Un anunț făcut în această dimineață de un general iranian i-a pus pe liderii lumii în alertă și a alimentat îngrijorările privind izbucnirea unui conflict nuclear. Iranul va bombarda Turcia, dacă SUA sau Israel vor încerca să-i distrugă centrala nucleară, a anunțat luni un comandant al armatei iraniene, citat de Daily Mail. Generalul Amir Ali Hajizadeh, șeful diviziei aerospațiale a Gărzii Revoluționare din Iran, a amenințat că va ataca scutul antirachetă al NATO din țara vecină.

Sistemul, pe care Turcia l-a instalat în septembrie, este folosit tocmai pentru a preveni atacurile cu rachetă ale Iranului asupra Israelului. Amenințarea face parte dintr-o nouă strategie a liderului Ali Khamenei, prin care răspunde la amenințări cu amenințări, scrie Daily Mail.

“Dacă vom fi amenințați, vom ataca scutul antirachetă al NATO din Turcia, iar apoi alte ținte”, a declarat generalul Hajizadeh.

Tensiunile dintre Iran și Occident sunt în creștere, după ce un raport al Agenției Nucleare a ONU (IAEA) a prezentat primele dovezi că Teheranul ar face “experimente secrete”, cu unicul scop de a crea arme nucleare, notează sursa.

SUA și aliații Occidentali suspectează Iranul că încearcă să creeze arme atomice, iar Israelul, care se consideră amenințat de Teheran, a anunțat că ar putea ataca programul nuclear iranian. Iranul se apără, însă, spunând că programul său nuclear are “scopuri pașnice”.

Conform oficialilor turci, ținta iranienilor este baza militară din orașul Kurecik, situat la 700 de km de granița vestică a Iranului.

Generalul Hajizadeh spune că SUA intenționează să instaleze scuturi antirachetă în mai multe state arabe, fapt ce a determinat Iranul să-și schimbe strategia militară defensivă. Daily Mail spune că decizia îi aparține aiatolahului Khamenei, care este comandantul forțelor armate iraniene și ia toate deciziile în stat.

Un alt comandant al armatei din Iran, Yadollah Javani, a amenințat că Iranul va ataca Israelul, dacă acesta va ținti centrala nucleară iraniană. “Dacă Israelul lansează o singură rachetă asupra centralelor noastre nucleare sau a altor instalații vitale, ar trebui să știe că țintele rachetelor noastre vor fi centrele nucleare din Israel”, a declarat Javani.

În plus, șeful diviziei speciale Quds din cadrul armatei iraniene a declarat că nu îi e frică de asasinate și că e pregătit pentru “martiriu”.

În ultimele săptămâni, mai mulți oficiali americani i-au cerut administrației Obama să acționeze “pe ascuns” împotriva Iranului și să ucidă câțiva lideri importanți din această țară.

Asta mai ales după ce Iranul este bănuit că ar fi ordonat uciderea ambasadorului Arabiei Saudite la Washington. Oficialii iranieni au negat, spunând că ideea americanilor este “prostească”.

Iranul ia în serios “amenințările” unei intervenții militare contra instalațiilor sale nucleare, a declarat marți la New York un înalt responsabil iranian, insistând că țara sa este ‘gata să înfrunte orice provocare’, informează Agerpres.

În timp ce crește tensiunea în legătură cu programul nuclear iranian, Mohammad Javad Larijani, un consilier apropiat al ghidului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, și șef al Comitetului guvernamental pentru drepturile omului, a insistat că țara sa nu va renunța niciodată la dreptul ei de a dispune de tehnologie nucleară.

“Ucideți doi oameni de știință, alte sute vor prelua ștafeta. Atingeți-vă de un sit, un altul va fi construit”, a spus el.

“Suntem foarte mândri că stăpânim această tehnologie și știință /nucleară/. Suntem mândri să fim numărul unu în regiune. Nimeni nu poate lipsi Iranul de capacitățile sale”, a insistat el.

Larijani a repetat acuzațiile împotriva Israelului de a fi responsabil “în colaborare cu Statele Unite” de uciderea în ianuarie și în noiembrie 2010 a doi oameni de știință iranieni specialiști în domeniul nuclear, Massoud Ali Mohammadi și Majid Shariari.

Agenția Internațională pentru Energie Atomica /AIEA/ și-a exprimat “serioasele preocupări” față de o eventuală dimensiune militară a programului nuclear iranian în ultimul său raport publicat marțea trecută, alimentând suspiciunile comunității internaționale, amintește AFP

 

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares