Ne facem partid și intrăm în circul politic!

Ce program aveți de Ziua Națională?

– Noua Dreaptă va organiza cel puțin patru manifestări dedicate Zilei Naționale. La Miercurea Ciuc, la Sfântu Gheorghe, în al doilea stat românesc, Republica Moldova, la Chișinău, și în Italia, la Roma.

De ce v-ați orientat în acest an taman în centrul țării, exact în Ungurime, cum se zice?

– Așa am hotărât noi, ca la aniversarea a 93 de ani de la Marea Unire, Ziua Națională să fie sărbătorită în centrul țării.

Puteați și la 94, și la 95, și la 100 de ani. Care era diferența?

– Slavă Domnului, populația majoritară în Transilvania este românească. Am fost anii trecuți la Sfântu Gheorghe, la Târgu-Mureș, anul acesta vom merge la Miercurea Ciuc și așa mai departe, în fiecare an prin tot Ardealul. La Cluj, anul viitor, la Alba-Iulia peste doi ani.

Care va fi programul la Miercurea Ciuc?

– Vom participa la slujba religioasă de la Monumentul Ostașului Necunoscut și vom depune coroane de flori.

Se pare că aveți o mică problemă: Organizația celor 64 de comitate din Ungaria a cerut o reacție în forță la manifestarea pe care o organizați.

– Mișcarea tinerilor din cele 64 de comitate este o mișcare înregistrată în Ungaria, n-are nici o treabă cu teritoriul României. Șeful acestei organizații este persona non-grata în mai multe state din Europa și Canada și nu mai are ce căuta nici în Serbia și nici în Slovacia. Din păcate, autoritățile din România nu au luat încă nici o măsură în ceea ce-l privește.

De doi ani încoace, manifestările organizate pe teritoriul țării noastre de această mișcare din Ungaria au fost cât se poate de provocatoare și jignitoare. În 2010 au aniversat intrarea lui Miklos Horthy în Miercurea Ciuc, ca urmare a Diktatului de la Viena și au organizat totul cu autorizație de la primarul Robert Raduly, cu avizul reprezentantului guvernului, prefectul, în condițiile în care nici măcar în Ungaria nu este permisă comemorarea lui Horthy. Iată că în România se poate și se întâmplă chiar cu voia reprezentantului guvernului în teritoriu. Prefectul a declarat că este deschis libertăților de exprimare și sunt curios să vedem dacă și anul acesta își va menține punctul de vedere.

Aveți autorizație?

– Nu este necesară, deoarece este ziua tuturor românilor și noi mergem să o sărbătorim în România, nu mergem la Kiev sau în altă parte. Considerăm că este cât se poate de firesc să ne bucurăm de acest lucru într-o zi care trebuie să ne unească, o zi care este o sărbătoare comună, cu un caracter unificator.

Vă revendicați ca fiind continuatorii mișcării legionare?

– Noi, ca mișcare naționalistă, preluăm tot ce a fost mai bun în decursul istoriei pentru acest popor. Școala Ardeleană, Partidul Național din Moldova, Avram Iancu, Bălcescu, Eminescu sunt astfel de exemple și ajungem în perioada interbelică, perioadă în care cea mai prolifică mișcare în construcții și idei a fost mișcarea legionară. Apoi, chiar și după război, am avut modele în rezistența anticomunistă din munți, viitorii deținuți politici care au umplut închisorile din România. Din toate acestea avem multe de învățat

N-am prea văzut să întreprindeți în acești ani acțiuni împotriva unor politicieni care au luat decizii cu un profund caracter antinațional.

– Noi am… amendat prin comunicate în repetate rânduri. Și aici vorbesc de o campanie pe care am promovat-o atunci când am atras atenția, fără să ne impunem punctul de vedere, să negociem la sânge, că intrarea în Uniunea Europeană va determina un dezastru. Ceea ce s-a și adeverit.

Vă canalizați totuși pe niște zone foarte înguste de acțiune. Mișcarea legionară a fost creația unor intelectuali de marcă ai României. Unde vă sunt acum mentorii?

– Din păcate, n-m reușit încă să generăm acea elită intelectuală în acești ani, probabil pentru că suntem o generație foarte tânără, probabil pentru că încă membrii noștri n-au ajuns la un anumit statut social, la o realizare profesională care să le permită acest lucru de a-și pune amprenta asupra generației lor. Avem însă membri care promit.

Există suspiciuni că faceți jocurile puterii prin mișcările pe care le realizați; exact în momentele în care ba se taie din lefuri, ba sunt lăsați oameni pe drumuri, apăreți și voi cu câte-o acțiune menită să abată atenția opiniei publice de la problemele reale ale societății. Credeți căprin acțiunea de la 1 Decembrie nu veți crea o diversiune?

– Din câte știu, actuala putere este în cârdășie cu UDMR. Nu văd cum cum le-am putea face acest joc. Atâta vreme cât discutăm despre declarații cu un caracter antistatal și antinațional din partea lor, eu cred că, de fapt, nu mai avem ce discuta. Acești oameni nu pot fi prietenii noștri. Până acum nu am abordat anumite teme sociale, politice, pentru că suntem un ONG, nu avem statut de partid poltic și n-ar fi corect din partea noastră să generăm niște așteptări.

Tocmai au fost niște proteste la Universitate, adică în mediul din care proveniți. Ați reacționat în vreun fel?

– Nu, n-am luat atitudine, am aflat prea târziu și ne canalizaserăm deja toate forțele pentru evenimentele de la 1 Decembrie. Din păcate, la structura și la logistica pe care le avem nu putem acoperi mai multe sfere de acțiune.

Cum rezistați financiar?

– Ne autofinanțăm.Tot ce facem facem din propriile buzunare, din salarii sau din afacerea fiecăruia.

Mai toate partidele din România au fost infiltrate de foști securiști. Cum stă Noua Dreaptă la acest capitol? V-ați asigurat protecția?

– Nu și nici n-avem de gând. N-avem nimic de ascuns și dacă eventualii ofițeri acoperiți vor să se înscrie îi așteptăm cu interes căci și banii lor sunt buni la cotizație. Să-și aducă aportul la mai binele României, s-o facă alături de noi; dacă vor să militeze în conformitate cu ideile noastre național-creștine, sunt liberi să facă acest lucru.

– N-ați fost ”momiț ” niciodată pentru a face diverse jocuri politice?

– Avem contacte cu tot ceea ce înseamnă sfera socială și politică. Nu vreau să ascund, am primit diverse propuneri pentru a deveni aripa politică de tineret din diverse structuri politice, însă am decis să ne urmăm în continuare calea. Nu vă pot da nume și aș prefera ca discuțiile pe care le-am purtat pe această temă să rămână așa cum au fost, cu caracter privat. Când va fi momentul, ne vom genera propria aripă politică, ce ne va reprezenta în totalitate, fără imixtiuni din exterior.

Sunteti catalogați drept extremiști…

– Suntem poate cea mai non-extremistă organizație din România în raport cu partidele ce conduc acum țara. Sunt partide antinaționale și anticreștine. Au umilit România și au adus-o în halul în care o vedem cu toții astăzi. Nu putem fi mai extremiști decât ei.

Din câte știu, ultranaționalismul e repudiat în Europa. Ce șanse mai are el în România?

– Normal că nimeni nu va vedea cu ochi buni o conducere statală naționalistă. Însă este singura variantă de a-ți negocia cu demnitate parteneriatul cu Europa. Trebuie să arăți că știi ce vrei, că ai ceva de oferit și că ești demn. Altfel vei fi o slugă și o piață de consum.

Poate că multe dintre țările Uniunii se vor trezi și vor înțelege că actualul proiect este sortit eșecului.

Revenind la 1 Decembrie, ce veți face dacă vor exista contramanifestații la Miercurea Ciuc?

– În măsura în care unii vor înțelege să vicieze atmosfera sărbătorii naționale, atunci organele statului să-și facă datoria! Vor fi chemate să intervină și să restabilească ordinea. Noi n-am mers, de pildă, niciodată la Budapesta să organizăm contramitinguri, să revendicăm Factiumul, că Unirea de la 1 Decembrie s-a făcut până la Tisa. Noi nu ne putem substitui forțelor de ordine și nu ne vom angaja în nici un fel de altercație verbală. Vrem să decurgă totul civilizat, să ne bucurăm de această sărbătoare, împreună cu cetățenii români de origine maghiară.

Care este relația mișcării cu Biserica Ortodoxă?

– Una excepțională. Cu toții , prin botez, suntem fiii Bisericii. Este, dacă vreți, relația mamă-fiu. Biserica Ortodoxă este într-un fel mama noastră.

Care este finalitatea acestei mișcări?

– Deocamdată punem piatră peste piatră. Vrem să ajungem la o Românie a moralității și a normalității. Trebuie să schimbăm această clasă politică pentru a face loc unei generații de politicieni care să pună mai presus de orice interesul național. Așa cum am mai spus, vom intra și noi în circul politic, însă după ce vom avea ce să le oferim românilor cu adevărat. Până atunci, ne vom continua seria de acțiuni cu caracter național și creștin. În Harghita și Covasna vom insista pe faptul că teritoriul este românesc, că fac parte dintr-un stat național, unitar și indivizibil. Venim să atragem atenția asupra debandadei din județele respective, lăsate la mâna unor grofi locali din UDMR, PCM și PP din Transilvania.

Mai grav, putem vorbi de o excluziune socială a românilor de acolo, care în propria țară nu se mai pot angaja dacă nu cunosc limba maghiară; s-a ajuns la acte de umilință extremă. Și ar trebui să ne întrebăm cât de slabi suntem în această privință și ce ar trebui să facem pentru soarta lor și a noastră !

Sursa: cotidianul.ro

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares