Zece dintre cele 26 de state membre UE (fr Romnia) aplic restricii cetenilor romni pe piaa muncii, acestora adugndu-li-se i alte state europene precum Norvegia sau Elveia.

Libera circulaie pe piaa muncii este un drept fundamental care permite cetenilor unui stat membru al UE s munceasc ntr-un alt stat membru al UE n aceleai condiii ca i cetenii statului membru gazd. Potrivit legislaiei comunitare, este posibil restricionarea liberei circulaii pe piaa muncii pentru cetenii din statele nou-intrate n UE. Restriciile pot fi aplicate pentru o perioad de maximum 7 ani, astfel c, n cazul Romniei i Bulgariei, limitrile impuse pe piaa muncii mai pot fi meninute pn cel mai trziu la 1 ianuarie 2014.

Tratatul de aderare la UE prevede o revizuire a restriciilor impuse pe piaa muncii pn la 31 decembrie 2011, cnd rile care nc menin limitrile trebuie s notifice Comisia European n privina unei decizii.

rile UE care aplic n continuare restricii romnilor pe piaa muncii, la cinci ani de la aderarea la Uniune sunt: Austria, Belgia, Frana, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie i Olanda. Spania, care alturi de Portugalia, Ungaria i Grecia, renunase la aplicarea restriciilor ncepnd cu 1 ianuarie 2009, a decis reintroducerea acestora n var, motivnd raiuni economice legate de rata de omaj la nivel naional de aproximativ 20%. Pn n prezent, Marea Britanie i Olanda au anunat prelungirea restriciilor pn la sfritul lui 2013.

Potrivit datelor EURES, romnii i bulgarii care doresc s munceasc n Austria au n continuare nevoie de un permis de munc (Beschftigungsbewilligung), ce trebuie solicitat de ctre angajator. Odat ce lucrtorul a fost angajat legal pe o perioad de un an, accesul liber pe piaa muncii va fi confirmat de ctre Serviciul Pieei Muncii (Arbeitsmarktservice) competent la nivel local. Membrii de familie care locuiesc n Austria vor avea drept la acces liber pe piaa muncii numai dup 18 luni. Acest drept expir n cazul prsirii Austriei pentru o perioad care nu are caracter temporar.

n Belgia, potrivit datelor EURES, restriciile pentru romni se vor menine, cel puin pn la 31 decembrie 2011. Pentru a putea munci n Belgia, romnii trebuie s se afle n posesia unui permis de munc. Pentru a obine permis de munc este necesar ca un angajator din Belgia s nainteze autoritilor competente o cerere pentru a obine autorizaia de munc pentru ceteanul n cauz. O dat ce autorizaia de ocupare este obinut de angajator, lucrtorul va obine i el permisul de munc.

Elveia nu este ar membr UE dar impune unele dintre cele mai dure restricii cetenilor romni. Astfel, cei care doresc s stea n aceast ar mai mult de trei luni au nevoie de permis de edere iar n cazul n care vor s se angajeze, romnii i bulgarii au nevoie i de un permis de munc, chiar i atunci cnd doresc s lucreze pe o perioad mai mic de trei luni. Restriciile se vor menine pn la 31 mai 2016 i ar putea fi prelungite pn n 2019. Practic, pn la 31 mai 2016, cetenilor bulgari i romni li se permite intrarea pe piaa muncii exclusiv sub rezerva a trei restricii: controlul respectrii principiului prioritii naionale (au prioritate cetenii elveieni i cetenii strinii aflai deja pe piaa elveian a muncii); controlul condiiilor de salarizare i de munc; numrul maxim, stabilit separat i mrit n fiecare an, al permiselor de edere de scurt durat i al permiselor de edere.

Frana a impus la rndul su restricii romnilor i bulgarilor pe piaa muncii, care vor fi meninute cel puin pn la 31 decembrie 2011. Potrivit EURES, angajatorii francezi pot beneficia de o procedur de introducere a minii de lucru strine simplificat pentru 61 de meserii repartizate n apte mari domenii de activitate. Un solicitant de munc nu poate veni n Frana spontan pentru a cuta un loc de munc. Piaa francez a muncii nefiind deschis, nscrierea la oficiile franceze pentru ocuparea forei de munc nu este posibil.

n Germania, romnii i bulgarii pot solicita un loc de munc numai dac dein un permis de munc UE eliberat de Bundesagentur fr Arbeit (Agenia Federal a Muncii) (BA) i pot fi angajai numai dac posed un astfel de permis. Cetenii noilor state membre au prioritate fa de cei din ri tere care ajung n Germania pentru a solicita un loc de munc. Nu mai este necesar ca aceti lucrtori s posede permis de edere, n conformitate cu Freizgigkeitsgesetz/EU (Regimul liberei circulaii/UE).

Irlanda menine la rndul su restriciile pe piaa muncii, astfel c romnii i bulgarii care vor s se angajeze vor avea n continuare nevoie de un permis de munc. Legislaia irlandez prevede ns c oricare dintre aceti ceteni care se aflau n Irlanda la data aderrii, respectiv la 1 ianuarie 2007, de cel puin 12 luni i care deineau un permis de munc valabil pentru aceast perioad, nu vor mai fi supui acestor restricii, ci, mpreun cu familiile lor, vor avea acces nelimitat la piaa forei de munc i la Serviciile naionale de ocupare a forei de munc.

n Italia, Guvernul aplic dispoziii tranzitorii pentru cetenii romni ncepnd de la data aderrii, la 1 ianuarie 2007. Nu exist nicio restricie ns n ceea ce privete muncitorii liber profesioniti. Dispoziiile tranzitorii prevd deschiderea pentru urmtoarele sectoare: agricultur, servicii hoteliere i turism; servicii casnice i servicii de ngrijire; construcii; inginerie; management i munc nalt calificat; munc sezonier.

Romnii care doresc s munceasc n Luxemburg sunt de asemenea nevoii s obin un permis de munc, aceast ar introducnd un regim tranzitoriu de la 1 ianuarie 2007. Autoritile luxemburgheze au decis ca n cazul anumitor sectoare permisul de munc s fie acordat cu bunvoin absolut resortisanilor bulgari i romni, n conformitate cu o procedur minimal i simplificat, fr ca obligativitatea permisului de munc s fie ns abolit. Sectoarele vizate de aceast deschidere sectorial sunt agricultura, viticultura i domeniul hotelier.

De asemenea, n Malta fiecare muncitor care vine din ara sa de origine are nevoie de un permis de munc pentru a putea intra pe piaa forei de munc.

Guvernul de la Londra, care a decis la rndul su aplicarea de restricii de la data aderrii Romniei i Bulgariei la UE, a anunat, miercuiri, c va prelungi aceste limitri pn la sfritul anului 2013. Marea Britanie va deveni astfel, unul dintre statele UE care au impus i meninut n cazul Romniei i Bulgariei perioada maxim de 7 ani de restricii. Guvernul olandez a decis de asemenea, sptmna trecut, s prelungeasc restriciile pentru romni i bulgari cu nc doi ani.

Spania reprezint un caz particular i o premier n UE. Dup ce a decis, iniial, n 2009, eliminarea restriciilor pe piaa muncii, Guvernul de la Madrid a revenit asupra deciziei n vara acestui an, limitnd accesul romnilor pe piaa muncii cu ncepere de la 1 august. Decizia Spaniei a fost aprobat de Comisia European, iar Guvernul de la Madrid a dat asigurri c este vorba despre o situaie temporar, generat de rata mare a omajului din Peninsula Iberic.

Sursa:Mediafax

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.