Doctorul Young este consultantul nutriționist al mai multor persoane publice, printre care  și Hillary Clinton

FOTO: MARIAN ILIESCU

Doctorul Young este consultantul nutriționist al mai multor persoane publice, printre care și Hillary Clinton

Cu un nume predestinat, Young (tânăr), celebrul medic american și-a dedicat peste 20 de ani din viață descoperirii rețetei care să țină boala și bătrânețea la distanță.

„Dr. Young”, cum i se spune, a introdus noțiunea de alimentație alcalină și a demonstrat cu argumente solide că echilibrarea pH-ului organismului poate face minuni pentru sănătate. A fost fascinat să afle că și în folclorul poporului român există un basm despre „tinerețea fără bătrânețe și viața fără de moarte”, idee care l-a urmărit pe parcursul întregii sale cariere în cercetare. Mi-a promis că
va învăța să spună asta în română.

„Weekend Adevărul”: Bun venit în România! Ne-ați mai vizitat și în urmă cu doi ani. De data aceasta, cu ce ocazie?

Dr. Robert O. Young: Da, așa este. M-am întors de data aceasta pentru a împărtăși mai multe dintre concluziile cercetărilor mele și pentru că de curând am inaugurat la Budapesta o fabrică, un depozit și un lanț de distribuție pentru câteva dintre produsele nutraceutice (n.r. – suplimente alimentare) create de mine. Sper să existe o cerere în acest sens și în România.

Trei dintre cărțile dvs., Miracolul pH-ului pentru slăbire“, „Dieta Young – Miracolul pH pentru o sănătate perfectă” și „Dieta Young pentru bolnavii de diabet”, se găsesc în librăriile din România. Poate un cititor obișnuit, doar aplicând ceea ce scrieți în aceste cărți să-și îmbunătățească starea de sănătate?

Da, acesta este și motivul pentru care aceste cărți au fost scrise, am încercat să simplificăm știința, astfel încât toată lumea să poată înțelege cum funcționează. În aceste cărți le aduc argumente oamenilor de ce este important să mănânce ­într-un anume fel și să trăiască într-un anume fel.

” Intestinul este regiunea din corp unde are loc cu adevărat creația, aici se pot produce celule stem embrionare. “

Care sunt principiile de bază explicate de dvs. în aceste cărți?

Principiile de bază se referă la două descoperiri majore: prima dintre ele este aceea că organismul uman a fost creat să aibă o compoziție alcalină la bază, iar pentru a fi sănătoși, trebuie să ne păstrăm această alcalinitate. A doua premisă este aceea că toate funcțiile fiziologice, respirația, mișcarea, inclusiv gândirea, au efect de acidifiere. Iar dacă noi nu eliminăm eficient acești acizi prin procesele de excreție – transpirație, urinare, defecare -, acumularea acestor acizi în spațiile interstițiale și în organe duce la îngrășare, la ­boli și la îmbătrânire prematură. De altfel, metafora, analogia simplă cu care începe cartea „Miracolul pH-ului” te pune în fața următoarei probleme: dacă ai un acvariu cu un pește, iar peștele se îmbolnăvește, ce faci,
tratezi peștele sau schimbi apa? Tu ce ai face?

Eu aș începe cu schimbarea apei. (reporterul)

Daa! A doua problemă pe care o ridic se referă la modalitatea de tratament aplicată de știința medicală astăzi: ce fac ei, schimbă apa sau tratează peștele? Pe scurt, dacă mă întrebi care sunt diferențele, metodele medicale obișnuite tratează simptomele, eu tratez cauzele.

Pare că dețineți secretele la care râvnește omenirea dintotdeauna: viață sănătoasă și tinerețe prelungită. 

Da, denumesc acest stil de viață și de alimentație miracolul pH-ului pentru a le explica oamenilor care le sunt posibilitățile. Știu că există mulți factori care duc la îmbolnăvire și este greu să-i controlăm pe toți, dar, până la urmă, sănătatea și viața pot fi o alegere, așa cum boala și moartea pot fi o alegere.

Vorbiți-ne, vă rog, despre unul dintre aceste secrete, apa alcalinizată și ionizată.

Indiferent că este vorba despre o persoană sănătoasă, care vrea să-și păstreze sănătatea, sau despre o persoană care este în fața unei provocări, precum diabetul insulinodependent sau chiar un cancer în fază incipientă, apa alcalină reprezintă un început al procesului de refacere, de remisie. Oricât de sănătos te-ai considera, apa alcalină îți poate îmbunătăți starea. Îi poate ajuta pe bolnavii de cancer să-și învingă boala, îi poate ajuta pe bolnavii de diabet să nu mai depindă de tratamentul cu insulină, dar și o persoană care face sport să-și îmbunătățească performanțele.

Primul pas ar fi să se asigure că organele excretoare funcționează la parametrii normali, că pot asigura eliminarea toxinelor. În același timp, ar trebui să se crească nivelul de hidratare al organismului cu apă ionizată. Ionizarea se poate face în sens acid sau în sens bazic. Atunci când ionizezi ceva, îi crești capacitatea electrică și reactivitatea la electricitate.

În cazul apei alcalinizate și ionizate, noi îi mărim capacitatea electrică astfel încât să se ajungă la un pH de 9,5, pe o scală de la 1-14, 7,2 fiind pH-ul neutru. Dar întotdeauna când bei apă alcalinizată și ionizată pentru a stimula capacitatea de eliminare a toxinelor, ar trebui să ai, în paralel, o dietă bazată pe fructe și legume verzi. Și recomand ca aceste vegetale să fie consumate sub formă de suc sau de piure. De altfel, în cadrul programelor noastre de detoxifiere, pacienții consumă într-o primă etapă numai hrană lichidă, mai ușor de asimilat.

” Alimentele acide distrug neuronii din intestine. Și trebuie să știți că avem mai mulți neuroni în intestine decât avem în creier. “

Totuși, nu se pierd astfel o parte din fibrele pe care aceste vegetale le-ar aduce organismului consumate ca atare?

Într-adevăr, consumate ca atare, fructele și legumele ajută la curățarea intestinului de reziduuri. Asta pe de o parte. Pe de altă parte însă, pentru persoanele care sunt constipate, mai multe fibre ajunse în intestin ar putea îngreuna situația, pentru că ar fi mai multă materie de eliminat. De altfel, în cadrul programelor de detoxifiere, le recomand pacienților mei un aport scăzut de fibre.

Cum rămâne atunci cu recomandarea nutriționiștilor de a consuma cât mai multe fructe și legume?

Nu poți spune, pur și simplu, mănâncă mai multe fructe și legume, pentru că există fructe și legume acide și fructe și legume alcaline. De exemplu, ananasul, perele sau portocalele sunt fructe acide. De ce? Pentru că au conținut mare de zaharuri. Să nu uităm că majoritatea oamenilor sunt dependenți de zahăr, iar mai mult zahăr înseamnă mai mult acid. Or, mai mult acid înseamnă mai multe daune provocate intestinelor. Pe de altă parte, lămâia, lime-ul și grepfrutul sunt fructe alcaline, deși multă vreme au fost considerate acide din cauza acidului citric din compoziție. Însă ele au un conținut redus de zaharuri și multe săruri de potasiu în compoziție, ceea ce le face alcaline.

Despre obiceiul de a bea suc de portocale la micul dejun ce părere aveți?

Portocalele sunt fructe acide ce conțin acid citric și fructoză. Iar fructoza este o neurotoxină, care se poate fragmenta și produce multe daune în organism. Pe scurt, nu există suficiente componente minerale în portocale ca să compenseze acțiunea acidului citric. În urma cercetărilor, am ajuns la concluzia că un singur pahar cu suc de portocală sau de mere anesteziază acțiunea sistemului imunitar timp de cinci ore.

Deci, este mai bine să consumăm fructele ca atare sau sub formă de sucuri?

Fructele întregi sunt forme de energie vie, intactă. Cu cât le prelucrăm mai mult, ele își pierd această proprietate. De altfel, asta se întâmplă cu toate alimentele prelucrate industrial. Rezumându-mă la fructe, ar trebui să le preferăm pe cele întregi și alcaline. Însă, într-o primă etapă, pentru a le putea asimila mai ușor, ar trebui să le consumăm sub formă de sucuri sau de piureuri. De aceea, sucurile alcaline vor fi cu atât mai ușor de asimilat la nivelul intestinului subțire prin intermediul cililor cu care sunt căptușiți pereții lui. În felul acesta, chimul alimentar (ceea ce rezultă din prelucrarea digestivă) se transformă în celule stem embrionare, crescând capacitatea de refacere a organismului. Aceasta este zona din corp unde are loc cu adevărat creația. Nu putem produce celule embrionare din hrană solidă, pentru asta avem nevoie de hrană lichidă și alcalină.

Pe scurt, așa se produce vindecarea…

Da, vindecarea trebuie să se întâmple din interior spre exterior. Bolile, indiferent că sunt oftalmologice, pulmonare sau neurologice, se produc din cauza problemelor care au loc la interior. Evident, mai puțin bolile respiratorii, care apar pe fondul fumatului sau poluării. În afara acestor boli, celelalte vin din interiorul nostru, cu precădere din tubul digestiv. Aceste alimente sunt atât de acide încât distrug neuronii din intestine. Și trebuie să știți că avem mai mulți neuroni în intestine decât avem în creier.

Asta ar putea fi o explicație pentru acțiunile unora dintre noi…

Daa!! De aceea sunt atâtea probleme la Washington D.C. (râde). Unii dintre politicienii noștri sunt constipați.

” Dacă nu ai timp să faci mișcare, atunci vei fi nevoit să-ți găsești timp să mori. “

” Avem atâtea probleme la Washington D.C. pentru că unii dintre politicienii noștri sunt constipați. “

„Dieta Young nu este o dietă, ci un mod de a fi”

În ce constă, pe scurt, dieta Young?

Frumusețea acestei diete vine din faptul că nu este o dietă, ci un mod de a fi. Prin adoptarea acestui mod de alimentație, poți mânca oricând și oricât vrei, pentru că nu se bazează pe calcularea numărului de calorii, ci pe ideea de a mânca doar anumite alimente. Acestea trebuie să fie în stare brută, cât mai puțin preparate la foc și, de preferat, organice, cât mai puțin tratate chimic. Știu că este greu în România, dar trebuie să faci tot posibilul pentru sănătatea ta. De asemenea, trebuie să predomine legumele verzi, pentru că acestea sunt cele mai bogate în clorofilă. Iar clorofila ajută la producerea sângelui de care au nevoie toate țesuturile din organism.

Dați-ne, vă rog, niște trucuri să ne păstrăm alcalinitatea organismului și, implicit, sănătatea fără a investi nici prea ­mulți bani, nici prea mult timp.

Un truc ar fi ca atunci când te simți lipsit de energie, când simți nevoia să mănânci ceva dulce, să-ți presari puțină sare de mare (grunjoasă) în căușul palmei, să o mănânci și să bei apă. Îți va crește nivelul de energie și nu vei mai simți nevoia să mănânci dulciuri. Alt truc ar fi să mănânci zilnic salate peste care să pui ulei de măsline extravirgin, iar secretul este să pui multă sare peste aceste salate. Sarea este cheia pentru energie. Sarea îți ridică nivelul de energie, zahărul te lasă fără energie. Dar sarea trebuie să fie naturală, indiferent că este din mare sau din salină.

Asta este o surpriză! Credeam că excesul de sare este nociv…

Da, sarea este periculoasă dacă ai acidoză (aciditate mare în organism) sau dacă ești constipat. Totuși sarea este elementul de bază pentru alcalinizare.

Ce rol are sportul în procesul de alcalinizare?

Dacă nu ai timp să faci mișcare, atunci vei fi nevoit să-ți găsești timp să mori. Corpul nostru a fost proiectat să se miște. Mușchii gambei sunt inima sistemului nostru limfatic. Când ei se contractă, împing limfa de jos în sus, iar aceasta adună toxinele din toate țesuturile și, întorcându-se, le aduce către aparatul excretor. De aceea, mișcarea este foarte importantă.

Dar cât sport, prea mult sport nu produce creșterea nivelului de aciditate?

Recomand minimum o oră de mișcare pe zi. Important atunci când faci exerciții este să transpiri, dacă nu transpiri, nu faci exerciții. Cel de-al treilea rinichi pe care îl avem este pielea noastră și trebuie să-l ajutăm să funcționeze.

CV      

– Pionier în nutriția alcalină

– Numele: Robert O. Young
– Data nașterii: 6 martie 1952
– Starea civilă:  căsătorit, are trei copii
– Studiile și cariera:
– În 1970 a obținut diploma în biologie și în business la Universitatea din Utah.
– În 1993 a finalizat masteratul în nutriție la Colegiul American din Birmingham, Alabama.
– În 1995 își începe doctoratul în chimie și în biologie la Colegiul Clayton.
– În 1999 își ia doctoratul în naturopatie – un sistem medical complet și coerent ce pune accent pe stimularea mecanismelor naturale de vindecare a corpului.
– Este membru al Socie­tății Americane de Microbiologie, al Asociației Americane de Naturopatie și membru de onoare al Asociației de Sănătate Holistică din Connecticut.
– Este autor al mai multor cărți de nutriție și de medicină alternativă, traduse în 17 limbi și vândute în peste un million de exemplare.
– Locuiește în: Alpine, Utah, SUA

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares