Sindicatele din sănătate au avertizat joi autoritățile slovace că sistemul medical al țării este în pragul dezintegrării, după ce medicii au intrat în grevă, informează Reuters. Alți 2.000 de medici, aproape un sfert din total, și-au dat zilele trecute demisia în bloc. Protestul cadrelor medicale, nemulțumite de salariile prea mici și de orele suplimentare neplatite, a silit guvernul să ceară de urgență ajutor țărilor vecine.

În plus, starea de urgență a fost impusă în 15 spitale după ce doctorii au refuzat o ofertă de mărire a salariilor cu 300 de euro. Un medic din Slovacia este plătit în medie cu 1.500 de euro pe lună. Prin instituirea stării de urgență administrația slovacă forțează practic medicii care au anunțat că se retrag din sistemul de stat să continue să lucreze și după data de 1 decembrie, când intra în vigoare demisia lor. Aceștia riscă închisoarea dacă nu se prezintă la locul de muncă! Pentru a evita acest lucru, unii doctori și-au luat concedii medicale.

“Sistemul de sănătate slovac se prăbușește chiar și fără demisia în masă a medicilor”, a declarat vicepreședintele Asociației sindicatelor medicale (LOZ), Peter Visolajsky, citat de Mediafax. “Spitalele au prea puține efective și nu sunt destui doctori tineri pentru că această muncă nu este atractivă pentru tineri. O treime din studenții la medicină nu vor să rămână în Slovacia după obținerea diplomei”, a mai adăugat el.

Presiunile guvernului au crescut și astfel unii doctori au revenit la decizia demisiei. Rămân încă circa 1.600 de medici deciși să părăsească sistemul public de sănătate, potrivit publicației de limbă engleză The Slovak Spectator.

Slovacia a mai cerut ajutor statelor vecine, Ungaria anunțând deja că poate detașa la nevoie mai mulți medici specialiști.

Sursa: FrontPress.ro

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares