Președintele Băsescu a declarat, joi, că băncile statelor europene au obținut “profituri uriașe” în România, iar dacă se pregătesc să o lase nefinanțată în criză este “lipsă de fair play”, el spunând că vrea să creadă că statele venite mai târziu în UE nu vor fi puse să plătească “lăcomia” băncilor.

Șeful statului și-a exprimat “îngrijorarea” față de “comportamentul posibil” al unor bănci. “Vreau să cred că anunțul Băncii Centrale a Austriei privind scăderea fluxurilor de capital către statele din zona non-Euro a fost o eroare sau o neînțelegere a efectelor”, a adăugat Traian Băsescu.

“Vreau să nu fim în situația de a le aduce aminte prietenilor europeni cât au condiționat accesul României în UE de privatizarea sistemului bancar. Domnilor, ați obținut profituri uriașe în România din 2000 și până în 2009, iar azi dacă vă pregătiți cumva să lăsați economia românească nefinanțată în perioadă de criză, vom considera o lipsă de fair play în relația cu România. Vreau să cred că acest lucru nu se va întâmpla, că nu vom fi puși, țări care am venit mai târziu în UE, să plătim factura lăcomiei sistemelor bancare, a lăcomiei, a imprudenței, a lipsei de responsabilitate de pe vremea când dădeau credite cu buletinul. S-au creat mecanisme europene de capitalizare a băncilor și apelul meu este să apelați la aceste mecanisme, și nu la sugrumarea economiei românești, prin diminuarea fluxurilor de capital necesare atât bugetului de stat, cât și mai ales economiei private”, a avertizat președintele Băsescu.

Banca centrală a Austriei a prezentat, luni, un set de măsuri, acceptate de UniCredit Bank Austria, Erste și Raiffeisen Bank International, care prevăd ca în Europa de Est creșterea creditării asigurate de subsidiarele celor trei bănci să fie condiționată de dezvoltarea unei refinanțări locale sustenabile.

Noile instrucțiuni din partea Băncii Austriei condiționează avansul creditării la subsidiare de creșterea refinanțărilor locale, în principal prin depozite, dar și prin emisiuni pe piața locală și fonduri de la instituții supranaționale precum Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) sau Banca Europeană pentru Investiții.

“În viitor, susbsidiarele care sunt expuse în mod deosebit trebuie să se asigure că raportul dintre noile împrumuturi și refinanțarea locală (raportul dintre credite și depozite incluzând refinanțarea locală) să nu depășească 110%”, potrivit comunicatului Băncii Austriei.

Oficialii băncii centrale au declarat că instrucțiunile pentru cele trei bănci se vor aplica noilor afaceri.

Erste controlează în România Banca Comercială Română (BCR), UniCredit Bank Austria este prezentă prin UniCredit Țiriac Bank, iar RBI prin Raiffeisen Bank.

De pe Mediafax

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares