Începând cu data de 17 noiembrie anul acesta, românii nu vor mai putea cumpăra decât țigări care se sting singure. Cu toate acestea, efectul lor asupra organismului uman nu este suficient studiat, atrag atenția specialiștii.
Decizia de a înlocui țigările obișnuite cu cele care se sting singure a fost luată, în primul rând, pe considerente socio-economice, pentru a reduce numărul de incendii produse de țigările uitate aprinse. Ideea de a introduce pe piață țigările RIP (de la Reduced Ignition Propensity – Tendință Scăzută de Aprindere) a pornit de pe continentul nord-american. Directiva a fost apoi adoptată de Uniunea Europeană și, de anul acesta, de România. Problema este că nu au fost făcute suficiente studii care să arate efectele acestor țigări asupra sănătății. „Atunci când s-a luat această decizie, problemele legate de sănătate au fost puse pe planul secund”, spune medicul pneumolog Magda Ciobanu de la Institutul de pneumologie „Marius Nasta” din București.

Nivel de toxicitate crescut

Potrivit medicului Magda Ciobanu, au fost făcute la un moment dat unele studii în acest sens, primul mai serios fiind realizat la Școala de Sănătate Publică a Universității „Harvard” din SUA. Cercetătorii au observat că în fumul produs de aceste țigări se găsesc substanțe toxice precum gudron, dioxid de carbon, dar și alți compuși cancerigeni în cantități mai mari decât în țigările obișnuite. Cu toate acestea, s-a considerat că diferențele sunt nesemnificative și s-a spus că oricum țigara este toxică. În plus, au mai fost realizate unele cercetări prin care s-a testat ce conține fumul produs de RIP, însă nu s-a studiat efectul inhalării lui asupra organismului uman. „De exemplu, în cazul țigărilor light, unele studii arată că inhalarea fumului nu modifică concentrația de nicotină din sânge și din urină, însă se modifică concentrația de alte substanțe conținute de țigară ce ajung în organism. Dar pentru alte tipuri de țigări nu s-au făcut astfel de studii și, deci, nu există bază științifică care să arate dacă sunt mai nocive sau nu decât țigările normale. Cu siguranță, există multe semne de întrebare”, mai spune medicul Magda Ciobanu.

Sursa: http://www.adevarul.ro/life/sanatate/fumat-tigara-RIP_0_542346027.html

Comentariu rapcea.ro:

Nu era suficient ca tigarile prin natura lor sunt foarte toxice…. mai trebuia sa primeasca si “titlul onorific” de R.I.P ( rest in peace) !
Sincer, cine se apropie de astfel de tigari este inconstient 🙂

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares