RIP, ns nu s-a studiat efectul inhalrii lui asupra organismului uman. „De exemplu, n cazul igrilor light, unele studii arat c inhalarea fumului nu modific concentraia de nicotin din snge i din urin, ns se modific concentraia de alte substane coninute de igar ce ajung n organism. Dar pentru alte tipuri de igri nu s-au fcut astfel de studii i, deci, nu exist baz tiinific care s arate dac sunt mai nocive sau nu dect igrile normale. Cu siguran, exist multe semne de ntrebare”, mai spune medicul Magda Ciobanu.

Sursa:http://www.adevarul.ro/life/sanatate/fumat-tigara-RIP_0_542346027.html

Comentariu rapcea.ro:

Nu era suficient ca tigarile prin natura lor sunt foarte toxice…. mai trebuia sa primeasca si “titlul onorific” de R.I.P ( rest in peace) !
Sincer, cine se apropie de astfel de tigari este inconstient 🙂

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *