Grecia: Evreii sunt ingrijorati de acceptarea in guvernul de unitate nationala a “extremistilor antisemiti”

Georgios Karatzaferis, liderul LAOS

Organizațiile evreiești internaționale și-au exprimat îngrijorarea legată de prezența în noul guvern de unitate națională de la Atena a celor de la LAOS (Adunarea Ortodoxă Populară), un “partid de extremă dreapta și antisemit”.

Noul cabinetul interimar, condus de Lucas Papademos după demisia premierului George Papandreou, s-a întrunit vineri pentru prima oară, după ce jurămintele de instalare în funcție au fost depuse cu o zi înainte. Rolul principal al noului guvern este acela de a aplica măsuri dure de austeritate și de a tempera efectele crizei politico-economice care au zguduit Grecia și care amenință întreaga zonă euro.

“Suntem profund îngrijorați de prezența în noul guvern de unitate națională a extremiștilor de la LAOS, conduși de Georgios Karatzaferis”, se arată într-un comunicat al celor de la Comitetul Evreiesc American (AJC).

Karatzaferis, patronul unui post de televiziune și membru al parlamentului european, are o istorie a declarațiilor controversate. Acesta a afirmat că evreii ar fi implicați în atentatele teroriste împotiva turnurilor gemene din 11 septembrie 2001, deoarece “angajații evrei nu s-au prezentat la servici în birourile din clădirile care s-au prăbușit în acea zi”. Cu altă ocazie, l-a provocat pe ambasadorul Israelului în Grecia la o dezbatere pe tema holocaustului și a “miturilor Auschwitz și Dachau”.

“Îi îndemnăm pe conducătorii Greciei, ocupați pe bună dreptate cu soluționarea crizei economice, să nu permită astfel de derapaje bigote și antisemite la nivel înalt”, se mai spune în comunicatul AJC.

Partidul LAOS a fost fondat în anul 2000 și a obținut puțin peste 5 procente din totalul voturilor la ultimele alegeri parlamentare din 2009. Formațiunea naționalistă s-a alăturat socialiștilor și conservatorilor în guvernul de unitate națională, obținând două posturi ministeriale.

Unul dintre aceste posturi a revenit lui Adonis Georgiadis, responsabil de flota comercială a țării, a promovat în trecut cartea controversată “Evreii: Adevărul adevărat”. Lucrarea a fost descrisă de Comitetul Central al Comunităților Evreiești din Grecia (KIS) drept “o carte defăimătoare, antisemită și în care evreii sunt numiți ‘suboameni’ și amenințați cu exterminarea”. 

Sursa: FrontPress.ro

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *