Catastrofa pe care UDMR a pregtit-o Romniei: tergerea documentelor istorice

n timp ce opinia public era bombardat cu tiri despre arestarea lui Sorin Ovidiu Vntu și a lui Liviu Luca, la Camera Deputailor, UDMR a avut grij s-i pregteasc terenul pentru susinerea propriilor interese, astfel fiind aprobat la foc automat o lege controversat care va aduce deservicii imense romnilor și Romniei.

Pe 8 noiembrie, la Camera Deputaților, cu Roberta Anastase la timona ședinței, mașinria de vot a PDL și UDMR a aprobat, n ciuda protestelor PSD și PNL,proiectul Legii Arhivelor Naionale, iniiat de UDMR.

Conform acestui proiect, la propunerea UDMR,documentele din Arhivele Naionalevor putea fi retrase din administrarea Fondului Arhivistic Naional al Romniei.Proiectul a fost adoptat cu 127 voturi “pentru”, 117 voturi “mpotriv” i 4 abineri.

Trebuie spus c proiectul de act normativ care modific Legea arhivelor zcea de mult vreme pe lista legilor care trebuiau s intre la dezbatere și la vot n Camera Deputaților. A intrat de mai multe ori n dezbaterea Camerei Deputailor, dar a fost retrimis de fiecare dat la Comisia de Cultur pentru a fi rediscutat. Comisia de Cultur din Camer, condus de pedelista Raluca Țurcan, este practic autoarea modificrii din Legea Arhivelor carele d ocazia cultelor s-i primeasc napoi documente de importan deosebit, relataCotidianulntr-un articol publicat pe 9 noiembrie 2011.

Pe lng reglementrile privind falimentul sau desfiinarea unor creatori de arhive, dar iautorizarea unor deintori de arhive privai,n proiectul de lege adoptat s-a strecurat imodificarea vizndretrocedarea n natur a documentelor care au aparinut odat cultelor.

De unde vine acest interes al UDMR pentru retrocedarea documentelor ctre cultele bisericeti?Un motiv ar fi acela c, printre aceste documente, se numr iregistrele de stare civil din bisericile din Ardeal,unde au fost consemnate de-a lungul timpului persoanele nou nscute, persoanele decedate etc, acestedocumente atestnd existena continu a romnilor n aceast zon a rii.Odat dispersate aceste documente (ceea ce va face mult mai uoar pierderea lor fizic),dispare i una dintre cele mai puternice dovezi privind romnismul din acest teritoriu.

Acest proiect de modificare a Legii arhivelor a strnit indignarea arhivitilor și a istoricilor.

Istoricul Zoe Petresusținea n urm cu ceva vreme c retrocedarea arhivelor este“o barbarie fr seam, o crim”,și c “nicieri n lume nu se ntmpl acest lucru, n toate rile civilizate exist arhive centralizate”. Zoe Petre le cerea atunci parlamentarilor Opoziției, dar și celor de la Putere s se trezeasc n plen “i s nu voteze aceast proiect legislativ, deoarece Arhivele Naionale sunt o instituie a statului modern romn, iarele nu pot fi devalizate.”

Istoricul Adrian Cioroianua tras un alt important semnal de alarm legat de acest proiect de lege de modificare a Legii arhivelor n sensul dorit de UDMR.Fostul ministru de Externe e convins c aceast propunere legislativ reprezint nc un pas spre obinearea autonomiei mult dorite de ctre reprezentanii politici ai maghiarilor din Romnia.

“n msura n care cultele i doresc aceast arhiv, este dreptul lor s o cear, dar acest lucru implic ali factori: s aib unde s o depoziteze, s aib oameni care s se ocupe de ea, etc.Acest demers va afecta profund studirea istoriei. Propunerea legislativ fiind iniiat de parlamentarii UDMR, acest proiect pare s reprezinte intresele stricte ale comunitii maghiare sau a unor reprezentani ai lor“, susține Adrian Cioroianu.

Bogdan-Florin Popovici, preedintele Federaiei Arhivitilor din Romnia, a atras atenia c “funcia instituional a cultelor religioase nu este aceea de a pstra, de arhivare, ci una religioas”.

Suntem de acord ca documentele s fie restituite n copii, acordndu-se acces proprietarilor de drept cu prioritate fa de alte categorii care au acces la arhive. Dar s le retrocedezi fizic creeaz o mare ameninare ca acestea s dispar.Intrai n orice anticariat i vei gsi o dovad c exercitarea unui control asupra documentelor retrocedate va fi o sarcin foarte dificil”, a spus el.

 

Iat de ce aceasta lege care permiteretrocedareadocumentelor din Arhivele Naionalecontravine intereselor ntregului popor romn:

  • se restituie in naturabunuri arhivistice care au o valoare patrimoniala deosebitasi al carorrisc de deteriorareeste crescut
  • o astfel de decizie „ar conduce la scoaterea respectivelor bunuri arhivistice de sub regimul juridic stabilit de Legea 16/1996 si latrecerea lor sub un alt regim juridic, neclar,intrucat situatia arhivelor private nu este reglementata inca in Romania”
  • arhivele, in calitate de depozitar al memoriei nationale, au rolul de a asigura conditiile propice conservarii si pastrarii documentelor
  • exista o mare varietate de spete rezultate in urma aplicarii Decretului nr. 472/1971 privind Fondul Arhivistic National.Aceasta varietate de cazuri nu poate fi pur si simplu tratata generic, ca avand caracter „abuziv”(dup cum susine UDMR – n.r.),si nu poate fi rezolvata decat printr-o analiza, de la caz la caz, intr-un cadru legislativ nuantat
  • Fondul Arhivistic National este un important tezaur scris, care face parte din patrimoniul cultural-national al unui popor, o sursa istorica de importanta deosebita
  • documentele care fac parte din fondul arhivistic nationalau o valoare istorica si, drept urmare, protectia acestora trebuie asigurata in mod unitar si continuu,indiferent de domeniul la care se refera aceste documente sau de interesul pe care il reprezinta la un moment dat

Eu cred ca nu isi dau seama oamenii de catastrofa pe care o pregatesc Romaniei. Daca legea este adoptata, aceasta inseamna stergerea memoriei, odata ce arhivele dispar din centru, din Arhivele Nationale (…)Daca le-as propune in SUA sa intoarca arhivele de la Arhivele Nationale Centrale din Washington DC la diferitii emitenti din SUA, eu cred ca ar spune caeste un act de tradare nationala,de destramare a unitatii Statelor Unite”, a declarat renumitul istoric Dinu C. Giurescu.

Sursa: financiarul

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.