3 decembrie: PETRE TUTEA – 20 de ani de la trecerea la Domnul

Reiau integral articolul 3 dec. 2011: Petre Țuțea – 20 ani de la trecerea sa la Domnul:

Petre Țuțea a vazut lumina zilei la 6 Octombrie 1902 în satul Boteni, Muscel, în familia unui preot. Urmează liceul Neagoe Basarab din Câmpulung, Gh. Barițiu din Cluj; Facultatea de Drept la Universitatea din Cluj, Universitatea Humboldt din Berlin unde studiază formele de guvernământ. Termină ca doctor în economie politică și drept si devine discipol al lui Nae Ionescu.

Colaborează la diverse publicații naționaliste, în special la ziarul Cuvântul condus de Nae Ionescu, ziar de înaltă factură intelectuală, alături de Constantin Noica, Mircea Eliade, Radu Gyr, Gheorghe Racoveanu, Mircea Vulcănescu și alți exponenti straluciți ai elitei intelectuale legionare, unde scrie numeroase articole de substanță, studii de economie și politică. Românismul generatiei legionare interbelice, marele intelectual l-a definit simplu:

” A însemnat să fim noi înșine…” (vezi lucrarea Petre Tuțea – Între Dumnezeu și Neamul meu, Fundația Anastasia, Bucuresti, 1992).

În cadrul Guvernului Național-Legionar instaurat după 6 Septembrie 1940, Petre Țuțea a îndeplinit funcția de Șef de Serviciu și apoi Director în Ministerul Economiei Naționale.

După venirea comuniștilor la putere, Petre Țuțea este arestat și condamnat mai întâi la 5 ani închisoare (1948-1953), apoi la 18 ani de muncă silnică din care a executat 8 ani în această fază (1956-1964) în diverse penitenciare (București, Jilava, Ocnele Mari), dar mai ales la Aiud unde era concentrat grosul vârfurilor legionare, fiind eliberat în anul 1964 cu sănătatea zdruncinată în urma torturilor indurate:

“– Tot ce-am suferit – declara Petre Tutea –, aș fi neconsolat și aș fi fost în tot timpul claustrării mele, în timpul prizonieratului meu în temniță… dacă n-aș fi trăit convingerea fermă că îmi face cinstea suferinței unui mare popor… greu de istorie și de viitorul lui strălucit”. (ibidem). Hărțuit în permanență de regimul comunist prin autoritățile sale represive, Petre Țuțea a avut curajul să-și exprime convingerile sale legionare până în ultimele clipe ale vieții:

“– Un Român absolut trebuie să fie legionar”, spunea el. “Corneliu Codreanu a fost o PERSONALITATE. Personalitatea e un ins care influențează ambianța prin simpla lui forță harismatică; un om cu har. Si Codreanu a avut acest har, a facut o Miscare puternică” (ibidem). Pentru ca tot el să revină și să adauge:

“– Legionarismul a fost o revoluție pentru că a însuflețit o generație, construind ordinea de stat pe substanța istorică a poporului român” (ibidem).

Continuu sub observația agenților securității comuniste după eliberarea sa din închisoare, Petre Țuțea a suferit enorm, dar cu stoicism, șicanele repetate ale acestora. Numeroasele descinderi la locuința sa modestă de lângă Cișmigiu, au dus la confiscarea a numeroase manuscrise, studii și materiale la care acesta lucra.

Marele român Petre Țuțea s-a stins din viață lucid, în ziua de 3 Decembrie 1991, într-o rezervă a spitalului “Cristiana” din București pe când era intervievat de un grup de reporteri. Întrebat: “Ce înseamnă un om de dreapta?”, câteva clipe înainte de trecerea sa dincolo, Petre Tutea a răspuns simplu:

“– Român absolut, asta înseamnă!” (ibidem)

Cititi va rog si:

PETRE TUTEA: “Eu cand discut cu un ateu e ca si cum as discuta cu usa”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *